6 Май, 2018 16:40 4 508 29

Хиляди гледаха военния парад в София (СНИМКИ)

  • военен парад-
  • армия-
  • шести май

За първи път в парада в София участие взе представителен блок на македонските Въоръжени сили от военнослужещи от механизиран пехотен батальон

Военният парад по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия събра хиляди жители и гости на площад „Княз Александър I“ в столицата, за да поздравят военнослужещите по повод техния празник.

По традиция парадът беше открит от вертолет „Ми–17” на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. Участваха над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили и бяха представени над 50 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски. Над събралото се множество в центъра на София прелетяха 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.

Овациите на публиката спечелиха военнослужещите от представителните блокове на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, Националния военен университет „Васил Левски”, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили”, Мобилната комуникационно-информационна система (КИС) и Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили.

За първи път в парада в София участие взе представителен блок на македонските Въоръжени сили от военнослужещи от механизиран пехотен батальон с командир подполковник Боро Латкоски. Преминаването на блока по площада премина под аплодисментите и одобрителните възгласи на многобройната публика.

Със затаен дъх хората наблюдаваха преминаването на вертолетите Ми-24 и АS-532 AL „Cougar”, военно-транспортния самолет C-27J „Spartan”, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29. Веднага след тях на площада дефилира бойната техника, на въоръжение в Българската армия: танк Т-72, 122 - мм самоходна гаубица „2С-1” - „Гвоздика“, бойни машини на пехотата - БМП-1 и БМП-23, 120 мм самоходна минохвъргачка Б1–11 „Сани”, бронетранспортьор (БТР) 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс „ОСА”-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, тактически ракетен комплекс „Точка”, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270, бронирана машина „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando seleсt” и „Guardian”, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5).

В 12:00 ч. пред парадния вход на Президентството се състоя тържествената смяна на почетния гвардейски караул.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев поздравиха по повод Деня на Храбростта и празника на Българската армия ветерани от войните и членовете на военно-патриотичните съюзи.

По традиция на този ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев отличиха военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и принос към отбраната на страната.

Празникът започна с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Тържественият ритуал беше отслужен от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.

Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан във всички гарнизони на Българската армия в страната и от военнослужещите, участващи в мисии и операции зад граница.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    6 10 Отговор
    Ако беше и ,,прованса" тука щяха да са милион!
  • 2 Генерала

    22 32 Отговор
    Голям смях! Страшна техника! Супер сила на балканите

    Коментиран от #23

  • 3 El comandante

    42 15 Отговор
    Як ретро военен парад!!!

    Коментиран от #24

  • 4 зомби килър

    26 5 Отговор
    Знаете ли защо полицията не прави парад,защото ще ги замерят с домати.
  • 5 НИ ВИДЯХ ИМАШЕ ЛИ РОМСКИ

    10 0 Отговор
    СОЛДЖЪРИ..?,;??.?
  • 6 СссереМ

    20 37 Отговор
    Абе бива си я армията,никой не се закача с нас,ако искате ретро-парад отедете вдругиден на червения площад,там ги теглят с конете като изгаснат.

    Коментиран от #7

  • 7 НАШТО БЕ АНТИКИ НЕ РЕТРО....

    14 11 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    СЪЖИВЕНИ СКРАПАДЖИЙСКИ МЪРТЪВЦИ
  • 8 Коментар

    28 3 Отговор
    Парада го има 1981г.Вижте го Тогава и го Гледайте Днешният.
    Вие си Направете Претценката.🤔

    Коментиран от #15

  • 9 гларус кръстоносец

    26 9 Отговор
    Гледайте след 3 дни на 9 май що е то военен парад
  • 10 МИХАЙЛОВ

    14 5 Отговор
    ...ВАЖНОТО Е ЧЕ ПРОДУЦЕНТИ И ОТ ХОЛИВУД И ОТ МОСФИЛМ
    СА ПРОЯВИЛИ СЕРИОЗЕН ИНТЕРЕС И СА ПОДАЛИ ОФЕРТИ
    ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МНОГО ОТ ПОКАЗАНАТА НА ПАРАДА ТЕХНИКА...,
    ...ЗАЩОТО ПРОДУЦЕНТИТЕ И В ХОЛИВУД И В МОСФИЛМ
    СЕРИОЗНО СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА ЗАСНЕМАНЕТО НА СУПЕРПРОДУКЦИИ
    НА ВОЕННИ ФИЛМИ ОТРАЗЯВАЩИ ВОЕННИ КОНФЛИКТИ
    ОТ СРЕДАТА НА МИНАЛИЯ ВЕК,
    НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД КРАЯ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА...
    ...И ИМ ТРЯБВА СПЕШНО ОРИГИНАЛНА ВОЕННА ТЕХНИКА
    ОТ ОНОВА ВРЕМЕ...ЗА АВТЕНТИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ
    НА СЪБИТИЯТА ОТ ОНОВА ВРЕМЕ...
    ...МНОГО СА РАДОСТНИ ТИЯ ПРОДУЦЕНТИ,
    ЧЕ НА ТОЯ ПАРАД ОТКРИХА ТОЛКОВА ЦЕННИ
    И АВТЕНТИЧНИ ОБРАЗЦИ НА ВОЕННА ТЕХНИКА
    ОТ ОНОВА ВРЕМЕ...И ХЕМ МНОГО ДОБРЕ ЗАПАЗЕНИ,
    ПОДДЪРЖАНИ И ДАЖЕ...В ДВИЖЕНИЕ...
    ...ЩЕ ИМА ЯКО НАДДАВАНЕ НА ТЪРГОВЕТЕ
    МЕЖДУ ХОЛИВУД И МОСФИЛМ...,
    ...А ПЪК АКО НА ТЪРГА УЧАСТВАТ
    И ПРОДУЦЕНТИ ОТ КИТАЙ И ИНДИЯ...
    ...ПРОДАЖНАТА ЦЕНА НА ТИЯ АНТИКИ ЩЕ СКОЧИ ЯКО
    И С ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБИТЕ НА ТИЯ БРАКМИ...
    ...ЩЕ МОЖЕ ДА СИ КУПИМ ДВА ТРИ САМОЛЕТОНОСАЧА
    И ПЕТ ШЕСТ ПОДВОДНИЦИ...
    ...И ПОНЕ СТО ДВЕСТА НОВИ ИЗТРЕБИТЕЛИ - СЕДМО ПОКОЛЕНИЕ,
    АБСОЛЮТНО НЕВИДИМИ ЗА НИКОГО - ТАКА И НЯМА ДА ГИ ВИДИМ...
  • 11 boticha

    17 2 Отговор
    Служих от м.септември 1976 до м.октомври1978г.А това сега ние си го избрахме.....платена армия ......с какви пари. Бог да пази България!
  • 12 чужд парад

    8 10 Отговор
    ами те македонците с тяхна техника ни направиха парада -срам за нашите
  • 13 завзеха ни

    8 6 Отговор
    в натовска държава македонска воиска-ами те ни окупираха бе къде са въоръжените ни сили да ни защитят
  • 14 ГАЛЕВ

    15 16 Отговор
    НАПИКАХ СЕ ОТ СМЯХ -БОЖЕЕЕЕ КАКВИ ВОЕННИ СМЕШНИЦИ КАКВИ РАКЕТИ РАЗНАСЯТ ТИЯ УЛАВЦИ-СМЕШНИ-ВМЕСТО ДА СЕ СКРИЯТ И ДА НЕ СЕ ПОКАЗВАТ ОТ СРАМ ТИЯ ПАРАД НА ВОЕННИТЕ ПРАВЯТ.КАКВА Е ТАЗИ ТЕХНИКА ВСЕКИ БИ СЕ ПОЧУДИЛ РАКЕТИТЕ СА ЗА ПРОТИВ ГРАДУШКИ И ДРУГИ ПОДОБНИ.ХАХАХА

    Коментиран от #26

  • 15 декоментарде

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    Не нам за 81 , но бях на парада 84 като участник. Имаше едни ракети на влекачи , приличаха ми на рязани и снаждани казани за смет от ония които ги въртяха циганите към боклукчийската кола.

    Коментиран от #17

  • 16 1234

    9 6 Отговор
    Тия БТР не могат да се използват у нас защото ние нямаме пустиня,тоя цвят не е за нашите климатични условия.Публиката е по вече в пъти от цялата ни армия,не е ли срамота да вземаме армия от друга държава даже за парад не ни стигат.Пълна пародия сме.Най добра ще е един преврат и военно правителство,цялата армия да заеме постовете и така докато си стъпи държавата на краката,защото с тия крадливи политици ....Справка Чили, Пиночет,иначе няма оправия.
  • 17 Лафчи

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "декоментарде":

    Да бе,а влекачите не бяха ли замаскирани цигански каруци?
  • 18 АнтиЕс

    10 4 Отговор
    Ако искате да гледате истински парад и модерна военна техника- 9май директно от Червения площад!!!
  • 19 Халил

    5 4 Отговор
    Тея ракети дали ще могат да се изстрелят,щтото като гледам камиона зор се движи срам и позор.За Турция не говоря ама дано Сърбия не поиска някоя част от нас 😀😀
  • 20 НАТО ВЕЦ

    12 1 Отговор
    Добре, че е останало все още нещо от СССР и Вършавския договор, щото другото беше пълен смях.
    Мъко моя НАТОвска....
  • 21 Халил

    11 3 Отговор
    Цял живот със смъкнати гащи ще сме и Америка ще ни пляка яко,щтото Нато е Америка.Да бяхме останали верни на Русия щяхме да се в пъти по добре сега и руснаците не на щтат.Продажна нация сме от век и веков и това е
  • 22 падналия ангел

    20 0 Отговор
    Каквото имаме,колкото и малко да е,си е наше и трябва да го уважаваме! А тея, които ни докараха да това дереже, тях трябва да побараме!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Max

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "El comandante":

    Трябвало е вашите да бъдат кастрирани, че да не се пръква такъв анти български хейтър. Ти си срам за българската нация.
  • 25 Stefko88

    5 4 Отговор
    Трябваше да налеем пари и да развием военната индустрия дори и за поръчки от вън. Повечето от нещата в парада се правиха в България. Съсипването и некадърността на управлението на заводите и цялата икономика като цяло доведе до изоставането и закриването на тази продукция. Не защитавам комуни в никакъв случай , но и унищожаването на нещо работещо и авторитетно не е умна постъпка. Можем да произведем съвременна техника , има все още специалисти тук. Дори и с хора от вън може , но трябват пари за да се навакса изоставането. И най- вече кадърни хора които да се захванат с това , а не тъпи каски и комунисти баджанаци-текезесари, кой от кой по-прости и ограничени къдогледи подмазвачи. Трябват хора с поглед , хора да изработят маркетингова стратегия , хора познаващи пазара. Хора които си дават сметка че сега е 2018 не 1970(да речем) и да "живеят в соца". Само така парада няма да е ретро и ще има модерни машини. Да почнат с един два модела тук за балканите , за гражданска защита, за армията , за полицията дори , правихме мтлб , какво пречи да се "подобри" и да се предложи нов , олекотен, подобрен, по-евтин съвременен вариант ? Да не излезе по- скъп от хамърите и другите ламарини дето се купуват ? Едва ли. Обаче с червени къдогледи каски спящи с портретите на Маркс и Енгелс това няма да стане.

    Коментиран от #28

  • 26 Max

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "ГАЛЕВ":

    Поредното гейско изказване. Поне да беше служил та да разбираш военна техника. А и военната техника не е като тревата.....
  • 27 Диди

    4 1 Отговор
    Да проявим уважение към това,което имаме,въпреки че не е достатъчно. Обърнахте ли внимание на нашето българско знаме? Не можем да видим знамето,толкова е малко в размерът си.Трябваше да сложат големи знамена,да се види и почувства че се празнува.Некадърни организатори.
  • 28 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Stefko88":

    Пречи, че машините, с които правихме тази продукция, господа "демократите" я разпродадоха или разколачиха по поръчка на "партньорите ни", също както ракетите със среден обсег.
    Сега сме по гол г*з насред полето.
    Специалистите измряха в мизерия или си хванаха торбичките. Ще се върнат на "куково лято".
  • 29 Димитров

    0 0 Отговор
    СМЕШНО ИЖАЛКО.Предлагам да наемем Швайцарските тряпки -1.По евтино.2.По надежно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове