Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 16:52 2 424 2

Харизанов с присъда за изнудване и две висящи дела (обновена)

  • георги харизанов-
  • напоителни системи
Харизанов с присъда за изнудване и две висящи дела (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Отстраненият шеф на „Напоителни системи“ Георги Харизанов има влязла в сила присъда за изнудване по чл. 213 а, ал. 1, съобщиха още от Софийска градска прокуратура. Присъдата е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15. 04. 2005 г. Той е осъден на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от хиляда лева. Това съобщи на специална пресконференция говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова.

Харизанов е с мярка за неотклонение "подписка" по друго обвинение. Той е обвинен в кражба в особено големи размери, извършена в съучастие с неизвестни засега лица. Обвинението е повдигнато на 14 ноември 2011 година, на 13 януари тази година е връчено на Харизанов.

Кражбата е от 2001 година, в нощта на 9-ти срещу 10-ти май са разбити две каси на фирми "СТОА Монолит". В нея като търговски директор е работил Георги Харизанов. За кражбата имало образувано досъдебно производство, но то е било спряно, тъй като не е установен извършителят.

По-късно от пресцентъра на земеделското министерство съобщиха, че Мирослав Найденов ще изпрати свидетелството за съдимост на Харизанов за проверка в Софийска градска прокуратура. Харизанов е представил свидетелство за съдимост при назначаването си, в което пише, че е неосъждан.

От местопрестъплението разследващите установили четири отпечатъка, по-късно единият от тях е установен, че съвпада с този на Георги Харизанов. Това е установено едва през 2010 година, тъй като тогава Харизанов се сдобива и с криминална регистрация, след като срещу него започва да се води дело за заплаха. 

Така през октомври месец 2010 година делото за кражба се възобновява. Оттогава са правени експертизи и са разпитани други свидетели. Харизанов е разпитан едва след като е обвинен. От прокуратурата имат данни, че Харизанов е минал полиграф, но все още нямат информация за резултата от него. Прокуратурата има данни затова, че кражбата е извършена от повече от един човек, другите извършители обаче все още не са установени.

През 2010 г. на Харизанов е повдигнато и второ обвинение – за закана за убийство, което се гледа в Софийски районен съд. Прокурор Арнаудова обясни, че не може да даде повече подробности за второто дело, тъй като се гледа от Софийска районна прокуратура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GOGO

    1 0 Отговор
    "Присъдата е издадена от Софийски районен съд и е влязла в сила на 15. 04. 2005 г. Той е осъден на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от хиляда лева."
    Кой, как, кога и защо е назначил Харизанов, след като има издадена присъда?!? Искано ли му е при назначаването и представил ли е "чисто" свидетелство за съдимост?
  • 2 марин

    1 0 Отговор
    и ггоце помилваха още такива кадри.така че споко има .следващите избори ви предлагггам чикатило за мин.на здравеопазването.