Last news in Fakti

10 Юни, 2018 19:00 1 887 15

БПЦ: Охридската архиепископия е българска

  • бпц-
  • охридска архиепископия

Ще сторим всичко, за да подпомогнем братята в Македония и уреждането на каноническия църковен статут

Синодът на Българската православна църква (БПЦ) напомни в неделя, че преди 1000 година Охридската архиескопия е била учредена като Българска архиескопия и заяви, че фактите от българската история не могат да бъдат променени и изопачени, независимо от конюнктурата на деня.

Като повод за напомнянето в документа се посочват отправените към БПЦ „незаслужени упреци, достигащи до обвинения в предателство“ заради отказа ѝ да участва в тържествата, проведени в края на май в Охрид.

Миналия месец този отказ предизвика и протест пред синодалната палата в София, по време на който прозвуча дори искането специалните служби да проверят дали БПЦ не действа като държава в държавата под влиянието на чужди държави и под чужд диктат. Протестиращите призоваха патриарх Неофит да свика извънредна сесия на синода, която да ревизира решението. От фондация "Българска памет", която организира протеста, заявиха, че той „е израз на гражданска позиция и огорчение от откровената антидържавна дейност, водена от Светия Синод”.

Фондацията съобщи, че двама български архиереи дори са получили забрана да присъстват като посетители на честванетов Охрид. Тогава от Синода разпространиха съобщиха, че годишнината ще бъде отбелязана на 10 юни с литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и че във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно послание.Което и беше направено днес.

Може да се предположи обаче, че с това БПЦ реагира и на появилите междувременно информации, че македонският премиер Зоран Заев и и МПЦ (чието пълно име сега е Македонска православна църква – Охридска архиескопия)с отделни писма са поискали от Вселенската патриаршия да предприеме инициатива за връщане на църквата в канонични рамки под името Охридска архиепископия.

Така, както бе обявено предварително, тази неделя в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"беше отслужена тържествена архиерейска света литургия по повод 1000 годишнината от основаването на Българската Охридска Архиепископия.

По време на литургията беше прочетенои обещаното патриаршеско и синодално послание по повод годишнината. В него се казва, че част от големия проблем за статута на Православната църква в днешна Република Македония е въпросът за историческата съдба на съществувалата в миналото Българска Охридска архиепископия, от чието учредяване през настоящата 2018 година се изпълват хиляда години.

В посланието се отбелязва, че във връзка с отказа на Българската Православна Църква да участва в тържествата, проведени на 27 и 28 май в историческия храм на Божията Премъдрост в град Охрид, към БПЦ са били отправени незаслужени упреци, достигащи до обвинения в предателство.

По повод създалата се ситуацията с посланието БПЦ заявява и припомня, че „историята на Архиепископската катедра на древния и прославен в църковното минало Охрид е органична, безусловна част от историческата приемственост на родната ни Българска Православна Църква - Българска Патриаршия, както е записано и в приетия и утвърден от Шестия църковно-народен събор (2008 г.) неин Устав“.

Също така, че такива са фактите от българската история, и те не могат да бъдат променени и изопачени, независимо от конюнктурата на деня. И припомнят, че покорилият България ромейски император Василий II учредява в Охрид не друга, а тъкмо Българска архиепископия, каквато тя остава до самото си закриване през 1767 г. Както и че след това в годините на възкресяването на българския дух - началото на организираното движение за завръщане на църковната ни самостоятелност е поставено тъкмо в Охрид, а дейците на църковната ни независимост настояват за възстановяване на Православната ни църква като приемник едновременно на Търновската патриаршия и на Охридската архиепископия.

Обръщайки се към българите БПЦ казва, че днес на Балканите съществуват съвсем различни в сравнение с далечното минало държавни и църковни реалности. Отбелязвайки, че вследствие от различни обществено-политически процеси в този регион през годините са утвърдени нови държави и нови поместни Православни църкви - приемници на една или друга, съществувала в миналото църковна юрисдикция. Онова обаче, което продължава и днес да обединява всички нас - без изключение - е нашата от Христа Иисуса поверена ни спасителна православна християнска вяра, се казва в посланието.

И се отбелязва, че заради това Българската църква е приела ролята на посредник за уреждането на каноническия църковен статут на Православната църква в Република Македония. Посланието продължава с това, че "ние сме готови и днес да сторим всичко, което е по силите ни и което е в съгласие със свещените канони на светата Църква, за да подпомогнем нашите православни братя в днешна Македония - в съгласие с изричната и ясно изразена воля и на останалите братски Православни църкви".

БПЦ се обръща към миряните - в Родината и далеч от нея, с послание за мир и радост, като призовават всички към вярност на светото Православие и на светата Христова Църква, но "вярност още и към изкованата с толкова много труд и кръв Църква и държава, които нашите предци ни завещаха и с чиято историческа памет ни повелиха да не правим никакви компромиси, но да я пазим за поколенията - за да го има народът ни и занапред, за да пребъде България".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОМО Илинден -Пирин

    2 26 Отговор
    Попа да се бръка къде не му е работа да не го дърпат за брадата!

    Коментиран от #3, #8, #10

  • 2 Православен християнин

    26 2 Отговор
    В интерес на истината, всичко по-горе написано като позиция на БПЦ, от историческа гледна точка, отговаря на истината.
  • 3 гост

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "ОМО Илинден -Пирин":

    Попо арно си кажува,ти май се бръкаш дек не ти е работа.

    Коментиран от #4

  • 4 ОМО Илинден -Пирин

    2 15 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    А дека е работа на Попо у Охрид чак?

    Коментиран от #5

  • 5 ВМОРО

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "ОМО Илинден -Пирин":

    Трай, бе, мекере!
  • 6 Православен

    9 4 Отговор
    Не трябва да се бъркаме в работите на Светия Синод.Благодарение на църквата сме се запазили като народ.Има един сатана в канал1 казва се Г.Благоев който прави всичко възможно да всява разкол.Ролята на Националната телевизия е да обединява народа затова получават възнаграждения от нашите данъци.Крайно време е Генералният директор да вземе отношение.

    Коментиран от #7

  • 7 ВМОРО

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Православен":

    Защо мислиш така за Г. Благоев? Преди правеше добро впечатление, но напоследък не го следя...
  • 8 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ОМО Илинден -Пирин":

    ти попа за брадата няма как да го дърпаш ,но гледаи теб да не те хване някои за врата.македонците сте наи-големите смешници на света .нали прочете наи-големите.за нищо не ви бива освен да се хвалите колко сте голямата работа.ни в спорта ни в бачкънето,никъде ви няма,поне да бяхте прихванали нещо от вашите учители сърбит извън празните хвалби.

    Коментиран от #12

  • 9 Асклепий

    2 2 Отговор
    Най голямата и измамна мафия е църквата....Уж за смиреност говорят,пък те целите в злато ......Защо ли?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дядо Шишарко

    3 1 Отговор
    Подкрепям действията на БПЦ. Македония( или хората които живеят на тази земя) мрънкат, че никой не признава тяхната история( истерия), защо? Защото те са изкуствено създадена държава ( поредния комунистически политически неуспешен проект). " Они са бугари "отцепени насилствено от майка България и им е наложено да говорят на най- отдалечения от официалния Български език. Апропо и Гърците имат претенции за същото.
  • 12 санчо

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Македонците са по-големи патриоти от нас, българите.
    Ние на българската азбука казваме славянска.
    На История славнобългарска казваме славянобългарска.
    Църковните служби се извършват на руски език.

    Коментиран от #14

  • 13 вуйчо Ваньо

    2 0 Отговор
    Светия синод си знае работата през годините църквата се е доказала като основна опора за съхранението на нацията, затова не бива да се месим в божиите дела, а само трябва да я подкрепяме. Те знаят какво правят много по-добре от нас.
  • 14 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "санчо":

    македонците са наи-големите смешници.те са патриоти ама не се знае на коя държава.македонците имат един вожд нарича се свети тито македонски дето основа комунистическа югославия.тва са хора дето за да спасят кожата са сменили бащините имена и националната памет до такова положение да мразят кръвните си роднини.и не пиши глупости за азбуката и днес в македония пишат на сръбската азбука ,а не на тази дето са писали братя миладинови или григор пърличев.имена дето на теб предполагам не ти говорят нишо.хубаво е селските пръчки да не коментирате тук.особено по теми дето изискват някаква компетенция!

    Коментиран от #15

  • 15 санчо

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Най-напред се научи да пишеш грамотно. Няма главни букви, няма и никаква логика.
    Коментарът ти е изпълнен само със злоба.
    Жалък неграмотник!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове