17 Юли, 2018 09:15 4 558 29

Русия покровителства Цветан Василев в Сърбия

  • цветан василев-
  • сърбия-
  • русия

Самият Малофеев лично посети Василев в Белград

Русия покровителства Цветан Василев в Сърбия - 1

Най-тиражният сръбски вестник “Blic” продължава със серията си от разкрития за ограбилия 2 милиарда евро от КТБ Цветан Василев. В публикация в съботния си брой, изданието хвърля светлина защо Цветан Василев е избрал Белград за свой пристан, след като се укри през 2014 г. от българското правосъдие и се сдоби с червена бюлетина от Интерпол.

Припомняме, че миналата седмица пред “Blic” проговори близък сътрудник на Василев, който разказа за престъплението, извършено на сръбска територия от банкера - беглец, опитал се да фалира с фиктивен дълг от 47 милиона евро сръбската фабрика за стъкло в Парачин. Именно заради тази афера се очаква в скоро време сръбската прокуратура да повдигне обвинение на Василев.

„Blic“ разкри също така, че дъщерята на бившия банкер – Радосвета, обвинена в пране на пари, е била арестувана за кратко през 2017 г. в Сърбия, макар все още да не е екстрадирана в България.
В сегашната публикация, сътрудникът на Василев, чието име се пази в редакцията на сръбското издание, потвърждава, че банкерът е задействал през 2014 г. руските си връзки, за да намери удобен пристан в Сърбия, а българското правителство е било подложено на силен натиск от руска страна (с оглед геополитическата обстановка тогава), за да отпаднат обвиненията към него.

Виждайки обаче, че от този натиск няма да има ефект, Василев се е устроил в Белград, разчитайки на руската протекция и влиянието, което Москва има върху „близки политически структури“ в Сърбия, визирайки бившият сръбски президент Томислав Николич и съветникът му Предраг Микич, с които и самият Василев е изключително близък. (бел. ред. - Василев има бизнес отношения с Николич, като е правил и дарения за фондацията на съпругата му – Драгица Николич).

Сръбският “Blic” посочва, че сега Василев е задействал процедурата по закона „Магнитски“ в САЩ, на същия принцип, но в другия геополитически спектър, опитвайки се чрез американски скъпоплатени лобисти, да „намери изход“ от тежката ситуация за него, уточнява сайтът „Блиц“.

Сегашните разкрития в “Blic” само потвърждават отдавна известното на българското общество обстоятелство, че Цветан Василев е доверен човек на Москва. Припомняме, че на два пъти след фалита на КТБ през 2014 г., Василев се опита да прехвърли активи за над 1 млрд. евро на руските си приятели.

Първо партньорът на олигарха Константин Малофеев – Пиер Луврие, представяйки се за „инвеститор“, получи от Василев, срещу 1 евро, накуп БТК, Дунарит, Авионамс, ТВ 7, НУРТС и Фърст Диджитъл. След като аферата беше разкрита, а Луврие дори се оказа близък с командира на руските сепаратисти в Украйна – Игор Гиркин – Стрелков, на сцената излезе друг служител на Малофеев – Дмитрий Косарев. С него Василев беше сключил договор за разделяне на парите от откраднатите активи в съотношение 80 към 20, след тяхната продажба.

Самият Малофеев лично посети Василев в Белград, опита се да направи с негово съдействие руска телевизия в България, а дебелите връзки на Василев с Москва и контактите му с генерал Леонид Решетников - бивш шеф на руската резидентура в България, станаха достояние и от записките в личния му бележник, публикувани наскоро.

Така или иначе, придобилият вече статут на международен аферист Василев (разследван от българската, сръбската и австрийската прокуратура), очевидно е загубил досегашното си спокойствие в Сърбия, а затворът все по-настоятелно чука на вратата на петзвездния му хотел в Белград, независимо от руските протекции или лъжите му по закона „Магнитски“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ушанков

    25 30 Отговор
    Нормално! Всичко подло, долно и антибългарско идва от великите ни "братушки"!

    Коментиран от #24

  • 2 ха-ха-хаааа....

    19 8 Отговор
    Русия покровителства ИЗГРЕВА и ЗАЛЕЗА.
  • 3 Ttt

    19 24 Отговор
    A добро утро!
    Хората които всячески се опитват да дестабилизират БГ и Балканите!
    Русофилите се кефят и си казват виждате ли колко е могъща Русия! Ужас
  • 4 Митю

    19 7 Отговор
    Конкретика тип DW
  • 5 Лили

    12 16 Отговор
    Оставам без думи! Тоя човек успява да излезе сух от мокрото и вместо да е в затвора май все по-добре става. Безумие! Намерете му цаката най-накрая бе хора, смешно е.

    Коментиран от #10, #29

  • 6 Иванов

    11 16 Отговор
    Дано поне сръбската прокуратура и съд осъдят този измамник Цветан Василев!

    Коментиран от #18

  • 7 СссереМ

    6 9 Отговор
    Най-големите крадци се надушват взаимно.
  • 8 Факт

    3 5 Отговор
    Тръмп е Велик!
  • 9 Онзи

    21 2 Отговор
    Този вестник дали не е на Дебелото българско момче "Бебчо"?
  • 10 Мммм

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Лили":

    Тя цаката му е намерена, руснаците го скатаха У сръбско! Сега и сърбите го испусната, значи горе написаното в статията е вярно! И руснаците ще компроментират яКо!
  • 11 чичоХ

    18 1 Отговор
    Има нещо гнило в българската държава, от 2014 е най-големия
    банков обир не само у нас а и в света и властта си трае.Трябваше
    веднага управителя на БНБ и другите отговорни за банковия надзор да търкат нарове в затвора.Трябваше да има конфиска-ции, ама Боко и ГЕРБ си траят и чакат да мине давност.Това показва, че някой отговорни господа са си облизвали пръстленцата от меда на КТБ.

    Коментиран от #12

  • 12 чичоХ

    5 9 Отговор

    До коментар #11 от "чичоХ":

    После руснаците ни били виновни!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Иван

    4 8 Отговор
    Поне сърбите ще му видят сметката на Цецо Василев!
  • 15 МИ НОРМАЛНО Е

    8 0 Отговор
    ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВАНА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ , ДА ПОКРОВИТЕЛСТВА ПРЕСТЪПНИК !
  • 16 СССРБарета

    7 8 Отговор
    Цветан Василев не е виновен оставете го намира истинските престъпници са тримата американски сенатори начело с болния мозък Джон Маккейн които дойдоха в България спряха Южен поток и две седмици по-късно контра санкцията на Русия беше фалита на КТБ!!! целта беше българското правителство да се помоли на Москва да спаси банкатаили да плати 2 милиарда евро за глупавата си грешка да слуша американците. Цветан Василев е просто актьор оставете човекът на мира!
  • 17 ХАРЛи

    10 1 Отговор
    Тези които пишат и да мислят(ако могат). Слепи ли са че не виждатза какво става дума Понеже ще ме изтрият дано прочетат. Той има вина но баш крадците са кликата на Боко. Чакат ослушват се да мине време и да го потулят !!Но Василев не мисля че ще ги остави а той да отнесе всичко!!
  • 18 Теодосий

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Лили, Лили, колко си ограничена.

    Коментиран от #25

  • 19 Гого

    3 0 Отговор
    Дрън,дрън...Да не би осъдената Маргарита Михнева да е започнала работа в тези медии?
  • 20 Краси

    5 2 Отговор
    Няма значение кой покровитества Василев. Никой не е по-голям от закона и Василев трябва да си плати!
  • 21 Васил

    4 1 Отговор
    Ясно е че, Василев е голям схемаджия, но трябва да се намери начин да се върне да отговаря за грабежа на КТБ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АНОНИМЕН

    3 2 Отговор
    В ГУГАЛ ,ТЪРСЕТЕ ,,ИЛЮМИНАТИ,, ОТГОВОРА Е ТАМ ,НА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ КОИТО СИ ЗАДАВАМЕ
  • 24 vasik atanasova

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ушанков":

    БРАВО ТОЧНО ТАКА Е
    А И КАК НЯМА КАТО СИ ИМА 5 000 000 000
    КЪДЕТО И ДА ОТИДЕ СИ Е ТОЙ
  • 25 Irmao

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Теодосий":

    Не е ограничена, а е Тъпа Патка, каквито за жалост има много. А някой ще обясни ли защо досега нито една улика срещу Василев не беше доказана?! България я чака фалит, когато Крадецът на КТБ - Разбойко - бъде осъден заедно с "държавата" в Страсбург!
  • 26 емо73канар

    3 0 Отговор
    Венци Михайлов, сподели с нас как е да си ибрикчия на Шиши??? Доходно ли е???
    За всеки в аферата КТБ ще дойде Видов ден.
  • 27 Гатака

    3 2 Отговор
    Цветан Василев е престъпник от най-висока класа, но въпреки покровителството от Сърбия и Русия той трябва да понесе отговорност за източването на КТБ и да лежи зад решетките.

    Коментиран от #28

  • 28 Plovdiv

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гатака":

    Айде, умнико - докажи, че е престъпник... Къде са чувалите с пари?!?! Къде са всичките улики, дето клоуните от цацаратурата щаха да представят и освен приказки, друго не са представили вече 4 години?? Дано просто си глупав, а не ти плащат да пишеш тъпотии... Защото Престъпникът в "държавата" е лицето бойко борисов, който с грабежа на КТБ обрече на фалит държавата, защото и кожите от гърба ни да одерат, пак няма да успеят да изплатят обезщетенията на ищците по делата срещу държавата. И всичко заради оня Мутроид мейд ин Банкя....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.