Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 11:40 2 414 0

Откриваме почетно консулство в Исландия

  • почетно консулство-
  • исландия

България ще открие консулство в Исландия със седалище в Рейкявик и с консулски окръг, обхващащ територията на цялата страна, реши правителството на днешното си заседание. То ще бъде ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице – исландската гражданка Сигридур Ингварсдотир, съобщиха от правителствената информационна служба.

Сигридур Ингварсдотир е президент на исландския клон на световната благотворителна организация „Каритас” от 1993 г. Има диплома по политически науки от университета в Рейкявик, след което завършва магистратура по бизнес администрация в Университета по икономика в Лондон, както и курс по съвременно изкуство в Института по изкуства „Сотби” в Лондон.

В своята професионална кариера тя е била автор и водещ на предавания по политически и културни въпроси в исландската обществена телевизия RUV, началник отдел в исландското Министерство на комуникациите (1985-1988), както и специален представител на аукционната къща „Сотбис” за Исландия (1990-2000). Заемала е редица ръководни постове в обществени организации и сдружения, в това число заместник-председател на исландското Екологическо общество (1982-1985), съосновател на исландското Дружество за деца с увреждания (2003-2005), председател на Дружеството на грижи за деца, осиновени от чужбина (2004-2005).

Възстановяването на почетно консулство на България в Исландия ще допринесе за разширяването и задълбочаването на двустранните контакти и ще има важно значение за защита правата на българските граждани и интересите на страната ни в Исландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА