2 Юни, 2018 08:05 11 833 27

5000 шофьори глобени след сигнали от приложение

  • коли-
  • глоба-
  • нарушения

Момчетата работили по проекта в свободното си време

Неправилно изпреварване на няколко коли амбицира 4-ма младежи да създадат приложение, благодарение на което са санкционирани над 5000 шофьори, съобщава в. „24 часа“.

През октомври 2014 г. Христо Борисов бил задминат нерегламентирано и на светофара отишъл да почука на стъклото на нарушителя. Шофьорът толкова се стъписал, че се заключил в колата си и вдигнал всички прозорци.

Още на следващия ден 27-годишното момче разказало на приятелите си – братята Стоян и Иван Митови и Тодор Лилков. Четиримата решили да създадат мобилно приложение, на което да се качват нарушения.

Момчетата работили по проекта в свободното си време. Иван и Христо се занимавали с техническата част, а Стоян и Тодор - с комуникациите и общуването с институции. Разработката отнема 3 месеца и приложението е готово през февруари 2015 г. В него освен сигнали за пътни нарушения се качват и такива, свързани с общината. Момчетата се срещнали със столичния кмет Йорданка Фандъкова, която веднага откликнала. Малко по-трудно било да убедят Пътна полиция в София, но и оттам се съгласили да си сътрудничат, след като видели потенциала.

Подаването на сигнал става лесно. Човек се регистрира, вкарва личните си данни и качва снимка. Важно е на нея да се виждат както цялото нарушение, така и регистрационният номер на автомобила.

Интересното е, че не е задължително сигналът да бъде изпратен до контролните органи. Момчетата са добавили опция сигналът да бъде качен, за да може нарушителят да го види и да се извини. За да разбере, че е хванат в прегрешение, човек качва регистрационния си номер в приложението и получава известие, ако е хванат в крачка. За 3 години извинилите се прегрешители са 3000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    50 10 Отговор
    Това наистина е добра новина. Колкото и да не и се работи на бюрокрацията младежите ги засипват със сигнали за нарушения. Евала.
  • 2 незнайко

    42 2 Отговор
    Невярно заглавие ! Все още няма такъв закон, по който да ни глобяват за нарушения качени в мрежата ! Всеки може да се извинява и пак да прави нарушения !!!
  • 3 Morgoth

    31 6 Отговор
    Това е начина за борба с наглостта на пътя. Но трябва да има и по-лесен начин да се прави, защото сега за да бъде глобен някой трябва не само да снимаш и да пратиш, но и да ходиш до КАТ за да даваш показания. А точно тези светофарни предреждания са проблемни, защото създават напрежение, а напрежението поражда агресия.
  • 4 hah

    32 1 Отговор
    Ако наистина може да се глобява само по снимка (което дълбоко ме съмнява) - да фотошопираме в нарушение колите на всички, които не харесваме и да гледаме сеир...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 факт

    25 6 Отговор
    комунизма на дс, ряпа да яде
  • 8 Pipi

    33 2 Отговор
    Ама че глупост!!!!
  • 9 майор Костов

    12 1 Отговор
    Атанасова,половината истина е цяла лъжа.Не е точно така със снимките.Какво да ти обяснявам?
  • 10 БАЙ КУРТИ

    21 10 Отговор
    А тия момчета могат ли да ядат бой а кво ще кажи те
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 112

    11 0 Отговор
    И кое е това приложение ?
    Освен че го споменавате да бяхте дали и връзка към него...

    Коментиран от #15, #21

  • 13 Чурулик чурулик

    18 6 Отговор
    Аз доносинк и пичка нема да ставам
  • 14 ДУХАЧИ И СЛАГАЧИ

    24 1 Отговор
    ДА БЯХА ИЗМИСЛИЛИ ПРИЛОЖЕНИЕ- ПАРЛАМЕНТАРЕН , КМЕТСКИ ИЛИ ОБЩИНАРСКИ ИЗМАНИК И КРАДЕЦ ЛОКАЛИЗИРАНЕ И С ДОКАЗАТЕЛСТВА.СЯ СУПАТА ША ДУХА ПАК ИЗПЕРКАЛИЯ НАРОДЕЦ.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГНГ

    7 0 Отговор
    Само се изтърва леко една малка подробност, след попадане на тези снимки в КАТ на нарушителя му пишат АУАН, а вас фотографите Ви викат да се разпишете като свидетел/и/.Може да последва обжалване на НП, дело и разкарване по съдилища.Ако сте пуснали снимка на нарушител в София а сте от Варна примерно , познайте колко пъти ще ходите до София и обратно.Дори с фотоапарат или телефон може да направите същото , като пуснете жалба в КАТ за да глобят нарушителя.Процедурата е сходна.
  • 17 Райчо циганина

    9 6 Отговор
    значи и доносници ( шпиони) ще има по пътищата ,,още повече ще се увеличават катастрофите,, досега ни беше страх и се пазихме от полицаите , сега + и от доносници ще се пазим...........
  • 18 Буко Баламата

    2 0 Отговор
    Порицание пред строя.Смях голям.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 vasik atanasova

    4 3 Отговор
    тези са за един хубав бой
    после да им направиш снимка и да е качиш да ги видят другите
    че да си помислят добре кога и как да снимат
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Don pavkata

    0 1 Отговор
    Виждам скоро ще има запалени коли с видеорегистратори
  • 24 Баи регистратор

    0 0 Отговор
    По едно време имаше един в софия безделник обикаляше улиците и снимаше хората е такав даго хваниш
  • 25 Един

    1 0 Отговор
    Ехо, леко с боя. За това културата ни е колкото на афганистанците, защото има тъпанари които не спазват никакви закони и други тъпанари които им продължават. Точно така трябва, снимки и жестоки глоби. Отделен е въпросът, че снимките в българското законодателство не значат нищо
  • 26 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Фотография не е достатъчна и не е нормално по нея да се санкционира водач.Коментар № 4 е правилен !
    Ако е видеозаснемане на цялостното нарушение - тогава иди-дойди.....
    И какво означава едно извинение, когато утре нашенеца е със същото нарушение ???
    Човекът явно така е устроен / колкото и да е мислещо същество/ че разбира само за съзаление от "камшик по гърба" и от "бъркане в джоба" !!!
  • 27 Гриша

    0 0 Отговор
    Ето и бакшиш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове