Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 12:47 5 076 2

Язовири преливат в страната (обновена)

  • наводнение-
  • язовири-
  • кърджали-
  • харманли-
  • код червено
Язовири преливат в страната (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Преливат четири значими язовира – яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали, съобщават от пресцентъра на МВР. 

Всеки момент се очаква да прелее язовир "Студен кладенец" от каскадата "Арда". Жителите на шестте села по течението на Арда са уведомени за очакваното преливане на "Студен кладенец". Хората са предупредени да не доближават речното корито. От два дена водни маси от язовир “Студен кладенец” се изпускат контролирано през ВЕЦ, допълват от МВР.

Заради продължилия близо денонощие дъжд всички реки рязко повишиха нивото си. Преди малко повече от час е започнал да прелива язовир "Ивайловград". Язовир "Кърджали" има девет метра до максималната кота и може да поеме още вода. 

От сутринта не вали, а притокът на Арда е спаднал до нормалните за зимата 200 кубически метра в секунда. Подадените сигнали до момента са над 40. 

Преливат микроязовирите Конево и Висока поляна, Вранско, Гулия, Сливарка 1 и Сливарка 2. Баражната стена на язовир край с. Садовица е поддала, като водата е преляла в близкото дере. Преливането на микроязовири 1 и 2 край с. Нановица е затворило пътя към туристическа хижа, в която няма посетители, допълват от МВР.

В област Кърджали пътят Конево-Бяла поляна е частично отнесен. Община Кирково – прекъснат е частично достъпът до 5 населени места - мах. Кос до с.Стоманци, мах.Караджовска до с.Дрангово, мах.Долна врана до с.Кран, мах. Малка първица до с.Шопци, с. Яковица. Община Момчилград – затворени са два моста – за селата Загорско и Седлари.

Двата най-големи язовира в Бургаска област "Ясна поляна" и "Камчия" преливат. Язовир „Камчия“ прелива с 11 куб.м в сек. Бургаска област микроязовирите са около 200. От язовирите Маджарите, Порой, Ахелой, Трояново, Барган, Детелина и Антимовски се извършва контролирано изпускане, без да има опасност от заливане на населени места. 

Язовир “Тракиец”, област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.

С 12 см е повишено нивото на язовир Тича край Шумен през почивните дни. Обемът на язовира в момента е 256 милиона кубически метра, а той прелива при 311 милиона куб. м.

Язовир "Раднево", област Стара Загора, прелива през двата си преливника. В района на с.Медникарово-Обручище има наводнени около 100 къщи, както и няколко в с. Гита. В района на с. Коларово и с. Знаменосец има наводнени няколко къщи. Като цяло почти всички язовири в централната и източната част на областта преливат. 

Започнало е контролирано изпускане на вода от язовир Йовковци, който снабдява Великотърновска област. Неговият обем от над 90 милиона кубически метра е запълнен. За да се поддържа нивото, през преливника се изпускат по 7-8 кубически метра вода в секунда. Дерето под язовира е почистено, за да поеме оттока. Няма опасност за населението. 

Сигнали за наводнени дворове, земеделски земи, мазета и приземни етажи са постъпили в общинската администрация в Сливен от сeлата Бинкос, Гавраилово, Малко Чочовени и Крушаре. Реките и язовирите в Сливенско са пълноводни, но не са потенциално рискови.

Язовирите в Славянци и Дибич преливат. Останалите 14 язовира в шуменско се източват, съобщи Наско Канавров от шуменския клон на Басейнова дирекция, цитилан от предаде БНР.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    ujas
  • 2 Димитър Арбалиев

    0 0 Отговор
    Да добре,че предупредиха за изпускането на язовир "Студен кладенец" и туристите,към 20:00 вечерта едва не ме отнесе реката,а да не говорим,че до 02:30 през ноща бях на островче на средата на арда от 50 cm стана към 5 m това е българия...