Last news in Fakti

16 Май, 2018 11:09 1 461 9

Нефтът поскъпва, а след това газ, парно, ток

  • петрол-
  • нефт-
  • газ-
  • цена

Експерт обаче очаква токът да скочи с около... процент

От КЕВР прогнозираха покачване на цените на газ, парно и електроенергия, което според председателя на комисията Иван Иванов е причинено от тенденцията за скок на цените на петрола на международните пазари.

Според енергийният експерт Еленко Божков една такава зависимост е нормална, защото методиката, по която се определят цените на електроенергията у нас го позволява.

"Цената на природния газ се определя от цените на дериватите на нефта. Расте цената на нефта, расте и цената на дериватите, а от там в България расте цената на природния газ", обясни бившият член на КЕВР в ефира на "България сутрин".

Той каза също, че увеличението на цената на тока за крайните потребители ще се отрази с по-малко от стотинка.

"Няма как да не станат реалност. Това са договорите ни с Газпром. По този начин се определя цената, за съжаление", подчерта Божков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият член на КЕВР допълни също, че цената на електроенергията у нас е на едно от ниските нива в Европа, но настоя, че трябва цените да се отнасят към покупателната способност на гражданите, а в това отношение сме по-назад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    8 2 Отговор
    България е енерговносител и поради тази причини винаги очаквам цените на горивата за крайни битови клиенти да вървят нагоре. Неслучайно при избора ни на мпс, семейството ни се спря на мпс- хибрид, а не на стара “лъскава“ кола. Идеята е , че ние- хората- сме с предимство при храненето пред “храненето“ на стари ламарини с гориво и че е нормално ние- хората- да харчим собствените си пари си за задоволяване на собственият си глад, а не за “нахранването“ на стара кола, която харчи над 10-11 л. / бензин/ дизел/ газ / 100 км и която във всеки един момент може да ни остави на средата на пътя, защото се нуждае от ремонт.

    Коментиран от #3

  • 2 Да да

    2 1 Отговор
    Много искам тока да е поне 25 ст.,но увеличението да е от акциз,а не за фирмите по веригата!
  • 3 НеЮрист

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Не съм юрист, но цените на хибриди ... за момента не се изплащат никога, може би трябва да минат 10-тина години. Това с батериите ... за цялостно решение пак е голям проблем. Та това с "храненето", което споменаваш е защото не можеш в една табличка, да сложиш цена, горива, разходи, амортизация ... и да видим след 5 години какво си спестил купувайки "чисто нов хибрид" и плащайките безумни пари за каскота и т.н. ... отговора се прост, превърнал си се в потребител, който гони последните модерни неща, защото може да си го позлови, а не защото има смисъл или си заслужава икономически.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 юрист

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "НеЮрист":

    “...Публикувано във факти.бг: Това с батериите ... за цялостно решение пак е голям проблем....“ Батерията е с живот 10 години. Пари не се дават за стари трошки, а за чисто нови леки МПС-та- само тогава има смисъл да се дават толкова пари....
  • 5 юрист

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "НеЮрист":

    “...Публикувано във факти.бг: и да видим след 5 години какво си спестил купувайки "чисто нов хибрид"...“ Спестяват се следните пера:
    1. Пари за ремонт на мпс-то, които автоматично отиват за подобряване на стандарта на живот
    2. Пари за повече гориво, които при тези скокове в цените на горивата,са твърде много пари за експлоатация на мпс. МПС-то е движима вещ, чиято функция е да ни превози безпроблемно и с минимален разход на гориво от т.А до т. Б. Аз съм жена, а не мъж, и за мен видът и марката на мпс-то не е от значение. От значение е само мпс-то да отговаря на нуждите на семейството ми и да изпълнява безаварийно и безпроблемно функцията си при минимален разход на пари за ремонт и гориво.
  • 6 бббббб

    2 3 Отговор
    Ситуацията се влошава ,а Вие тук говорите за коли - хибриди .Но,не и по темата на статията.Явно не схаващате ,за какво става на въпрос и как ни го набутват .ЧЕЗ беше заявил преди месец 50% увеличение,а тия ми говорят за 1%.Гъбаркат ни и после ще ни го на-укат лятото ,когато народа е отпуск и по-почивки,за да няма недоволни.А,като дойде зимния сезон всичко ще е приключило за всички.
  • 7 коки

    8 0 Отговор
    Очертават се интересни събития есента и зимата,бате Боко пак ша го боли главата

    Коментиран от #8

  • 8 юрист

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "коки":

    Протестите не променят нищо. Може да има само кардинална промяна- когато България намери собствени източници на природен газ и петрол. За това приветствам всяко търсене и всеки добив на природни залежи на газ и петрол в България, особено, ако се касае до добив на метанов хидрат в нашата акватория.
  • 9 Гост

    5 0 Отговор
    Нефтът поевтенява , газ ,парно ,ток продължават да поскъпват / БГ / .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове