Last news in Fakti

3 Май, 2018 16:16 1 390 10

Румен Радев: България е в авангарда на европейската политика с Русия

  • румен радев-
  • австрия-
  • александър ван дер белен

Президентът посрещна държавния глава на Австрия - Александър Ван дер Белен

Румен Радев: България е в авангарда на европейската политика с Русия - 1
Снимки: Пресцентър на президентството

България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на Европейския съюз, които ще бъдат отстоявани в последователните председателства на двете държави на Съвета на ЕС. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, които проведоха среща днес в София. По покана на българския държавен глава, президентът Александър Ван дер Белен е на официално посещение в страната ни. Това е третата среща между държавните глави на България и Австрия за последните седем месеца.

Двамата откроиха европейската перспектива на Западните Балкани, миграционната политика и сътрудничеството в Дунавския регион, като теми от ключово значение за укрепване на стабилността и насърчаване на икономическия ръст в Централна и Източна Европа. Австрия цени високо постигнатото от България за охраната на външните европейски граници и подкрепя присъединяването на страната ни към Шенген, потвърди Александър Ван дер Белен. Двамата президенти бяха единодушни, че е необходима промяна в европейската миграционна политика, която да създаде повече възможности за икономическо развитие и социална интеграция в страните на произход на мигрантите и да ограничи миграционния натиск към Европа.

Румен Радев: България е в авангарда на европейската политика с Русия

Общата политика за сигурност и отбрана, Постоянното структурирано сътрудничество /ПЕСКО/ и Европейският фонд за отбрана бяха откроени като нови ефективни механизми за повишаване на сигурността на гражданите и европейската интеграция на България. Президентът Радев призова и за пълноценното използване на потенциала на по-малките държави-членки в ЕС при изграждането на общата отбранителна индустрия.

„Но без кохезия, без реална конвергенция ние рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа. Това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл. Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия“, подчерта още Румен Радев. Президентът добави, че европейските средства имат своето дълбоко значение, ако наистина се изразходват по правилния начин. И ако бъдат въведени условия за обвързването на европейските фондове със спазването на принципите на правовата държава, трябва да има и критерии за обективността на оценката. Австрия подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи на срещата президентът Александър Ван дер Белен.

Сътрудничеството на страните от Дунавския регион да бъде подкрепено с реално финансиране и създаването на необходимите механизми за реализация на общите проекти, призоваха двамата държавни глави. По думите на Румен Радев ЕС трябва да засили подкрепата си към по-слабо-развитите европейски региони, които са на територията на България, именно в региона на река Дунав. „Наш национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развитие“, добави българският президент. Обща беше и позицията, че реализацията на Дунавската стратегия на ЕС е общ приоритет за всички държави-членки на ЕС от региона на река Дунав.

Румен Радев: България е в авангарда на европейската политика с Русия

Укрепването на стабилността в Европа е немислимо без затвърждаването на европейската перспектива за всички държави от Западните Балкани, беше подчертано на срещата. ЕС трябва да продължи да подкрепя техните усилия за реформи, като отчита индивидуалните постижения на критериите за членство. Австрийският президент оцени високо конструктивната позиция на България в региона на Югоизточна Европа и особено постигнатия напредък в двустранните отношения на страната ни и Република Македония. Подписването на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония е позитивен пример за целия регион.

„България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С моето посещение в Русия през втората половина на май, с посещението на президента Макрон почти по същото време и посещението на руския президент във Виена в началото на юни, ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия – да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение“, заяви на съвместната пресконференция държавният глава. „Необходимо е не само да продължим дипломацията на посещенията, но да продължим и диалога с Русия. Нашата позиция е много близка до тази на България. Президентът Радев ще посети Москва през тази година, а президентът Путин най-вероятно в началото на юни ще бъде във Виена“, посочи Александър Ван дер Белен.

По-късно днес двамата държавни глави ще приветстват участниците в Българо-австрийския бизнес форум. Румен Радев и Александър Ван дер Белен откроиха позитивната тенденция на разширяване на двустранното партньорство в инвестициите и търговския обмен. Президентът Радев изрази готовността на страната ни да продължи да насърчава икономическия обмен с Австрия и отбеляза приноса на страната за въвеждането на модела на дуално образование у нас.

Церемонията по официалното посрещане на австрийския президент се проведе на площад „Св. Александър Невски“, след което двамата държавни глави проведоха среща на „четири очи“ на „Дондуков“ 2 и ръководиха пленарните разговори на официалните делегации на България и Австрия. Утре Румен Радев и Александър Ван дер Белен ще участват в неформалната среща на президентите на България, Румъния и Австрия в град Русе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прометей

    13 8 Отговор
    БРАВО ГЕНЕРАЛЕ!!!ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ!!
    Само така, единствения читав човек в политиката......изразяващ НАИСТИНА това което мислят и чувстват около 95% от българите......

    Останалите МЕЖДУполови въпреки, че са превзели почти всичките “независими“ СМИ са без значение............
  • 2 45ре32

    5 9 Отговор
    по-бързо да се срещне с Путин и да ставаме губерния,поне ще е евтин газта и бензина и ще чукаме блядки
  • 3 Гост

    2 1 Отговор
    🇧🇬🇷🇺✌️💓
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Расулюлах

    0 5 Отговор
    Ти още неизяснен пол ли си милу муахахахахахаха
  • 7 патриотъ

    4 5 Отговор
    Адмирации за президента,който наистина изразява мнението на народа за мир и сътрудничество с Русия и за развиване на отношенията с Австрия и Европа.За сега единствения политик,който определено служи на интересите на народа и държавата!
  • 8 Тръмп

    6 2 Отговор
    Остани си при Путин!:)Може па да ти подари самолетче?:):)
  • 9 Тръмп

    7 3 Отговор
    Танкове за разходка из Софийските нощни улици ще ти дари другарчето Путин!:)Бегай бързо за Кремъл!:)
  • 10 Тръмп

    6 3 Отговор
    Путин обича да си разхожда овцете и говедата пред Кремъл!:)Само с това може да се похвали!:)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове