Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 11:15 2 784 0

Избраха шеф на Окръжния съд в Хасково

  • миглена тянкова-
  • хасково-
  • росен русев-
  • иван ванчев

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Миглена Тянкова за председател на Окръжния съд в Хасково. 16 от 21 от кадровиците в съдебната система гласуваха за нейната кандидатура. Двама бяха против, трима се въздържаха.

Наскоро Тянкова бе забъркана в скандал с окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев. Двамата били в близки отношения, но от ревност Ванчев наел частна детективска фирма, която да я следи и подслушва. Така били прихванати нейни разговори с политици и висши магистрати. Заради тези му действия по предложение на главния прокурор, ВСС образува дисциплинарно производство срещу Ванчев, което още не е приключено.

Днес главният прокурор Борис Велчев се изказа в подкрепа на кандидатурата й. „Ако има един човек, който не трябва да се срамува от цялата тази история, това е Тянкова", каза той.

Самата тя заяви във ВСС, че е била намесена в един много неприятен за нея случай. Каза, че не пожелава такова нещо на никого, но преживяла катарзис, от който излязла благодарение и на колегите си съдии.

"Не дадох назад, защото имах подкрепата на съдиите", обясни Тянкова. Тя призна по време на изслушването, че то за нея е било изключително предизвикателство. Предизвикателство било и идването й днес във ВСС

Юридическото си образование Миглена Тянкова е завършила в ПУ "Паисий Хилендарски" – Пловдив. От юли 1998 г. до ноември 1999 година е работила като юрисконсулт в община Хасково. Веднага след това е назначена на длъжността "съдия"  в Районен съд -Хасково. 

От октомври 2004 г. е председател на Районен съд - Хасково. След днешното заседание на ВСС и избора на Тянкова се очаква в срок да бъде обявен нов конкурс за ръководител на Районния съд.

Изборът на административен ръководител на Хасковския окръжен съд трябваше да бъде осъществен още през октомври, когато за мястото се явиха Миглена Тянкова и тогавашният председател на съда Росен Русев. Висшият съдебен съвет обаче отложи изборът заради проверката на Върховната касационна прокуратура срещу Русев за злоупотреби със служебното положение. Русев бе временно отстранен от длъжност, а за временно изпълняващ длъжността председател на Окръжен съд - Хасково бе избрана Господинка Пейчева. През декември Росен Русев почина след сърдечно-съдобв проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА