Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 14:04 669 0

България може да е регионален лидер в борбата с престъпността

  • борисов-
  • сащ-
  • среща

Премиерът Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по правоохраната и наркотиците

България може да е регионален лидер в борбата с престъпността - 1
Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов прие гостуващия у нас помощник държавен секретар на САЩ по правоохраната и наркотиците Уилям Браунфийлд. Двамата обсъдиха развитието на двустранното сътрудничество в сферата на сигурността и обмениха мнения по вижданията си за новите предизвикателства пред правоохранителните органи, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов и помощник държавният секретар Браунфийлд дадоха много висока оценка на взаимодействието на службите, които противодействат на тежките престъпления, на степента на доверие между тях и на подготовката и професионализма на българските специалисти. „Не само за България и за САЩ, а за целия свят е по-добре, че имаме сътрудничество на толкова високо ниво в областта на правоохраняването”, подчерта Уилям Браунфийлд след направения преглед и оценка на проведени съвместни операции за пресичане на наркотрафика и борбата с фалшифицирането на пари и кредитни карти. Той посочи, че това, което прави правителството на премиера Борисов в тази сфера, е правилно и САЩ виждат в България достоен партньор.

Браунфийлд изтъкна, че България има потенциал да се утвърди като лидер в региона по отношение на установяването на стандарти и подготовката на кадри за борба с наркотрафика и трафика на нелегални стоки, разпространението на фалшифицирани пари и трафика на хора. Той изрази подкрепата на САЩ за установяването на добра съдебна система и върховенство на закона у нас и поздрави премиера Борисов за създаването на специализирания съд, „защото той гарантира бързо, компетентно и ефикасно разглеждане на делата, което е от полза за България”.

Уилям Браунфийлд предаде на министър-председателя специални поздрави от държавния секретар Хилъри Клинтън и високата й оценка и отлични впечатления от проведените разговори при визита й в България в началото на този месец.

Уилям Браунфийлд се срещна и с министър Цветан Цветанов, съобщиха от МВР.

Вътрешният министър благодари на помощник-държавния секретар на САЩ за посещението му в страната като признание за съвместната работа на правоохранителните структури на България и САЩ. Сред темите, които двамата са дискутирали, са сътрудничеството в оперативен план и обучението, с което партньорите от САЩ подпомагат българските си колеги. Цветанов подчерта, че и тази година през април – май 12 служители ще преминат обучение в академията ILEA в Будапеща. През април на посещение в страната ни ще пристигне Мишел Леонхарт, директор на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ /ДЕА/. Тогава официално ще бъде открит офис на агенцията в София. Отговорност и предизвикателство е да работим заедно с експертите на ДЕА в България. Откриването на офиса ще допринесе за по-добрата координация и по-голямата ефективност в противодействието на наркотрафика. 370 тона хероин годишно се произвеждат в Афганистан, една част от тях тръгва и по Балканския път. Сами разбирате колко е важно да имаме истинско партньорство, допълни Цветанов.

Сътрудничеството между България и САЩ не е просто добро, то е изключително, заяви помощник-държавният секретар Уилям Браунфийлд, оглавяващ Бюрото по въпросите на международния наркотрафик и правораздаването. Доброто взаимодействие между правителствата и правоохранителните структури на двете страни е начинът за противодействие на трафика на наркотици, международната организирана престъпност, прането на пари и киберпрестъпността.

„Когато си сътрудничим – всички печелят, а когато не успяваме, единствените, които печелят, са престъпниците” допълни още той. В борбата с престъпността България и САЩ са партньори и споделят общи идеи и цели, за да атакуват организираните престъпни групи, заяви помощник-държавният секретар. Той допълни, че откриването на офис на ДЕА в София ще позволи на американските и българските служби да си комуникират по-добре и ще укрепи лидерската позиция на страната ни в борбата с трафика на наркотици.

На пресконференцията в Министерството на вътрешните работи присъстваха още посланикът на ДАЩ у нас Джеймс Уорлик, заместник-министър Веселин Вучков, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев, директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА