Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 08:48 1 153 2

Нешева дава обяснения за бонусите

  • нели нешева-
  • бонус-
  • нзок
Нешева дава обяснения за бонусите - 1
Снимка: БГНЕС

Управителят на Националната здравна каса Нели Нешева се очаква да оповести на пресконференция днес информация за допълнителните възнаграждения, получени през 2011 година от служителите в системата на касата по длъжности.

Вчера депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров обяви, че Нешева получава бонуси от глоби по методика, утвърдена от самата нея. „Тази методика е утвърдена от д-р Нешева. Самата тя е определила за себе си и за подуправителя 60% за управителя и 40% за подуправителя. По наша груба сметка това прави над 30 000 лева за г-жа Нешева“, заяви Гяуров.

Депутатът попита законосъобразно ли е тя да получи тези средства, след като има договор за управление, а той за управление не предполага получаването на подобни средства. „Става дума за над 30 000 лева, получени само по един от критериите - суми, придобити от глоба. Тук не става въпрос за сумите, които се разпределят на база незаетия щат. Специално в това ведомство става дума за още 2,5 милиона лв.“, посочи той. 

От ефира на Нова телевизия Нешева заяви днес, че сумата изчислена от депутата от Синята коалиция Димо Гяуров, не отговоря на истината. По думите й тя е получила 12 700 лв.

„Аз съм получила толкова, колкото ми е определила методиката. Никой не би могъл да разпределя средства извънзаконово“, обясни тя. Нешева допълни още, че главните експерти са получили 7 000 лв., директорите са получили по 9 000 лв., а тя - 12 700 лева без ДДС.

Убеждението на шефката на НЗОК е, че има нужда от промяна в Закона за здравното осигуряване. От нормативния акт трябва да отпадне текстът, който позволява 25 % от събраните глоби да бъдат разпределяни като премии. „Смятам, че трябва заплатата да бъде достойна. А всичко от контролната дейност да бъде върнато в здравноосигурителните плащания“, заяви още Нешева.

Предложение затова е изпратено в началото на този месец до министъра на здравеопазването Стефан Константинов. Допълнителните възнаграждения в системата на Здравната каса се определят по две направления. Икономия от фонд "Работна заплата" и по текстове от Закона за здравното осигуряване.

Шефката на НЗОК обвини Думо Гяуров в разпространение на клевети и уронване на престижа и доброто й име. Тя намекна, че ще заведе дело срещу него. „Вие не можете да ме нападате по този начин”, заяви тя по адрес на синия депутат.

Тя обясни, че като шеф на НЗОК отговаря за 3 млрд. лева.  „Ние не сме държавно ведомство, ние не отговаряме за 300 - 400 млн. лв., а отговаряме за 3 млрд. лв., което е огромна отговорност и не може да ме клеветите. Аз имам семейство, имам деца, аз съм достоен човек и вие не може да ме нападате по този начин“, каза Нешева. И допълни: „Ако бях на ваше място, бих се извинила.“

„Стига сте ни заблуждавали с глупости. Аз също съм ръководил 3000 души, но никога не съм си позволявал да дам премия дори от лев за себе си“, каза Димо Гяуров. Той допълни, че тя сама е написала въпросната методика, чрез която тя е получила 12 700 лв. като бонус към заплатата си.

 

Дискусия за бонусите в НЗОК се развихри и в ефира на БНТ. В разговора участваха депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков, колежката му от ГЕРБ Даниела Дариткова и бившият здравен министър Евгени Желев.

Аз и колегите ми не сме против бонусите, но това да става прозрачно. Когато е скрито и когато не се казва всеки кой какво е получил, тогава нещата не са честни“, заяви Шарков.„Нека да получават колегите, които работят в НЗОК, защото и без това бягат от там, но това да става прозрачно”, подчерта той.

От своя страна депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че ако тези бонуси са законово регламентирани и в рамките на тази процедура е спазена законността, би уважила едно такова решение.

Бившият здравен министър д-р Евгений Желев изрази безпокойството си, че доста голяма сума пари са останали като резерв във фонд „Работна заплата”. По повод взетите бонуси, Желев направи следния коментар: „Всички са яли свинско със зеле, но накрая се оказва, че някои са яли свинско, а другите зеле.“


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къртичето

    1 0 Отговор
    Това с Бонуса е дребна работа, не се заиграваите, друг е проблемът:

    Нешева преди работеше във Фарма индустрията , където нормалните заплати са м/у 2500 и 9000лв..месечно.. защо се премести в НЗОК??? Този номер с работа на държавна длъжност за малко пари от "бивши" представители , винаги е свързан с Мисия - да се пробутат в НЗОК лекарства, корекции в наредби и т. н. в полза на една или няколко фирми.. необходимо е да се разгледа под лупа всичко което е направила в НЗОК и чии мисионер е всъщност , нали г-н Борис Велчев?
  • 2 aptekar

    0 0 Отговор
    тези ,които не познават системата на фармацевтиката да не се подлъгват ,права е Нешева ,че я атакуват монополистите в производството на лекарства.Тази година за първи път ще може да се преговаря да са по ниски цените на лекарствата и бандитите производители като Огнян донев и сие започнаха атака срещу касата.как мислите станаха милиардери за няколко години?