Last news in Fakti

9 Май, 2018 22:00 6 897 15

Тодор Кантарджиев: Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно

  • кърлеж-
  • лаймска болест

Кърлежи се вадят изключително внимателно, като е важно да бъде извадено и хоботчето, това се случва с премерена сила и само перпендикулярно на кожата

Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно – това каза д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Кърлежи се вадят изключително внимателно, като е важно да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена сила и само перпендикулярно на кожата.

Ако хоботчето остане в кожата, то може да бъде извадено с игла.

Възрастна жена почина след ухапване от кърлеж в Бургаско. Още един случай на заразен с марсилска треска е регистриран в региона, но за щастие болният е успял да се излекува.

76-годишната жена от Камено късно разбрала, че е ухапана от заразен кърлеж – чак 10 дни по-късно, когато се появила марсилската треска.

Жената имала и куче, но не е установено дали се е заразила от домашния си любимец.

„Това заболяване е характерно за този регион, особено за населените места в Странджа”, поясни Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ – Бургас.

В Бургас пръскането срещу кърлежи е започнало преди великденските празници и ще продължи през цялото лято, но родителите се притесняват децата им да играят в откритите площи.

Заради по-влажното време и дъждовете рисковете места ще бъдат обработвани по-често.

„След всеки излет навън трябва добре да се оглежда тялото, особено на децата. Кърлежът отделя вещества, от които не можеш да разбереш, че те е захапал”, поясни Кантарджиев.

Той поясни, че мястото на захапването трябва да бъде дезинфекцирано, след като животинката бъде извадена.

Кърлежите, които пренасят лаймска болест и марсилска треска у нас са над 20% от всички кърлежи, сочат данните за миналата година. Кантарджиев добави, че тази годината картината ще остане същата или ще бъде по-висок процент. По думите му при тази честота на заразяване е хубаво след ухапване да се прави профилактика с антибиотик.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илитерат

    20 1 Отговор
    Ако имам наблизо лекар, ако ще и конски да е, ще го ползвам.
    Но е ненормално да се казва какво не трябва, а какво трябва да се направи. На всеки може да се случи и няма да е в градската болница.
  • 2 гого

    20 9 Отговор
    Ти нормален гербераст виждал ли си?
  • 3 Реалист1

    25 2 Отговор
    И с какво се вади докторе кърлежа, перпендикулярно на кожата. С пневматичен чук, дрелка или нещо друго действащо перпендикулярно. За хоботчето разбрахме
  • 4 Медик

    25 3 Отговор
    Докторе , като чета статията , оставам с убеждение , че не си вадил кърлеж !
  • 5 Цеко сифоня

    23 0 Отговор
    Да не дава Господ да те ухапе.
    Ама ако се случи - стисни го за мъдете и той сам ше извади хобота.
  • 6 Stefko88

    6 0 Отговор
    Купете си пинсета за кърлежи и игла за спринцовка(ако се скъса). Вадят се лесно и бързо. Може да си направите от тел като я приплескате от пред и цепнете по средата (като малък кози крак) след това се вади с леко завъртане без да го теглите. Аз мога и с конец но е опасно да не го скъсате (кърлежа)
  • 7 Аааа

    9 0 Отговор
    ...и задължително трябва да се направи инжекция против тетанус
    ( тетатокс ) !
  • 8 ААА

    5 0 Отговор
    Желателно е да дезинфекцирате мястото и инструмента преди да вадите кърлежа.Ако спускате кърлежа с ръце,или ви пръсне в окото ,считайте се за потенциално заразени.През раничка на пръста заразата влиза.Пинсета ,и кърлежа се захваща така,че да не се върне заразена кръв в тялото.
  • 9 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Кучкарите и коткарите да си прегледат внимателно животните !
    Имам две котки, които се въртят около дома ми / Аз вътре в къщата си котка или куче на пускам-мястото им е около къщата, на двора, в сайваната и т.н. / Преди две седмици се оказа, че са пълни със кърлежи!!? Жива болест за мен и близките ми. Обезпаразитих ги. На два-три дена им правя преглед !!
  • 10 hmхмхм

    5 0 Отговор
    Първо го замолваш сам да се разкара, после му четеш правата и викаш хелзингския комитет да си го приберат - те нали са само такива там - цоцляци!
  • 11 Бесен Язовец

    3 1 Отговор
    Дрън, дрън, не трябвало да се върти, а как тогава да ги вадим !?
    https://www.youtube.com/watch?v=YuOCeIoInAA

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    С молба и усмивка.И обещание за "некой лев" естествено
  • 13 прост тракторист

    1 0 Отговор
    Връзвам го за рогата ,закачам го за трактора и газ до дупка ...И доктора горе долу това обеснява!
  • 14 прост тракторист

    0 0 Отговор
    Връзвам го за рогата ,закачам го за трактора и газ до дупка ...И доктора горе долу това обеснява!
  • 15 Futurehealth

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове