29 Юли, 2018 09:49 6 551 13

Цветан Василев искаше да е премиер

  • цветан василев-
  • премиер-
  • дуци симонович

Дуци Симонович е бивша дясна ръка на банкера

Към Цветан се отнасях като към пръв приятел, но той ме предаде, както и всички останали свои приятели“, споделя в интервю за сръбския вестник “Blic“ доскорошната дясна ръка на Цветан Василев в Сърбия – Драголюб Симонович, съобщи Блиц.

В разговора Симонович разкрива пред най-тиражното сръбско издание цялата организирана от Василев афера, свързана със „Сръбска фабрика за стъкло“, заради която банкерът-беглец вече е клиент и на сръбската прокуратура. „Blic“ припомня, че името на Симонович изплува покрай назначените от Василев фиктивни директори в българското дружество „Глас Индъстри“ (бел. ред. – получило над 140 милиона лева кредити от КТБ), с цел да запази влиянието си върху компанията след фалита на банката и така да контролира „Сръбска фабрика за стъкло“, в която българската фирма е акционер. При разпитите си в сръбската полиция Симонович е заявил, че е помогнал на олигарха Василев да осъществи тази идея, т.е. той го е свързал с трима мъже от Ратково, които без предишен опит в бизнеса (братът на Симонович - Небойша е бензинджия, а другите двама са селскостопански работници и отглеждат малини) са станали членове на борда на директорите на „Глас Индъстри“.

В ексклузивното си интервю си пред „Blic“ Симонович потвърждава сведенията за аферите на Василев както в Сърбия, така и в родната му страна България. Той обяснява и как Василев го е употребил, поради което те са прекъснали всякакви контакти от края на 2017 година.

„Запознахме се през есента на 2014 година. По-рано бяхме чували един за друг, тъй като аз бях спортист в България (бел. ред. – Симонович е бил футболист и треньор), а той също участваше в спортния живот на тази страна. За първи път се срещнахме по покана на общ приятел. Договорът ни беше да му бъда на разположение, когато се нуждае от съдействие, докато се справи с новите обстоятелства тук“ - казва Симонович. Той обяснява, че се е виждал с българския олигарх по два-три пъти седмично. По това време Василев му се виждал искрен, убеден в собствената си невинност. „Той беше спокоен до момента, когато премиерът Вучич заяви публично през 2015 година, че Сърбия повече няма да плаща сметките на българския олигарх. Това беше в пиковия етап на подготовката за фалита на „Сръбската фабрика за стъкло“ (СФС) в Парачин, която тогава е дължала милиони на Електростопанството на Сърбия (ЕПС). Той знаеше, че със сигурност ще бъде екстрадиран в България, ако СФС банкрутира. Към него винаги се отнасях като към приятел, но той ме използва, както използва и всички други негови приятели. Днес дори не съм нито много ядосан, нито много разочарован от поведението му: просто видях истинското му лице. Сега го виждам като човек, който иска да унищожи всичко около себе си, да се възползва от всичко, което може….“, примиренчески казва Симонович. Бившият приятел на Василев твърди, че българският олигарх има същите планове в Сърбия, както в България. „Той е сладкодумен мегаломан, който, наред с други неща, е искал да бъде министър-председател на България. Дори и днес той има същите политически планове, а в Сърбия все още има приятели, както се вижда от факта, че му е предоставена закрила. Със зъби и нокти той се опитва да се добере до политически връзки и да избяга от закона. Сега съжалявам, че изобщо бях в контакт с него: ако знаех какво ще се случи, никога нямаше да му помогна“, казва Симонович. „Blic“ припомня, че през изминалите седмици е публикувало няколко статии, които разкриват аферите на Цветан Василев в Сърбия и България и илюстрират обхвата и характера на неговите сделки в тези две страни. Включително за опитите му да получи политическо убежище в Сърбия, както и за усилията му да свали правителството на Бойко Борисов с помощта на американски лобисти, както и за руския капитал и връзките му с Кремъл, които са го превърнали в един от най-могъщите хора в България. „Blic“ посочва, че изданието е разкрило и непознати досега подробности относно събитията около „Сръбската фабрика за стъкло“ в Парачин, т.е. за усилията на Василев да предизвика фалшива несъстоятелност на компанията, а заради тези му действия, сръбската, наред с българската и австрийската прокуратура, от началото на тази година също го разследва за участие в организирана престъпна група.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Irmao

    23 16 Отговор
    По-добре той, отколкото сегашния малоумник!

    Коментиран от #6

  • 2 Русофил

    10 5 Отговор
    По кражби е достигнал критериите, кво толкоз една - титла.
  • 3 Ефтини сензации

    18 13 Отговор
    И после пак го превъзнасяйте тоя...
    Отдавна трябваше да е в затвора заедно с оня банкер Искров дето му позволи да направи всичко това. Към сметката трябва да се прибави и орешарски, и тия дето го сложиха за премиер. Изобщо цялото комунистическо простолюдие, които когато и да ги вкараш в затвора все е късно!!!
  • 4 ай стига бе

    23 1 Отговор
    Га яди кифтетата ни рива.......ние ся да не пасем трева и да повярваме че си му помагал зарад черните му очи на Василев.......просто мангизите са намалели или свършили и тоя е врътнал дупарата.

    Коментиран от #9

  • 5 иван

    17 10 Отговор
    А ба стига с тези тъпашки статии.Да се връща в България,като министър председател и да вкара МУТРАТА и всички мутръовци в някоя кариера.
  • 6 Потев

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Irmao":

    Ако не е сегашният малоумник да ви чисти л..ната и повърнята ......
  • 7 Преминаващ

    12 0 Отговор
    А знае ли се кой плаща на Блик за кампнията.

    Коментиран от #12

  • 8 преброяване на дивите прасета

    13 4 Отговор
    Те - комунистите не могат нищо да създадат. До каквото се допрат, вехне. Могат само гешефти да правят и схеми. Дано сърбите да не го изтърват този, а да го тикнат на топло.
  • 9 емо 73 канар

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "ай стига бе":

    Росене, добре ли плаща ШИШИ??? Скоро и неговото време ще изтиче. И тогава чий ще крепиш??? Жалко е, че боклуците винаги имат нужда от ибрикчии като теб.
  • 10 Станев

    1 0 Отговор
    Всички ще са в Белене този път и всичките от родите им.Свинете да хапнат
  • 11 Мартин

    3 4 Отговор
    Цветан Василев е мошеник, който се крие като мишка в Сърбия! Не знам какви амбиции за премиер е имал, но със сигурност ще стане... бъдещ затворник или в Сърбия, или в България!
  • 12 Подминаващ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Преминаващ":

    Едно дебеличко момче от България,когото Боко наричаше "Бебчо".
  • 13 Антон

    0 0 Отговор
    Василев направи толкова поразии, че последното нещо на всеки народ е той да му бъде премиер. Наглост безкрай.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове