11 Юли, 2018 13:42, обновена 11 Юли, 2018 13:44 10 795 30

Скок в цените на екотаксите за коли "втора ръка"

  • екотакса-
  • екотакси-
  • автомобили

Собствениците на нови автомобили пък ще плащат по-ниска екотакса

Скок в цените на екотаксите за коли "втора ръка" - 1

Собствениците на нови автомобили вече ще плашат 10% по-ниска екотакса, реши правителството. Обратно, за закупилите кола на старо размерът на таксата се вдига с 12-13%.

Запазва се досегашният размер на таксата за автомобили на възраст до 5 години, това предвиждат промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, приети от Министерски съвет днес. Целта е стимулиране на употребата на автомобили с по-ниски нива на замърсяване, отделящи по-малко вредни емисии в атмосферата, пише "Труд".

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%.

Отпада заплащането на продуктова такса за електромобили до 31.12.2021 г.

Въведените такси за моторни превозни средства от категории М2, МЗ, N2 и N3 са съобразени с по-голямото въздействие върху околната среда като отпадъци и източници на емисии. Като част от комплексните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух те целят ограничаване на вредните емисии от по-мощни МПС двигатели с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества вредни изгорели газове, с по-висока средна възраст спрямо леките автомобили с по-голям принос в замърсяването.

С цел екологосъобразното управление на излезлите от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) от категориите за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 т (М2, МЗ, N2 и N3), с Наредбата за ИУМПС се въвежда разширена отговорност на производителя за тези допълнителни категории. Поставят се високи цели: за оползотворяване 96% и за рециклиране 94%. Така се осигурява по-голямо количество рециклируеми суровини и тяхната преработка в страната.

Очакването е да се предотврати изхвърлянето на опасни вещества, нерегламентирано горене и третиране на компоненти и части, което е свързано с особено висок риск за здравето и околната среда и противоречи на принципите за кръгова икономика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    140 2 Отговор
    Защо въобще се плаща тази екотакса за коли втора употреба? Нали веднъж вече е платена, когато колата е купена като нова? Постоянно ни залъгват с разни фалшиви норми за екология и увеличават таксите, а въздухът в нашите градове става все по мръсен. Просто, измислят причини за събиране на повече средства, които след това потъват някъде.

    Коментиран от #8

  • 2 Тралала

    105 2 Отговор
    То кое остана да не са увеличили вече, ток, вода, застраховки, винетки, данъци, глоби, сега и таксите... А сетих се кое! Заплатите са си същите

    Коментиран от #6

  • 3 Сатаната

    73 3 Отговор
    Потъват там от където управляващите говеда крадат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пешо

    52 2 Отговор
    Смърт за бедните! - лозунга на управниците.
  • 6 Буко Баламата

    34 7 Отговор

    До коментар #2 от "Тралала":

    Гарантирано от ГЕРБ!!!!!!!
  • 7 СссереМ

    7 62 Отговор
    Така трябва да бъде,90 процента от моргите които се внасят не отговарят на никакви екостандарти и най ме дразни като застана в задръстването зад някой 10 годишен кютник и ми напълни купето със сажди от "ремонтирания" егр или дпф.

    Коментиран от #11, #19

  • 8 БЕНЗИНДЖИЯ

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "възмутен":

    БОГО ИЗБРАНИТЕ ОТ ТОВА И ДР ДАЛАВЕРИ ПЛАЩАТ УНИВЕРСИТЕТИТЕ В ПРЕСТИЖНИТЕ ЗАПАДНИ УНИВЕРСИТЕТИ ИНАЧЕ ТЕСА ХРАТУТНИЦИ САМИ ОТ КАДЕ ДА НАМЕРЯТ ПАРИ ЗА ДА ЖИВЕЯТ И ТЕ ЩЕ ШЕ ДА СА НАСЪЩИЯ ХАЛ КАТО ОБИКНОВЕННИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД БЕДНИ КАТО ЦЪРКОВНИ МИШКИ КОЙ СЕДНАЛ НА СТОЛ С ВЛАСТ ТОЙ ДО ГРОБ Е ПЪЛЕН С ВЛАСТ
  • 9 Народът знае

    28 3 Отговор
    Крайно време е народа да сложи такса министър циганин и милиционер това са вредителите на народа нищо не плащат а само ползват но на народа му трябва Левски и той трябва да бъде като Левски
  • 10 прУстакоФ

    19 1 Отговор
    "" СКОК в цените на екотаксите за коли "втора ръка" "" КОЙТО СКАЧА Е ЧОВЕК,КОЙТО СКАЧА Е ЧОВЕК....Голямо скачане беше и навремето....,който го помни де....Сега-пак скачат,само че този път вече-според тоягата !!
  • 11 Енгелс

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Ами ако не отговарят на дори един екостандарт, значи не трябва да ги регистрират, следователно не трябва да се внасят в страната.
  • 12 ДАдада

    31 14 Отговор
    Гарантирам, че старата ми 23годишна японка, която не пипва грам масло от смяна до смяна и гори 9/100 газ е много по-екологична от всеки един чисто нов дизелак.

    Коментиран от #30

  • 13 гост

    20 0 Отговор
    Ако някой може да обясни потока на тези пари, които са в размер средно на 200лв на единица, моля да заповяда в НС и от трибуната да даде отчетите как се събират, колко са събрани и за какво са използвани.
    Аз лично не знам какво става след плащането им на частници. Тези частници как ги отчитат, после като си предадеш колата за скрап и я смачкат взимаш някакви пари за метала в колата, но защо е необходимо да плащаш екотакса преди регистрацията, тя какво покрива, с какво помага на хората и след като колата пристига от ЕС то не е ли платена веднъж тази сума, за да се плаща при повторна регистрация в рамките на ЕС?
  • 14 AZiTI

    26 4 Отговор
    А кога по-нисък данък за МПС-та на пробан-бутан, природен газ ?

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Морук

    10 0 Отговор
    На чий дипутат сте сайт,че се опитвате с цензура да ни промивате мозъците,или да го разбирам като бай ганьовска демокрация,не ви харесва иронията в коментарите ми ,та чий интереси обслужвате
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Еретика

    8 3 Отговор
    Не се притеснявайте у Боко пари бол и той ги Шари без спир щедро.
  • 19 Емил Хърлев

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    Ти когато вземеш книжка, тогава се "изхождай" по въпроса. Ама първо трябва да премине акнето ... С нетърпение чакам да почне новата учебна година, че поне докато си на училище да не ти четем посраните глупости.
  • 20 бедняк

    20 2 Отговор
    И 1000 лева да направят екотаксата ще си карам дъртия дизел,това е положението.Като ми направят заплата европейска и аз ще се фукам с по нова кола.
  • 21 КОК МАЛАК ДИК

    19 0 Отговор
    няма значение каква е екотаксата А къде отива тя никой не ти казва едни пари се взимат и не се дава отчет кой ги прибира и колко се отчита
  • 22 Driving pleasure

    12 0 Отговор
    И кво сега ще ида да си купя нова от магазина ли? Даже две?!
    Вдигнете доходите бе мутри - другото само ще си дойде! Сега просто увеличавате дрането и то на бедните!
  • 23 Анализатор

    6 1 Отговор
    Абе Бойко е виновен да знаете!
  • 24 ЕКОлог

    4 2 Отговор
    A защо не кажете нещо за автомобилите на природен газ/метан/?Природният газ /МЕТАН/ е един от най-чистите, сигурни и полезни енергийни източници, при чието изгаряне не се създават продукти, замърсяващи околната среда.
    http://metanbg.com/?page_id=64
  • 25 Крадец

    6 0 Отговор
    Хайлайфа си вдигна нивото на живот и понеже няма икономика и приходи,най-лесно е да се дере народа,за да се подържа висок стандарт!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гнида

    4 0 Отговор
    Колкото се вдига тази незаконна такса , платена веднъж в ЕС толкоз цирея да им излязат отзад ! Един да завехне , десет да излязат !
  • 29 Дългият

    4 0 Отговор
    Глупости...ще се подобри въздухът...да ми обясни някой как ще стане като събират повече пари...Цялата далавера е да се ограби още и без това ограбеният народ...Тази държава се издържа от налози и такси а не от работеща икономика...
  • 30 Public Owner Sofia skin head 88

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДАдада":

    Тия японски на по 23г. само във форумите написани на изречение съществуват. Зад блока в който живея виждам няколко голф 2, няколко пасат 2, 1 мерцедес 124, БМВ Е34 и опел кадет. Това са 30-35г. немски коли, а 23г. немски коли има още повече. Но не и японски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове