Last news in Fakti

8 Май, 2018 20:01 2 963 27

Внасяме овчари и козари от Виетнам

  • овчари-
  • козари

Паради недостиг на работна ръка България ще внася овчари и козари от далечни и екзотични държави, сред които бившите съветски републики и Виетнам. Това съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА)

В България желаещи да се занимават с пастирство няма, въпреки че заплатите които фермерите дават на работещите в този бранш са между 1000 – 1500 лв. Към момента у нас има около 1000 дефицит за овчари, въпреки сериозно намалелия брой на овцете, които по данни на асоциацията са около 1 милион. Според Караколев през следващите 10 години днешното полуномадско овцевъдство ще премине изцяло към оборно отглеждане на животните, предава Монитор.

Дни преди откриването на традиционния Седми национален събор на овцевъдите, ръководителите на браншовата асоциация алармира за сериозните проблеми- използването на растителни мазнини в продукти, обявявани от преработвателите за истински млечни. Това води до огромно заблуждение сред потребителите и създава здравни проблеми. А наред с това създава и лош имидж на България пред света. Симеон Караколев съобщи, че например за САЩ България изнася овче сирене за 2,90 долара килото. „Сами можете да си направите изводите колко е овче и колко е сирене този продукт и какъв имидж си създаваме пред Америка”, каза Караколев. Другият сериозен проблем е с вноса на агнета от други европейски страни, основно Румъния, представени у нас като родно българско производство. Този внос е предпочитан заради евтината цена от 4,30-4,50 лв. за килограм.

„Механизмът е следният. Агнетата се внасят живи, у нас те се колят и така трупното месо вече е с българска марка за произход. Трябва да вземем пример от съседна Гърция, където на месото се слагат две марки: едната за европейския му произход, а втората, която доказва, че то е родно производство”, обясни съпредседателят на НОКА Янка Попова. По данни на асоциацията само за Великден сме изяли около 30 хил. румънски агнета, маскирани като български.

Според ръководителите на НОКА изходът от създалата се предкатастрофална ситуация е вземането на мерки от страна на Министерството на земеделието за поощряване на родното овце и козевъдство и за развързване на ръцете на дребните животновъди, на които да се даде възможност да могат да произвеждат готова продукция, която сами да продават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГГГГГ

    44 0 Отговор
    И......... стадата остават без кучета.
  • 2 gnida

    66 1 Отговор
    Овчар - 1500 лева , а оператор на ЦПУ - 750 лева ..... Първи април мина , всички овчари и козари карат на 400 лева ... Тия врели-некипели ги приказвайте на някой друг !
  • 3 goni

    24 0 Отговор
    Извинявам се! Ама, румънските агнета отровни ли са?!:) Щото дадох да яде от агнешкото и на детето!:) Яз, никогаш нема да кусна чуждо!:) Яз, сум бугарин и знам че от Витоша по-високо нема!:) За жирафа нема да ви кажа!:)
  • 4 Санде

    8 0 Отговор
    До ГГГГГ
    Изпревари ме. Прав си.
  • 5 Bahti

    10 1 Отговор
    Ще църно жълти! Идеално... ЗАКРИВАЙ!
  • 6 Омар

    19 0 Отговор
    Да докарат и виетнамки да се грижат за "кавалите" - естествена виагра
  • 7 Равносметка

    41 0 Отговор
    Дават 1500, от които държавата взима 500 лева, защото трябва да си пълни бюджета за чиновнически заплати и цигански помощи и лечения, понеже е абсурд да взимат данъци от тяхните фирми. Както се казва : болен здрав носи - работника плаща, а бизнесмена си гледа кефа. С тези 1000 лева трябва да пратиш детето на училище в съседния град, понеже овце се гледат по селата, а ако си от град трябва да си платиш пътните. Не дай се Боже да ти се наложи да отидеш до болница, тогава самото отиване-връщане ти е поне 50 лева. Под пасене на овци се разбира и чистене на кошари, стрижене и прочие. При пасенето трябва да стоиш на студ или мръсна жега и се става много рано сутрин, а понякога се работи по 12 часа на ден. Гледат се десетки животни и се носи персонална отговорност за всяко. Така че за този труд и това заплащане е по - добре да отидеш в чужбина да миеш чинии. Ще е хубаво ако селяните сами си ги гледат в дворовете и сами си ги продават, както в комунизма, а не до бачкат за мазни утайки като Маджаров, който точи милиони от държавни и евро фондове

    Коментиран от #10, #11, #14

  • 8 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    12 0 Отговор
    Тези са изчаткали много яко, ми тука е пълно пълно с горепосочените Ристе, Наблюдател, Рубладжийче, onq s Konq така че спестете си парите, нужно им е само твърда дрога интернет и клавиатура.

    Коментиран от #9

  • 9 ganio

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Б.МЕТОДИЕВ. Б.":

    Да допълним списъка с юрист, Хасан, ivan40, реалист, osman...
  • 10 Наблюдател

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Равносметка":

    Не си прав аз бях в чужбина работих за арабин на дюнер, не стига че миех чиниите и кенефи ами и други работи трябваше да правя .......но свикнах!
  • 11 Наблюдател

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Равносметка":

    Не си прав аз бях в чужбина работих за арабин на дюнер, не стига че миех чиниите и кенефи ами и други работи трябваше да правя .......но свикнах!
  • 12 челен опит

    27 1 Отговор
    Предлагам и един премиер от Китай да си внесем да избеси, разстреля и затвори доживот всички корумпирани, оядени кърлежи във власта !
  • 13 Средна възраст

    6 0 Отговор
    А така!!!
  • 14 goni

    3 9 Отговор

    До коментар #7 от "Равносметка":

    Знаеш ли откъде разбрах че никога не си се занимавал с тази работа!:) "Гледат се десетки животни" Направо си смешен! Вземи прочети преди да пишеш глупости! Това пък за детето и училището! Давай! Кой ли е виждал жива овца в днешно време!:)

    Коментиран от #20

  • 15 НАТО ВЕЦ

    11 0 Отговор
    Е те за "оператори на биологични единици" в правителството и парламента вземат доста повече.
  • 16 no name no face no number

    20 1 Отговор
    Виетнамците може да ги хванете за ......За тези пари няма и да си помислят да идват в клоаката. Нещо сте изостанали с инфото за Виетнам. Е може да дойдат за паспорт въпреки, че не вярвам. Иначе виетнамките са едни от най- красивите жени, но се интересуват само от $ както нашите от € друго нищо не е от значение.

    Коментиран от #19

  • 17 Лост

    6 0 Отговор
    Ейййй Калитко Калитко, къде си?!
  • 18 Реалист1

    7 0 Отговор
    Пак за подобряване на кръвта както през 80-те години на миналия век. То стада не останахе, те овчари ще внасят. Сигурно на тях ще платят повече, затова се привървят насам. Не си знаем приоритетите изглежда
  • 19 goni

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "no name no face no number":

    Добре информиран си ! Нямам как да се отрече! Много сгрешихме че ги прогонихме на времето! Не знам защо тия хора ни харесват! Даже продължават! Тия хора нямат загубена война! А,търговският им нюх е нещо извънредно интересно!:)

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИДЕОЛОГ

    20 0 Отговор
    НАСТОЯВАМ ДА ВНАСЯМЕ ПОЛИТИЦИ ОТ НОРВЕГИЯ, ШВЕЦИЯ, ГЕРМАНИЯ ИЛИ ФИНЛАНДИЯ ( швейцария е с предимстео) .
    ИДЕАТА МИ НЕ ПОЛЕЖИ НА ОБСЪЖДАНЕ, САМО ИЗПЪЛНЕНИЕ.
    START

    Коментиран от #25

  • 22 no name no face no number

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "goni":

    Ами да приятелката ми е от Виетнам. Имат нюх и са работливи, но и много хитри. За тях действам по правилото първо провери после пак и никога пълно доверие. Много са учтиви, но само леко да се разсееш и ако решат може и да те минат с нещо или да ти изчезне нещо.Добри хора са като цяло, но си трябва внимание и предпазливост :)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    Добре де ся овцете на виетнамски ли да ги уча..........
  • 25 Ерген Кольо

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "ИДЕОЛОГ":

    Напълно те подкрепям........само да допълня : ако може да внасяме и кадъни от Турция че да им облагородим нацията......
  • 26 Курто

    4 0 Отговор
    Кой овчар може да покаже трудов договор за1500лв? Прокуратурата да се самосезира че май роби ще се внасят а не овчари.
  • 27 Българин

    0 0 Отговор
    Като цяло идеята за внос на работна ръка от т. н. третия свят е пълен идиотизъм-въпроса е как хора от третия свят ще искат да работят в Четвъртия Свят(имам предвид България-извинявам се пред Всички Българи за израза Четвъртия Свят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове