Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 11:15 930 0

Депутатите приеха оставката на Нешева

  • нели нешева-
  • оставка
Депутатите приеха оставката на Нешева - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие оставката на управителя на НЗОК д-р Нели Нешева. Гласуваха общо 127 народни представители, от които – „за” 116, 3 „против”, 8 „се въздържат”.

„Не мога да остана на поста, който заемам и заради негативните спекулации породили се вследствие на ситуацията. През 2010 г. имаше риск то неизпълнение на Закона за бюджета на касите. Аз и екипът ми не допуснахме дестабилизация на системата, последователно работихме с разширяване на обема дейности в интерес на пациентите. Работихме в диалог с Министерството на здравеопазването, БЛС, пациентските организации. Подавам оставката си защото не приемам и не желая този случай да бъде използван за политически и корпоративни цели”, пише в мотивите на Нели Нешева, които бяха прочетени от председателя на парламента Цецка Цачева.

От ГЕРБ защитиха работата на Нешева, опозицията пък настоя тя и здравният министър да присъстват на обсъждането на оставката. От „Атака“ предложиха гласуването да бъде отложено, но искането им не беше прието.

„Законът, който вие сте гласували през 2006 г., д-р Шарков е поставил въпроса за тези 25% от средствата от глоби да могат да се раздават на служителите на НЗОК. Точно затова стана нагнетяване в обществото. Не е поставен въпросът отвътре защо се раздават тези бонуси, те се раздават от години“, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

„Интересно обаче защо после в зала не е имало дебат, защо тихомълком се е приело това нещо и всички вие сте се съгласили. Може би наистина политиката трябва да има все пак някакъв морал. Никога през живота си не съм поучавал бонуси, нито съм раздавал такива. Много от вас са били министри и са раздавали бонуси, много са били служители и са получавали бонуси. Защо след като са получавали, създадоха тази ситуация да си подаде оставката д-р Нешева, за да свали напрежението”, пита Велчев.

„Аз разбирам БСП, защото това е тактика на болшевизъм“, посочи той. „Когато се разпределят такива бонус средства, съм сигурен, че има и заплати в много случаи, никак не е лесно този човек да се бори с корупцията. Наистина се създаде едно напрежение в обществото, това напрежение ще доведе до дебат и нека всеки да каже това отскоро ли е този начин на стимулиране, има ли нещо нередно? Ако е нередно, защо сте го приели”, каза още Велчев.

„Ако се окаже нещо нередно, ще променим закона. Убеден съм, че това, което някои хора от вас предлагат, не е правилно, защото и аз в моя си живот, в моя си опит винаги съм стимулирал хората да работят по-добре – естествено, по законен начин. Но много е сложно в администрацията да накараш администрацията да работи. Ако подкрепяте да няма допълнителни заплащания, ще доведем държавата до неработеща администрация. Нека да не използваме само обслужване на политически сили, други пък използват самия случай, за да защитят лобистки корпоративни интереси, извличането на политически дивиденти”, каза Велчев.

Според социалистите една оставка не е достатъчна и след нея ще има лавина от оставки. „„Формално - темата е за оставката на шефката на НЗОК. Вероятно мнозинството очаква, че с тази оставка ще се затвори темата. Това е доста наивно, защото една оставка няма да реши затлачените проблеми в здравната система, пълната липса на публичност и прозрачност“, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

„Нали няма наивници в тази зала, които да мислят, че г-жа Нешева е единственият човек, който е участвал в разпределянето и получаването на бонуси, че не са участвали други хора, че разпределянето на 50 млн. лева на приятелски болници е дело само и единствено на шефката, попита Манолова.

„В тези решения са участвали поне още няколко ключови фигури от ГЕРБ и във всички случаи членовете на Надзорния съвет на Здравната каса. Вие, уважаеми колеги от ГЕРБ, изработихте такова законодателство, което да дава възможност еднолично да се разпределят пари, да се разпорежда с милиони левове без правила”, каза Манолова.

„Оставки тепърва ще има. Чухме от здравния министър, че всеки момент може да подаде оставка. Аз бих го посъветвала - да си я носи под ръка, защото много скоро ще му влезе в употреба”, заяви още Мая Манолова.

"Бонуси трябва да се дават за извънреден труд, за голямо усърдие и качество в работата или за носене на голяма материална отговорност, посочи той. Няма основание Нешева да получава бонуси като човек в управлението - това е, всъщност, основното нарушение", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Нели Нешева няма да си отиде заради раздадените бонуси, а за това, че стана известно за тези бонуси. Д-р Нешева ще си отиде за това защото говореше пред медиите, че тя ценеше своя труд, но го е оценила сама“, коментира от своя страна  Нигяр Джафер от ДПС, която е член на парламентарната Комисия по здравеопазване. Според нея, оставката на Нели Нешева се иска по три причини: проблемите в здравеопазването; проблеми в самата група на ГЕРБ и персонална, управленческа грешка, защото е важно да се установи дали методиката за раздаване на бонуси е одобрена.

„Интересна е позицията на ПГ на ГЕРБ - вие сте поставени в много деликатна ситуация, защото Нели Нешева стабилизира системата, подчерта тя. „Питам се защо все още не сте се отказали от това Народно събрание да избира директорът на НЗОК? Какво печелим ние като Народно събрание за това, че влизаме от скандал в скандал и през 5 - 6 месеца избираме нов директор на Касата? Станаха ли предложенията за хората по-добри от това”, пита Нигяр Джафер.

С вашето гласуване и с оставката, която вие ще приемете, вие казвате на всички: не вземайте бонуси, вземайте комисионни, които няма да бъдат на такава стойност, ще бъдат на много по-висока стойност, заяви независимият народен представител Тодор Великов. Кой има интерес от хора, които ще вземат такива комисиони, попита той.

„Още повече, че миналата седмица приехме Закона за конфискация на незаконно придобито имущество. Ще се получи така, че ще се вземат много по-големи комисиони, които ще са във вреда на народа. Когато говорим за управленчески кадри, трябва много добре да обмисляме кого слагаме. Аз няма да участвам в това гласуване. Тази оставка няма да донесе нищо добро в здравеопазването”, каза той.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА