Last news in Fakti

5 Май, 2018 06:32 11 448 20

Какво ще видим на парада за Гергьовден?

  • гергьовден-
  • парад-
  • армия

На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

Какво ще видим на парада за Гергьовден? - 1

Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, ще бъде отбелязан с военен парад в гр. София. По повод 140-та годишнина от създаването на Българската армия във военния парад ще участват над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили, ще бъдат представени 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.

Военният парад ще започне от 10.00 ч. на 6 май 2018 г. на площад „Княз Александър I” в столицата. Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. По традиция парадът ще бъде открит от вертолет „Ми–17” на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Във военния парад ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове с бойните знамена на: Военна академия „Г. С. Раковски”, Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски”, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили” и Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), подчинена на Съвместното командване на силите. За първи път във военния парад на 6 май ще участва и представителен блок на Армията на Република Македония.

След представителните блокове на парада ще преминат в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната българска военна авиация. Над площад „Княз Александър I“ ще прелетят вертолети Ми-24 и АS-532 AL „Cougar”, военно-транспортен самолет C-27J „Spartan”, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

На военния парад ще бъдат представени различни типове бойна техника, на въоръжение в Българската армия: танк Т-72, 122 - мм самоходна гаубица „2С-1” - „Гвоздика“, бойни машини на пехотата - БМП-1 и БМП-23, 120 мм самоходна минохвъргачка Б1–11 „Сани”, бронетранспортьор (БТР) 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс „ОСА”-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, тактически ракетен комплекс „Точка”, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270, бронирана машина „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando seleсt” и „Guardian”, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5).

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Отбелязването на Деня на храбростта и празника на Българската армия ще започне на 6 май от 9.00 ч. с водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи. Официални гости на тържествата, посветени на Деня на Храбростта и празник на Българската армия, ще бъдат заместник-министърът на отбраната на Република Македония Беким Максути и началникът на Генералния щаб на Армията на Република Македония генерал-лейтенант Методия Величковски.

На 5 май 2018 г. от 16.45 ч. в ротондата „Свети Георги“ в София ще бъде отслужен молебен за здраве за Българската армия.

От 20.00 ч. в навечерието на празника на площад „ Княз Александър I“ в столицата ще започне музикалният парад, в който ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Военноморските сили и фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет „В. Левски” и военно формирование 24 150 - Стара Загора.

Музикалният парад на военните духови оркестри ще завърши с празнична илюминация по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.

* * *

Кой е командващият парада генерал-майор Михаил Попов

Генерал-майор Михаил Попов е роден на 23 декември 1963 година в Сливен. Завършил е Висшето народно военно училище „Васил Левски”, Военна академия „Г.С. Раковски ” и Военен колеж на Сухопътните войски на САЩ.

Службата си като офицер от Българската армия започва през 1985 година. През годините последователно преминава през всички командни длъжности от командир на разузнавателен взвод до командир на Сухопътните войски.

Генерал-майор Михаил Попов е офицер с отличен командирски опит и професионална подготовка, военен парашутист I клас.

За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван с поименно лично оръжие от министъра на отбраната на Република България, с бронзов медал от министъра на отбраната на Полша, предметни награди и грамоти. Владее английски език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С две думи

    31 15 Отговор
    Какво ще видиме--резила ...резила на един велик народ и армия--прекършени от евро-атлантическите ценности и натовското лицемерие-е това ще видиме...
  • 2 333

    21 11 Отговор
    Ще видим СМЕШНИЦИ, за жалост на всички които са ходили в казарма!
  • 3 ПАВ

    14 8 Отговор
    Какво ще видим на парада на 06.05. Каквото всяка година - нищо ново.Техника стара, войската нова, ама то поне да може да марширува . Поне ще съберат военните аташета от света да ни се порадват.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гайтан Веждьо Войвода

    14 6 Отговор
    Трябва един глашатай(може и Каракачанов)да се качи на Витоша и да изреве оттам като Боримечката,да предупреди бременните жени и хората със слаби нерви да не се стряскат когато прелети счупеният самолет и премине въстановеният танк от филмовият реквизит!!Обаче за сметка ще се нагледат на множество шкембести,угоени генерали каквито у нас са повече от армията!!
  • 6 onq s konq

    7 6 Отговор
    Ше гледам мерцедес като тоя на комшията къде оди да влачи дръва с него и секи ден го виждам айде нема нужда
  • 7 това ще видим

    12 6 Отговор
    Остатъци от славното ни минало и разрухата от настоящето ни - жалка картина!
  • 8 Къртев

    10 1 Отговор
    Сила сме! Марешки, за това иска да излезем от НАТО. Те НАТО само в краката ни се пречкат и пари искат.
  • 9 Ник

    11 4 Отговор
    Жалка картина! -Толкова е болезнено за онези, които сме ходили в казармата. Такава тотална разруха ...
    Мисля, че и офицерите и войниците ги е срам да бъдат изтипосани на жълтите павета в това окаено състояние на въоръжените сили.
    Този Хамър и товарният Мерцедес май ги пазят само за парада.
    Тъпите соросоиди трябва да са доволни! - Това е пряк и нагледен резултат от действията на правителството и съюзниците.
    Болезнено е да гледам и за това ще пропусна!
  • 10 гост

    10 5 Отговор
    Срам. Срам. Срам! И съжаление. А бяхме сила и то не малка.... Всичко се изкраде и разпродаде. Ние работихме с кървава пот на челото изградихме държава, която още глозгате като мръсни чакали. Няма да гледам, слушам и чета нищо повече за тая пародия. Поне се скрийте и не се излагайте нещастници.
  • 11 Старши лейтенант

    11 5 Отговор
    За разлика от продажните натофски политици президента Радев се погрижи бойната техника на Българската армия която е нейна висша мощ от времето на социализма да излезе и да напомни кой е истинският ни приятел - Русия и СССР а не главорезите от Нато- убийци на деца с обеднен уран и терористи в Югославия както в Босна така и в Косово и Белград , а днес в Сирия и Украйна . А на 24 май ще приветстваме генерал Румен Радев в братска Русия защото той знае че това е истинският другар на България.
  • 12 обикновен Бг

    13 2 Отговор
    СРАМ,РЕЗИЛ И ПОЗОР.
    .
    ВИЩЕ В Ю ТЮБ ПАРАДА НА БНА ПРЕЗ 1981, ПО СЛУЧАЙ 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ.
    ТОВА БЕШЕ НАШАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ.
    ТУРЦИТЕ И ГЪРЦИТЕ СЕ НАСИРАХА САМО КАТО ЧУЕХА НАШ ВОЕНЕН МАРШ.
    .
    ДА ВИ РАЗКАЖА ЗА МОЩА НА БНА :
    ИМАХМЕ ВВС 2 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ВЗЕТИ ЗАЕДНО.
    ТАНКОВЕ И БРОНЕТАНКОВА ТЕХНИКА МАХМЕ 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ СЪСЕДИТЕ НИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО, САМО ГО ГРАНИЦИТЕ БЯХА РАЗПОЛОЖЕНИ 7000 ТАНКА ,ОТДЕЛНО ОТ ДОТОВЕТЕ И ДРУГИТЕ ИЗНЕНАДИ.
    А НАШАТА ГОРДОСТ БЕШЕ АРТИЛЕРИЯТА , ТЯ БЕШЕ 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТУРСКАТА И ГРЪЦКАТА.
    И НАЩА ГОРДОСТ - РАКЕТНИТЕ НИ ВОЙСКИ СЪС ТЕХНИТЕ 48 КОМПЛЕКС РАКЕТИ СЪС СРЕДЕН ОБСЕГ - SS-23 КОИТО ИМАХА И ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ ТУРЦИТЕ БЯХА ПО ТИХИ ОТ ТРЕВАТА, А ГЪРЦИТЕ СИ БЯХА ТИХИ.ТИХИ.
    САМО 1 РАКЕТА SS-23 ПРАВЕШЕ ИСТАНБУЛ СТЪКЛЕН ПЕЙЗАЖ.
    А 6 АМЕРИКАНСКИ ФЛОТ БАЗИРАН В ЕГЕЙСКО МОРЕ СЕ ИЗПАРЯВАШЕ.
    А ТРЕНИРОВКИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ПЕХОТА БЯХА ИЗВЕСТНИ СЪС СВОЯТА ТВЪРДОСТ И ТЕЖИНА, МАРШ НА СКОК НА 24 КМ БЕШЕ КАТО ДОБРО УТРО.
    ВСЕКИ НАШ ВОЙНИК СИ СЛУЖЕШЕ С КАЛАШНИКА КАТО ДЯСНАТА СИ РЪКА.
    ИМАШЕ БНА ИМАШЕ МОЩ, ГОРДОСТ И ГОЛЯМ РЕСПЕКТ ОТ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ.
    .
    НО ПОСЛЕ ДОЙДОХА НАЩЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ КАТО СОЛОМОН ПАСИ ( СЮЛЕЙМАН ХАФЪЗ ) КОЙТО НАРЯЗА НАШАТА ГОРДОСТ И ДРУГИТЕ ПРОДАЖНИЦИ-БГ ПОЛИТИЦИ КОИТО НИ ПРОДАДОХА НА ГОСПОДАРИТЕ СИ ОТ САЩ.
    .
    ЗА ТОВА НАПРАВЕТЕ КАТО МЕН -
    ГЛЕДАЙТЕ НА СЕГА НА 9 ОТ 9 ЧАСЪТ ПО РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ПАРАДА НА ПОБЕДАТА, ЗА ДА ВИДИТЕ АРМИЯ , МОЩ И ГОРДОСТ.
    .
    ЗНАМ ,ЧЕ БРАТУШКИТЕ ЗНАЯТ

    Коментиран от #17

  • 13 обикновен Бг

    10 6 Отговор
    НАПРАВЕТЕ КАТО МЕН -
    ГЛЕДАЙТЕ СЕГА НА 9 ОТ 9 ЧАСЪТ ПО РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ПАРАДА НА ПОБЕДАТА, ЗА ДА ВИДИТЕ АРМИЯ , МОЩ И ГОРДОСТ.
    .
    ЗНАМ ,ЧЕ БРАТУШКИТЕ ЗНАЯТ ,ЧЕ ЦЕЛИЯТ НИ НАРОД ГИ ОБИЧА И ЧЕ СМЕ С ТЯХ.
    .
    НЕ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА ПЛАТЕНИ СОРОСОИДИ ОТ КОЗЯК.
    .
    А ПОГЛЕДАЙТЕ ПАРАДА НА ПОБЕДАТ.
    .
  • 14 Българин

    11 4 Отговор
    Ще видим страхотен военен парад! Браво на Българската армия! Браво на България! На който не му харесва да става турчин и да ходи в Турция!!! Ако сте Българи ще подкрепите армията и държавата ни иначе не сте никакви патриоти, а само хора със злобни нрави! Мислете по-положително на нещата, дори понякога да не са такива!!!
  • 15 гост

    3 6 Отговор
    Нещастници. Не ги ли е срам да се наричат армия. Шепа тутманици. Агитката на Левски ще ги потроши за една бира време. Армия.... Резил са тия.
  • 16 вал

    2 1 Отговор
    служил съм в зрв, горд съм с това. бях на стрелби в ссср, видях как излита и поразява целта 11 метровата ракета волхов. какво остана от тогаващната бна - почти нияо. СРАМ И ПОЗОР. АНАТЕМА. ПАСИ НА СЪД.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 УМРЯЛ КОН, НЕ РИТА !

    0 0 Отговор
    Иван Костов прати ДАРОМ, нашата бронетехника в Българска Македония. А Г. ПЪРВАНОВ, П. СТОЯНОВ със съдействието на НС и колитетитите по Националната сигурност прерязаха пъпната в.ав на Армията ни ОКОНЧАТЕЛНО. " РАЗГРАДИХА ЛОЗЕТО " СЕГА НЕЩАТА СТОЯТ - " СЕТИЛА СЕ Е МАРА ДА СЕ ПОБАРА ". КЪСНО Е ! ВИЖДАМЕ КАК СТОЯТ НЕЩАТА ВАТРЕ В НАТО / Атина - АНКАРА / , всеки сам за себе си. РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ НИ СТЕГНЕ ЧЕПИКА И ЩЕ ИСКАМЕ ВСИЧКИ КЛОУНИ ДА ПЛАТЯТ СКЪПО ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТА ИМ СРЕЩУ НАРОДА ИМ.
  • 20 КОЙ ДНЕС Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

    0 0 Отговор
    Комитета по Националната отбрана в Парламента - ген. МИХО МИХУЕВ. Който до.и не влизал в танк, самоходни гаубица, не би построил бойният ред на МСБ а камо ли на МСП - КАКТО В НАСТЪПЛЕНИЕ ТЪЙ И В ОТБРАНА, ТА ТОЙ СЪСТАВА ИМ НЯКОГАШЕН НЕ ЗНАЕ. ТАКИВА днес вече дори няма. АВИАТОР Е МОМЧЕТО - КАРУЦАР И НИЩО ПОВЕЧЕ . УНИЩОЖИ СУХОПЪТНИТЕ КОМАНДИРИ ЗАТУЙ ДНЕС НА ПЪРВА ЦИГУЛКА САМО ТОЙ СВИРИ. ТОЗИ ПРОДАЖЕН КАРИЕРИСТ И НЕГАДНИК Е ЗА НАРОДЕН СЪД, НАРАВНО С ДЪРЖАВНИТЕ ГЛАВИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове