11 Май, 2018 15:44 7 843 14

55 хиляди пенсионери с максимална пенсия ще получат увеличение

  • бисер петков-
  • пенсии-
  • увеличение-
  • пенсионери

От 1 юли догодина максималната пенсия на вече пенсионираните ще е 40% от максималния осигурителен доход

55 хиляди пенсионери с максимална пенсия ще получат увеличение - 1
Снимка: БТА

От 1 юли 2019 г. 55 хил. пенсионери, които сега получават максимална пенсия от 910 лв., ще получат увеличение до новия таван от 1040 лв. като за 25 хил. от тях пенсията ще е в реалния размер, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на труда Бисер Петков.

Причината за увеличението е законов текст, според който от 1 юли догодина максималната пенсия на вече пенсионираните ще е 40% от максималния осигурителен доход, а не 35%, както досега. Затова в бюджета на общественото осигуряване ще бъдат предвидени 35 млн. лв. повече, каза Петков.

За хората, които ще се пенсионират през 2019 г., таванът на пенсиите няма да важи, припомни законовата норма министърът.

Друга промяна, която ще се прилага от догодина, е, че при изчисляването на новите пенсии вече няма да се взимат трите най-добри години от стажа преди 1996 г., а това ще става само по осигурителния доход от 1996 г. досега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    38 9 Отговор
    Бивши кадри на ДС, харантутляци които никога не са се потили.
  • 2 гост

    29 20 Отговор
    На фона на нашето ежедневие и факта, че средната заплата е 800лв, а масово се работи на 550-600лв нетен доход, максималните пенсии не са адекватни. Не е ли по-добре да тези пари да се използват за подобряване живота на по-бедните пенсионери с пенсии от 300лв като субсидиране на битови разходи, лекарства и др.? Повечето пенсионери също имат внуци, е не е ли по-добре внучето да има възможност за лечение в чужбина вместо да се правят акции за събиране на пари, а в същото време 35млн. лв да се раздават на вече имащи пенсионери? Не е ли по-добре социалните патронажи да покриват повече хора в нужда, пенсионери с 190лв биха се радвали на топла храна, особено ако не могат да се придвижват или нямат близки, които да полагат някакви грижи за тях? Така дават пари на богатите пенсионери, без да подобряват общото състояние.
  • 3 Коментар

    27 19 Отговор
    ВЕЧЕ ЩЕ ИМА ОЛИГАРСИ ПЕНСИОНЕРИ🤗
  • 4 5ко

    32 11 Отговор
    Мръсните, уродливи престъпници мислят за себе си и своите колеги, излизащи в пенсия (може да са профукали краденото), а народа вълци го яли! Крайно време е да платят с лихвите за геноцида, който извършват над българите!
  • 5 Гост

    25 3 Отговор
    На 50 000 човека не могат да им дадът това, за което са си плащали 35-40 години. Мърши са си нашите политици и мърши ще си умрат
  • 6 чичоХ

    25 9 Отговор
    Голяма част от тези 55 хиляди пенсионери са бивши
    партийни секретари ЗКПЧ-та директори и зам. директори
    на умишлени фалирани от тях фирми, както пише #1
    кадри на ДС,чиновници допринесли за разрухата въобще
    хора без никакъв принос към обществото и ние сега пла-
    щаме осигуровки за да се хранят по- добре тунеядците.
  • 7 Демократичен преход

    21 13 Отговор
    Пълно е с шапкари при високите пенсии.
  • 8 Честен

    29 7 Отговор
    Защо се руптае срещу хората който са се осигурявали на деиствия заплата и имат дълъг стаж.Когато се говори да не се укриват доходи и да не се плаща на ръка всеки мисли ,че е излъгал държавата ,само че човек остарява и чака да се пенсионира.Не може да не се осигуряваш и да искаш висока пенсия.
  • 9 MACEDONIA

    11 3 Отговор
    Ами станете и еие комунисти ,и ще получавате. Ние така си направихме правилата че , бройките пак ще губят. Само си представете сега кати се пенсионирам като депутат, ще взимам без таван. А останалите да ... супата . И да блъскате не може да ги вземете тези пари. Да живее БШП , да жиеее ДПШ да живееем патриотите. А вие. ха ха ха хаа
  • 10 бай. ГАНЯ селендура

    15 3 Отговор
    Абе я най добре да върнем комунизма и на всеки по равно . Ама партийците пак ще бъдат по равни , абе няма угодия. Я да се махам от тук, чао и приятна вечер на вдички
  • 11 Луд с кирка

    11 3 Отговор
    Доста дупетати идва ред да се пенсионират .
  • 12 Манолчев

    4 7 Отговор
    Сега ще има и пенсионери-аристократи. Това основно са държавни служители с високи заплати - от министерства, агенции, банки. Все хора, които с труда си нищо реално не са произвели. Падането на тавана на пенсиите е още един ход в полза на богатите. После ще отчетат и голям ръст на "средната" пенсия в страната. Като вица за зелето със свинско - за едни зелето, за други свинското.
  • 13 Мари

    5 0 Отговор
    Беднотията направи от хората изроди, мислещи скотски. Има хора, които са вземали прилични заплати, осигурявали са се върху тези суми и сега не могат да си вземат реалната пенсия. Това са половината от тези 55000 души. Нали знаете, че няма "таван" за"големците". Говоря за пилоти, капитани, миньори и други профилирани специалисти, които ежемесечно дотират държавата със сумите, които са над тавана-500,600 лева, зависи. Тези хора са наистина ощетени. Много от тях си заминаха, вече не са между живите, взели месец, два "високите" пенсии. Беднотията противопоставя. Не допускайте това.
  • 14 пенсионер

    0 3 Отговор
    давайте им повече да се хранят обилно и по бързо да вървят на оня свят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове