Last news in Fakti

16 Юни, 2018 10:39 3 076 13

Глобата от КАТ - според минималната заплата!?

  • кат-
  • глоба-
  • войната на пътя-
  • здвп-
  • пътна полиция

Ново експертно предложение за промяна в закона за движение по пътищата

Глобата от КАТ - според минималната заплата!? - 1
Снимка: БТА

Всички глоби, които КАТ налага за пътни нарушения, да се определят според минималната работна заплата. Това е едно от водещите предложения на експертите от по пътна безопасност за промяна в закона за движение по пътищата след разделянето му на 3 части – за шофьорите, за обучението и превозните средства и за пътната инфраструктура.

То е било дадено от Асоциацията на пострадали при катастрофи при поредното обсъждане на нормативния акт между МВР, транспортното ведомство и неправителствени организации, което се е състояло в Благоевград, заяви председателят ѝ Владимир Тодоров.

„Идеята е, ако санкцията за минаване на червен светофар в момента е 100 лева, да се определи като 20% от минималната работна заплата, която е 510 лева. Така с вдигане на възнаграждението и наказанието ще скача, но в допустими размери“, уточни Тодоров, цитиран от "Телеграф". Отделно някои скандално високи глоби ще бъдат намалени, за да могат нарушителите да си позволят да ги платят.

„Става дума за санкциите за превишена скорост, гонки, каране в насрещното или в аварийната лента на магистралата, които са крайно високи“, смятат експертите. С въвеждането на тол системата пък се обсъжда да се събират не само такси за използване на пътищата, но и да се изисква плащане на глоби от шофьорите, когато имат висящи актове и фишове.

“Нововъведението е насочено главно към чужденците, защото те масово нарушават правилата за движение у нас, а едва 5% си плащат санкциите“, уточниха още от "Пътна полиция".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    16 4 Отговор
    Много правилно - фиксират ги като процент и ако се вдигат доходите се вдигат и глобите. Не като сега 240 идиота да се упражняват всяка година по два пъти кой коя глоба ще вдигне и ще се бие в гърдите как се бори срещу "войната по пътищата".
  • 2 Очаквам

    14 1 Отговор
    същото ценообразуване на Г.О, а именно 20% от МРЗ. И без това винетката вече е на това ниво. Като ще е рекет, поне да е законово ограничен. Виж за всяко причинено ПТП съм съгласен застраховката да поскъпва с 20% от МРЗ, но не и за всеки изсмукан от пръстите фиш или акт. Другото, което е - да мога да си карам колите с Моите си номера, т.е един път си вадиш номера и ги менкаш на колите си. Ясно е, че повече от една кола няма как да караш по едно и също време. Така и наглите джигити ще се кротнат, защото глобите ще са персонални, а не на автомобила
    И последното - държавата да се намеси в петролния бизнес и да не допуска крайни цени над 2 лв/л бензин по бензиностанциите. Явно пазара не може да ги контролира.
  • 3 Бенц

    13 1 Отговор
    И с нововъведението как ще вземат парите от чужденците ????

    Коментиран от #13

  • 4 СпасЪ

    16 0 Отговор
    По-справедливо би било глобите да са процент от доходите, но богатите не ги устройва.

    Коментиран от #5

  • 5 К.К.

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "СпасЪ":

    Или от стойността на колата и притежаваното имущество.
  • 6 Stefko 88

    6 1 Отговор
    Не става така тия дето си мислят , че могат да си карат джиповете как им падне няма да усетят нищо. И ще продължи беззаконието. То е смешно . Един джип който гори 15 -20 нафта в града да го плаши смешна глоба. Резервоара му събира половината средна заплата. Трябва да се увеличава с броя нарушения. И то осезаемо. Днес 50 за червен светофар утре обаче 250. А после 500 и два месеца без табели....и ще кротнат. Едно е човек да сгреши на всеки се случва, друго е да си с поведение все едно асфалта е на баща ти. Та като полнат да оставят по 3-4000 лв годишно и да карат по половин година ще се превъзпитат в образцови шофьори.
  • 7 радев

    3 2 Отговор
    ЗАЩО НЕ СПОРЕД ПОСТА В ОБЩЕСТВОТО
  • 8 Ха де

    8 2 Отговор
    Тъпо предложение отново, по-честно е според цената на автомобилите, респективно платежоспособността на шофьора. Караш БМВ 7ца плащаш 1000 лв фиш, караш кола за 500 лв плащаш 50 лв. Една много голяма част от нарушенията се правят от безсмъртните мамини синчета с джипове на богати родители.
  • 9 киро

    8 1 Отговор
    И пак едни и същи ще плащат а цигани и разни келеши без един ден трудов стаж нищо няма да плащат. Какви умници само ни управляват.
  • 10 Пешо

    4 0 Отговор
    Тези от тази асоциация на пострадалите започват да ме дразнят. Оляха се вече.
  • 11 Иван

    2 3 Отговор
    Простите сте вие, а идеята е добра. Как това работи в няколко северни държави, а тук го обявихте за тъпа идея?
    Вие сте жалки комунисти, свикнали само да мрънкат и мързелуват.
    Шефа на Нокия беше глобен 1 млн евро задето в пияно състояние карал велосипед в града. В
    Глобата е процент от годишната му заплата.
    Жалки сте!
  • 12 До Иван с коментар 11

    3 0 Отговор
    Сравни стандартите на " северните държави" с нашата,процентите на безработните и се информирай за така наречената " сива икономика", че на мен ми писна държавата да смуче от честните данъкоплатци,а онези,хитрите без имущество на свое име,без трудов договор или осигурени на минимален,да се ширят и вилнеят безнаказано!
  • 13 Ангел

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бенц":

    Както е в цяла Европа, които мислят. Спират го на границата и докато не плати, ако трябва ще стои на наказателен паркинг. Това съм го виждал преди 40 години на Капитан Андреев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове