Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 12:28 9 204 57

Шефката на НЗОК с 30 бона бонус (обновена)

  • нели нешева-
  • нзок-
  • синя коалиция-
  • димо гяуров-
  • ваньо шарков-
  • бонуси-
  • бонус

От Здравната каса отричат

Шефката на НЗОК с 30 бона бонус (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на НЗОК Нели Нешева е получила сочен бонус от над 30 000  лв. за миналата година, разкриха депутати от Синята коалиция и поискаха данни от ресорния министър Стефан Константинов за възнагражденията в Здравната каса.  

Димо Гяуров обясни, че Нешева и подуправителят на Здравната каса Марияна Василева решили да получат бонуси в размер на 1.5% от парите, събрани от глоби за миналата година. Така двете си поделили около 50 000 лв. Съотношението било 60:40% в полза на Нешева. Отделно се разпределят средства за икономии, незапълнен щат и т.н., обясниха Димо Гяуров и Ваньо Шарков. Вероятно става дума за допълнителни около 2.5 млн. лв.

Колегата му Ваньо Шарков опитал да получи информация за начина, по който служителите на касата получават бонуси и заплати. Получен бил бегъл отговор, а след това отказ при последващо запитване, разказа Димо Гяуров. Ясно е само, че методиката е утвърдена от самата Нешева.

От пресцентъра на НЗОК реагираха бързо с писмо до медиите, с което отричат твърденията на депутатите. „Не отговаря на истината твърдението, че управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), д-р Нели Нешева, е получила 30 000 лв. като допълнително възнаграждение през 2011 г.“, се казва в съобщението.

В писмото е опровергано и твърдението, че Нели Нешева  определила за себе си и за подуправителя си да получат 1.5% от средствата, събрани от глоби и санкции през 2011 г., които са на обща стойност 2 011 315 лв. 

Според депутатите някои от чиновниците в системата са получили доста сериозни бонуси, което не било на фона на кризата и призивите за икономии.

От Здравната каса контрират, че още с постъпването си през 2010 г. Нешева не веднъж е изказвала мнение, че тези допълнителни възнаграждения трябва да бъдат премахнати. С това тя станала обект на „сериозни критики от синдикалните организации“, а „лично депутати от СДС са отправяли питания към НЗОК защо не разпределя на служителите допълнителни материални стимули за цялата 2010 година“.

„Като се има предвид факта, че от 4 години няма промяна в средствата за работна заплата, заложени в Закона за бюджета на НЗОК и няма промяна в процента на прослужено време, договорен със синдикалните организации в Колективния трудов договор, това създаде предпоставки за настойчиви искания и заплахи от страна на синдикалните организации за изплащане на икономиите от средства за работна заплата и средствата по чл. 108, ал.3 от ЗЗО“, пише в писмото на Здравната каса.

В писмото са посочени и основанията в различни закони, въз основа на които са изплатени бонусите на 2700 служители на Здравната каса. Въпросната методика била изработена с участието на синдикатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бг-то

    2 0 Отговор
    Ехеее...
    Ашкоолсун!
  • 2 люба

    4 0 Отговор
    срам нямат едно говорят а друго правят
  • 3 жужу

    4 0 Отговор
    Ахааа, щото се е изгърбила от работа, горката... Ало, ГЕРБ - тая май е от ваш`те!
  • 4 данъкоплатец

    4 0 Отговор
    Какви са тези бонуси? Нямате ли срам и страх от Господа? Народът изнемогва, а те бонуси. Болниците нямат пари, а здравната каса си раздава бонуси. Здравната каса е много порочна.
  • 5 Росен Атанасов

    2 0 Отговор
    ohaaaa,tova prasence na snimkata dobre se e uqlo,mai 6te go kolnat skoro,aide bate boiko ti si......rezni i glavata,i da varne parite
  • 6 Стоян

    3 0 Отговор
    НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО. ЗА ПЕНСИИ НЯМАТ ПАРИ,А ЗА БЛИЗАЧИТЕ ИМАТ.
  • 7 Old man

    3 0 Отговор
    Това е ДЕБЕЛООЧИЕ!!! Наглост!!! Как не ви е срам!!! Не стига, че плащаме 20% ДДС за лечение и лекарства( Държавата таксува човеското страдание и мъка-позорна практика!) ами трябва да хрантутим и некадърниците от НЗОК. Но както всички знаем: "Не е виновен този който е изял баницата, а ......... .".
  • 8 Луд

    4 0 Отговор
    Тея не ги ли е срам малко бе.....глейтея как се уяла, ше земе да се пръсне !!!!!!
  • 9 Тони

    2 0 Отговор
    Във всички институции е така, за това сме на тоя хал, всеки гледа да си напълни гушата за 4 години и айде после избираме други да ни крадат.
  • 10 Димитър Георгиев

    0 1 Отговор
    neka govoryat
  • 11 иво

    1 0 Отговор
    Процент от глобите получават всички държавни служители,замимаващи се с контролна дейност.Така наречените КОНТРОЛНИ ОРГАНИ.Затова и от 100 проверени обекта,99 са в нарушение.Иначе МИШОЦИТЕ няма да получат заплата.Друг е въпроса дали е нормално държавен служител да се издържа от глоби.Ако не им се работи за заплата,да напускат,и да стават частници.Нищо страшно няма.Насила невярвам да държат някой.
  • 12 Denis

    2 0 Отговор
    Това е недопустимо !!!Къв е тоя бонус, да не е спасила света???Ква е тая криза?Или тя е само в долните слоеве на населението, горните са все по-добре.Да ги върне и то със глоба, както връщат лекарите,платените от НЗОК пари + глоба.
  • 13 Ot ivo do ivo

    0 0 Отговор
    Ne si prav za durjavnite slujiteli...policaite ne poluchavat procent ot nalojenite globi!
  • 14 томи

    2 0 Отговор
    куче влачи рейс м....листан 2012.питайте ме кога ше внасям осигуровкиии на кукуво летоооо....за лекарства на пенсионерите няма за болните деца трябва да събираме помошти с смс и 20% го земат еничарите няма за раковоболните пак няма е сега видите ли за кой има
  • 15 Нема Бира

    2 0 Отговор
    Е.аси Висшата наглост. На всичко отгоре и синдикатите припяват в едни глас бонуси та бонуси... Що не дойдат да им връча мистрията на -10С да видим колко са работливи...
  • 16 курец

    0 0 Отговор
    република булгаристан-най-хубавото място под слънцето.
  • 17 jony

    0 0 Отговор
    nema opravia v tai durjava koito doide i lapa lapa ve4e zakonno lapane
    predishnite karadoha tezi zakonno shte se nalapat
    Zdravnata reforma procuvtiava i zavurzva..
  • 18 магияна

    2 0 Отговор
    бравооооо! даже й е малко 30 бона! а тя знае ли заплатите на лекарите и сестрите колко са?тия пари са за докторите които оперират за по 600 лв заплата ало !безобразие каква и е муцуната само вижте мазна и самодоволна! надебеляла си дори кравичке!какво свърши за тия пари? безобразна държава това е недопустимо!
  • 19 Исус

    2 0 Отговор
    Е тя като е обновена та какво пак прилича на свиня майка.
  • 20 ва

    3 0 Отговор
    Е Бойко и твоята управия почна да лъсва. Ако си мъж на място на тези и отрежи главите . Така правеше Тато едно време. Айде да те видим сега като ти с..ха на главата.............
  • 21 'айдука

    2 0 Отговор
    Като побеснели ни юркат да плащаме данъци ,и след това да ни окрадат парите.
  • 22 МИРО

    2 0 Отговор
    ТАЯ Е ЗА ЗАТВОРА!!! ТОВА Е ПОДИГРАВКА С ВСИЧКИ СТРАДАЩИ БОЛНИ В БЪЛГАРИЯ!!!ВМЕСТО ПАРИТЕ ДА ОТИВАТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИ ДЕЦА ТАКИВА КРАВИ СИ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ!!!СРАМ И ПОЗОР!!! БОЙКО ,ВЗЕМАЙ МЕРКИ-ТЪРПЕНИЕТО НИ ЗАПОЧВА ДА СВЪРШВА
  • 23 Дидо

    2 0 Отговор
    За това ли да плащаме здравни осигуровки?За да си пълнят ненаядените гушите? А ние да пращаме ЕСМ-си,за да могат да се лекуват децата ни.Заплатата на служителите в Здравната каса трябва да е колкото средната за страната-останалото е престъпление.
  • 24 хирурга

    2 0 Отговор
    никои да неплаща здравни вноски защото ето тия като тази ги крадьт дано и преседне
  • 25 Даскала

    2 0 Отговор
    Всичко живо ни краде като за световно.Само затвор за тая.Ако заплатите са им малко,да станат овчари или да отглеждат картофи.Така каза господаря.
  • 26 мик

    2 0 Отговор
    ако я питате ше ви каже 4е даже са и малко бонусите за толко мнго свършена работа
  • 27 joro

    2 0 Отговор
    КАКВО ПРАВЯТ С НАШИТЕ ПАРИ И С ПАРИТЕ ЗА БОЛНИТЕ ХОРИЦА ТОВА НЕ Е ЗА ЗАТВОРА ЗА ТРЕПАНЕ СА ТАКИВА ,ДА ВИСЯТ ПО СТЪЛБОВЕТЕ С ГЛАВИТЕ НА ДОЛУ...............
  • 28 Бай Кор

    2 0 Отговор
    Нормално, това е Булгаристан, не е случайна...Щом шеф на борда на директорите на провинциална болница получава 15 000...
  • 29 Потресен

    2 0 Отговор
    Обидно е че ще го напиша но просто това е недопустимо.Срамувам се че живея в България и се наричам Българин.До като не стане като в Гърция няма да обърнат внимание на народа.Значи тая е вземала за миналата година 30 а ми за други години не се знае.А има хора със семейства които няма какво да сложат на масата да ядат.Докато ни управляват некадърници ще ядем коравия.Важното е те да са добре а пък робите да се оправят.Същото ще стане и с парите от касовите апарати дето искат да се сменят.Тази държава се превърна в бунище за отпадъци като тези дето ни докараха до тук и продължават да ни тормозят.Защо българите не ги обичат никъде-направете си извода.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Къртичето

    2 0 Отговор
    Това с Бонуса е дребна работа, не се заиграваите, друг е проблемът:

    Нешева преди работеше във Фарма индустрията , където нормалните заплати са м/у 2500 и 9000лв..месечно.. защо се премести в НЗОК??? Този номер с работа на държавна длъжност за малко пари от "бивши" представители , винаги е свързан с Мисия - да се пробутат в НЗОК лекарства, корекции в наредби и т. н. в полза на една или няколко фирми.. необходимо е да се разгледа под лупа всичко което е направила в НЗОК и чии мисионер е всъщност , нали г-н Борис Велчев?
  • 32 aaaa

    1 0 Отговор
    никога няма да се оправим. Затова се натискат да стават държавни служители. Работил съм 13 години в БДЖ. Докоснал съм се до такава корупция............................
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 дякона

    1 0 Отговор
    Да върнат Крумовите закони и ще се оправи държавата!!!
  • 35 ебректура

    2 0 Отговор
    Докато си седиме и си псуваме на компютрите, така ще е....
  • 36 нина

    2 0 Отговор
    резил ! сега пак ще си намери оправдание тая ! не ви вярваме вече гербаджии не ви вярваме! сега е момента стоп да каже Бойко и да покаже на хората че е това за което обещаваше! да ама не на пресконференцията Нели ще замаже ситуацията и хоп! абе аланколувци за тия пари знете ли колко работи един обикновен бълагрин?да не кажа един живот! срамота дано тоя народ се вдигне скоро и да им отреже главите остраха е няма друг начин..........
  • 37 Люба

    1 0 Отговор
    Защо в закона се допуска тази възможност за бонуси ,и защо тези пари не отиват обратно в касата?Малки ли са им заплатите на тези от здравната каса.Кога ще ревизира държавата тези измамници?Тази година какви са резултатите на касата,май са катастрофални........Само въпроси без отговор.
  • 38 зоро

    1 0 Отговор
    Търтеите на обществото -това са държавните служители .Трябва да се мачкат безмилостно.Народа гладува и се самообива от отчеяние и безизходица а тая се угоила. Трябва постоянно да показваме омразата си към такива.
  • 39 sursur

    1 0 Отговор
    Тиа от НЗОК са безсрамнни , безочливи и безотговорни хора,до скоро премиера правеше проблем на миньорите за 1000лв бонуси а тиа си раздават по 30000лв все и едно всичко в здравеопазването е на шест,и никои нищо не им казва.Тиа бонущета са парите на бедния и ограбен български народ,срамота е да взимаш парите на хората а в същия момент те да умират без да могат да си позволят да си купят лекарства
  • 40 все тая

    0 0 Отговор
    Тези не се наядаха постоянно се оплакват ,че здравните вноски са малки не стигат а за премии намират ЗАСРАМЕТЕ СЕ НАРОДЪТ СТРАДА
  • 41 ducati

    0 0 Отговор
    ЗАТОВА ЛИ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ?ОТГОВОРА Е ЯСЕН!ДО КОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ?ГЕРБ И ВИЕ СТЕ КАТО ПРЕДИШНИТЕ 3-ТА ГОДИНА УПРАВЛЯВАТ,А ОЩЕ СЕ ОПРАВДАВАТ С ПРЕДИШНИТЕ,СМЕШНИЦИ...ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ ЛИ ИСКАТЕ ЗА ДА СПРЕТЕ ДА СЕ УПРАВДАВАТЕ И ДА СПРЕТЕ КОРУПЦИЯТА ,В КОЯТО СТЕ ЗАТУНАЛИ!СРАМОТА,СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА
  • 42 хонда

    0 0 Отговор
    Гледах я по новините тая ценяла си труда да и дам аз една мотика 9 номер да и кажа аз как се вадят 30 бона на къра , дават им бонуси , че много работили, че само ревът че им малки заплатите питат ли ни от часния бизнес как сме , вместо тея пари да ги дадат на хора който наистина се нуждаят . Да се маха това правителство че до просешка тояга ще ни докара !!!!
  • 43 Иван Кожухаров

    0 0 Отговор
    Двадесет и две години се боря да оцелявам и да не съм в тежест на държавата, напротив,като плащам всички преки и косвени данъци се гордея,че частица от тези бонуси са от мен.И съм щастлив,ама много щастлив,толкова щастлив,че ми иде да скачам от щастие!!!
  • 44 trujenik

    0 0 Отговор
    а дали не е засегнала нечии интереси и затова да я атакуват/защо са толкова скъпи лекарствата/-Доган когато получи милион за консултации си мълчахме.
  • 45 труженик

    0 0 Отговор
    Защо сме толкова наивни-тя е засегнала сериозно нечии икономически интереси и затова я атакуват-какво се 10-15 хил.лева спрямо милионите които получи Доган като баш ВИК СПЕЦИАЛИСТ
  • 46 отвратен

    0 0 Отговор
    И най-нахално коментира, че видите ли не били 30 хил, а 13 хил.!!! Абе тия хора къде живеят?! Знаят ли как нормално се изкарват такива пари в Бг, и колко години са нужни за това?! НАХАЛСТВО, САМОЧУСТВИЕ, БЕЗКРУПОЛНОСТ!!! Веднага трябва да се махат тези, които позволяват подобни срамни парадокси!!!
  • 47 диди ванева

    0 0 Отговор
    ТРУЖЕНИК,
    фактът си е факт. Сега какво, да се примиряваме ли базирайки се на това, че други са "откраднали" повече? Не ме интересува дали е засегнила нечии интереси, а това, че е взела около 50 минимални заплати като бонус. Е това никъде го няма!!!!!!! И въобще не се притеснява! "Ни срам, ни очи" - както казва народът.
  • 48 християнин

    0 0 Отговор
    На фона на всеобщата мизерия,на фона на бедствията и трагедийте,наглостта на едни хора няма граници.Питам само -имат ли страх от Бога ? Или са безбожници! Пир по време на чума. Срам Вам и на ония дето ви покровителствуват.БОГ вижда всичко,БОГ е велик.
  • 49 ivan

    0 0 Отговор
    тази жена споредмен триабва дасе оволни веднага идасе испрати на магестралата да чисти сниаг тези хора са подиграват сас нас ако стане баи тошо щее прати вав белине ако нестане това дасе испрати в анадола
  • 50 йордан

    0 0 Отговор
    за товали плаштаме здравни осигоровки и данаци дасе подиграват сас нас какво чака още този народ ами несе вдигнем като гарците акосам на миастото на Боико щее изгона на момента без праправо на работа за циал живот товае срам ипозор за целиа свиат.
  • 51 Лилия Вельова

    0 0 Отговор
    Тя си била оценила труда .Не я ли е срам другите не работят ,само тя работи.
  • 52 Дренчо

    0 0 Отговор
    Защо търпиме това да става на гърба на нас хората !!!Все още си мълчиме и затова ще е така ! Какво ще стане с настъпващата все повече и повече безработица, с това да се чуди човек как ще оцелее!А тези хора ще получават толкова пари и то ЗАКОННО!!Няма ли кой да спре тази масова практика !Да се помисли че има бедни и изнемогващи хора !
  • 53 гост

    0 0 Отговор
    само така на тъп народ като нашия има стара поговорка народа заслужава управниците си. Това са нашите пари.И ние пак си мълчим.Умират по болниците , домовете и улиците ни децата и родителите ни от липса на лекарства от липса на средства,а това /защото такова трудно носи името човек,което е рядкост в наше време/премии,бонуси и то какви в размер издръжката на един пансион за сираци за цяла година.И сега ще я уволнят а за парите кои и какво ще стане.Мълчание.Нека ни е честит порения гад!!!...
  • 54 Красимир Георгиев

    0 0 Отговор
    Ne e li redno da si zamine i zdravnia ministar????????? Na tezi hora po goliama sopa ZA 30000lv.
  • 55 сашо

    0 0 Отговор
    Ако за добре свършена работа,им се полагат бонуси,какво правим,ако работата не е добре свършена.Да не би да им режат заплатите.Нека да им стане ясно веднъж за винаги,че държавната хранилка си е на заплата,и тя много добре знае каква ще е преди да почне работа.Добре и недобре свършена работа има в частния сектор.Който чиновник не му отърва държавната служба,моля да заповяда.Или както казваше Б.Б.да ходи да сее картофи,или да става овчар.
  • 56 ..............

    0 0 Отговор
    ТАЗИ ТРЯБВА ДА МЕТЕ УЛИЦИТЕ.
    Б...И И НАХАЛНИЦАТА.
  • 57 Емилия Петрова

    0 0 Отговор
    ГЕРБ, където е сложил за управление хора от нежният пол, в повечето случаи се издънват, защото са алчни за власт и пари.