Last news in Fakti

9 Юли, 2018 18:50 3 497 23

Спасиха белгиец, изоставен от приятели в Рила

  • белгиец-
  • рила-
  • спасителна акция

19-годишен белгийски младеж, пострадал в Рила и изоставен от приятелите си на 2600 метра височина, е бил спасен от планинския отряд от Дупница.

„Сигналът постъпи около 14 часа на 8 юли. Той беше за пострадал младеж в района на Додов връх в Рила планина. Имахме дежурни четирима планински спасители в района на Седемте рилски езера. От Дупница тръгнахме още двама спасители, заедно с четирима души от база „Боровец”. Около 20 часа бяхме при момчето. Окозва се, че имало група от 12 души скаути от Белгия. Едното момче пада, удря си тежко коляното – имаше голям оток и силни болки. Най-жалкото беше, че неговите приятели са го изоставили и са продължили пътя си. При него бе останало само едно момче”, разказа пред "Фокус" планинският спасител Божидар Джокин.

По думите му, двамата чужденци са бедствали, защото температурата е била около 3-4 градуса, валял е дъжд, а на самия връх е прехвърчало и сняг.

„Бяхме изумени, че са го изоставили на такава надморска височина – 2600 метра. Веднага момчето беше обработено, изолирахме го от студа и поехме една много тежка нощна акция, която приключи в 4.40 часа. Тежък терен, стръмни скали, силен вятър, валеж, студено”, допълни Джокин.

По думите му младежът е бил над 100 килограма, което допълнително е затруднило носенето му. Самата спасителна акция е продължила около 13–14 часа. Младежът е предаден на „Спешен център” – Сапарева баня, след това е транспортиран в София.

„Ние сме изумени как една скаутска организация, претендираща за другарска помощ и за взаимопомощ, да изостави свой приятел да бедства”, каза още планинският спасител.

По думите му групата е тръгнала от хижа „Рилски езера” в посока Рилски манастир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    16 34 Отговор
    От групата са предупредили стокилограмовия "леко пълничък" че прехода не е за него,но той вероятно категорично е настоявал и тръгва на своя глава с тях.След инцидента групата НЕ МОЖЕ ДА ГО НОСИ защото няма физическа възможност и носилка,затова го оставя да чака,а те сигнализират спасителния екип и си продължават прехода по план.Какво неясно има за Планинския спасител?След като му се плаща,ЩЕ СПАСЯВА-ТОВА МУ Е РАБОТАТА!

    Коментиран от #14

  • 2 Шаран БГ

    10 7 Отговор
    Охранено.... на 19 години = 100 и + килограми... Как се носи такова нещо по тях баири ?
    После скаути, скаути , ама не знаем какви им са взаимоотношенията,а и потърпевшия може да ги е натирил по-бързо да вървят , да викат помощ - я професионални спасители, я хеликоптер.... Те в Белгия нямат такива планини - знае ли какво го чака. До сутринта можели са и двамцата да се вкоченясат .
  • 3 Пешо

    31 0 Отговор
    Браво на спасителите!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 JPower

    27 3 Отговор
    15 белгиеца изоставят свой.... А вие се надявайте Брюксел да ни помогне. То 15 деца щяха да го свалят до Долу....рискуваха живота на двамата си """другари""".
  • 6 JPower

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "мдаа":

    Това са белгийски СКОТОВЕ!!!
  • 7 мислете

    19 2 Отговор
    Белгийска нация няма. Това си зависи от хората около него. Аз никога не съм оставял приятел. Скаутите са първообраза на пионерите . Не значат нищо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бесен Язовец

    13 7 Отговор
    Уж го изоставили, но оставили едно момче при него, да ви пикам на лъжливите заглавия ! А кой се е обадил на спасителите ?
  • 10 Гост

    9 3 Отговор
    Предполагам официалното е че след като е паднал и се контузил са се обадили на спешният телефон, там са им казали как тръгва група и ще стигне след 6 часа да не мърдат.
    съответно един е останал да помага, а другите какво точно трябва да правят? по лошото е да имаш 12 хлапака отколкото 1 на главата си в тази ситуация,
    Отделно че такава група трябва да е от двама водачи и единият от двамата да остане с раненият до пристигането на спасителите.
  • 11 Георгиев

    11 5 Отговор
    Оставете на място, с придружител, да изчака спасителите. Правилно решение, за да може групата да се придвижва по-бързо и да се запази здравето на хората в студеното и влажно време. Не е изоставен!

    Коментиран от #12, #15, #22

  • 12 Бесен Язовец

    10 9 Отговор

    До коментар #11 от "Георгиев":

    Да колега така е, но за тукашните рублерасти това не е важно, важното е да се оплюят за пореден път западните ценности !
  • 13 да ве

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ХАРЛЕЙ":

    А ти си 100% путьо !
  • 14 Алоу

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Ако не беше много устата щеше да знаеш че планинските спасители са ДОБРОВОЛЦИ. Не получават пари. Но не мрънкат, не се оплакват и помагат. Е на такива като теб разбирачи.

    Коментиран от #17

  • 15 До разбирачите

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Георгиев":

    Скаутите са ги изоставили и са им казали да се оправят сами. Имали подготовка за това. Групата е продължила и едва тази вечер е пристигнала в София. През цялото време не са ги потърсили нито тях,нито планинската служба, за да се поинтересуват за състоянието. Инфото е от второто момче.
  • 16 Толераст

    6 1 Отговор
    При прасето е останал само любовника му , другите джендърчета , панически са си спасявали кожата. .
  • 17 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алоу":

    Не го съди, той толкова може .
  • 18 BaiH

    0 1 Отговор
    От ЕС са предупредили западащата "леко умираща" България че прехода не е за нея,но евроатлантическата сган (бивши комуняги), вероятно категорично са настоявали и тръгват на своя глава с тях.След 11 години групата НЕ МОЖЕ ДА Я НОСИ защото няма физическа възможност, желание и пари,затова я оставя да чака светлото евроатлантическо бъдеще,а те сигнализират имигрантите да се върнат в България където са регистрирани и си продължават прехода по план.Какво неясно има за тъпия българин?След като му се плаща,ЩЕ ПРИЕМА МИГРАНТИ-ТОВА МУ Е РАБОТАТА!
  • 19 Baih

    0 1 Отговор
    От ЕС са предупредили западащата "леко умираща" България че прехода не е за нея,но евроатлантическата сган (бивши комуняги), вероятно категорично са настоявали и тръгват на своя глава с тях.След 11 години групата НЕ МОЖЕ ДА Я НОСИ защото няма физическа възможност, желание и пари,затова я оставя да чака светлото евроатлантическо бъдеще,а те сигнализират имигрантите да се върнат в България където са регистрирани и си продължават прехода по план.Какво неясно има за средния българин?След като му се плаща,ЩЕ ПРИЕМА МИГРАНТИ-ТОВА МУ Е РАБОТАТА!
  • 20 BaiH

    0 1 Отговор
    От ЕС са предупредили западащата, "леко умираща" България че прехода не е за нея,но евроатлантическата тълпа(бивши комуняги), вероятно категорично са настоявали и тръгват на своя глава с тях.След 11 години групата ЕС НЕ МОЖЕ ДА Я НОСИ защото няма физическа възможност, желание и пари,затова я оставя да чака светлото евроатлантическо бъдеще,а те сигнализират имигрантите да се върнат в България където са регистрирани и си продължават прехода по план.Какво неясно има за средния българин?След като му се плаща,ЩЕ ПРИЕМА МИГРАНТИ-ТОВА МУ Е РАБОТАТА!
  • 21 обещавам да помагам на другите

    0 0 Отговор
    https://www.scoutbg.org/bg/obeshtanie-i-zakoni.html

    Скаутско обещание:

    Пред честта си и пред всички тук,

    обещавам да се старая според силите си,

    да изпълнявам дълга си към Бога и Отечеството,

    да помагам на другите

    да спазвам закона на скаута.

    Обещах!
  • 22 JEEP

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Георгиев":

    Абсолютно вярно. Сигнализира ли са, оставили са човек с него... за какво изоставяне говорим? 11 човека да седят и да мръзнат с какво ще помогнат? Кой знае и как са екипирани и колко са способни да се справят сами. Иначе можеше да импровизират някоя носилка с която да го допретрепят по стръмното + да изпопадат още 2 или 3 та купона да е пълен.
  • 23 Гадина

    0 0 Отговор
    Хеликоптер нямат ли тези спасители?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове