Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 16:21 2 902 0

Язовирите в Пловдивска област - под контрол

  • язовири-
  • дъждове-
  • въча-
  • пловдив-
  • времето-
  • родопите
Язовирите в Пловдивска област - под контрол - 1
Въча

Всички язовири в Пловдивска област са пълни под контролните си обеми. Язовир ”Въча”  има свободен обем от 50 млн.куб. метра. Язовир “Брягово” е най-пълен с 1.3 млн. куб. метра под контролния си обем /целият обем на язовира е 6.5 млн.куб. Метра вода/, в момента е пълен с 5.2 млн. куб. метра/, съобщават от администрацията на Пловдивска област.

Язовир „Въча“ е един от най-големи водни басейни у нас, стената му е висока 145 метра (най-високата у нас), дължината му е 18 км.

Синоптиците очакват значителни валежи от дъжд ще в Рило-Родопската област и Тракия  - между 40 и 60 л/кв.м, в съчетание с продължаващо топене на старата снежна покривка. 

Във връзка с обстановката, предизвикана от топенето на снеговете, областният управител Здравко Димитров издаде указания до кметовете на 18-те общини, директорите на Областно пътно управление, на Областна дирекция на МВР, на Басейнова дирекция, Напоителни системи и Регионалната здравна инспекция, в които се казва да се пристъпи към контролирано изпускане на водни количества от язовирите, за да се осигурявт свободни обеми за поемане на високи вълни. Димитров препоръчва да се пристъпи към проверка и отпушване на уличните канализационни мрежи, да се организира периодично наблюдение на коритата на реките и язовирите за преливане, да се организира наблюдение за свлачища в свлачищните зони, с особено внимание на тези в близост до населените места и пътищата.

Областният управител съветна болните на хемодиализа да бъдат настанявани предварително в болниците за избягване на проблеми с транспортирането им.

„Предвид усложняването на метеорологичната и пътна обстановка, свързано с преминаването на дъжда в сняг, и отчитайки възможни разливи и заливания, считам за необходимо да се извърши следното: Под особено внимание да бъде почистването на общинските пътища и обработването им за сигурно и безопасно използване. Ако е необходимо временно да бъдат затваряни пътища до приключване на обработката им; Да се осъществява тясно взаимодействие с Областно пътно управление при почистването и обработката на републиканските пътища в границите на населените места“, пише още Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА