Last news in Fakti

23 Февруари, 2012 18:02 1 949 3

Руските спецслужби разследват измами с оборудване за „Козлодуй“

  • русия-
  • оборудване-
  • козлодуй

Следствената служба на Русия разследва мащабни измами при производството на оборудване за ядрени централи в Русия и в чужбина, съобщава руската агенция „Росбалт“. Вече е арестуван директорът по снабдяването на машиностроителния завод „ЗиО-Подолск“ Сергей Шутов. Фирмата произвежда агрегати за ядрените централи в Иран, Индия, България и Китай.

Според руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) оборудване за атомни централи е било произвеждано от далеч по-евтина от поръчаното качество стомана и разликата от цената си поделяли шефовете на редица големи предприятия от руския ядрен отрасъл.

Издирва се Дмитрий Галубьов, генерален директор на компанията „Атом-Индустрия“, която е доставяла на „ЗиО-Подолск“ заготовки за изработка на тръбни дъски и дъна за подгреватели с високо налягане от по-евтини от заложените материали, а Шутов си „затварял“ очите за това. Договорът между двете компании бил за 100 млн. рубли, а разликата в стойността на материалите и цената, на която са продавани, била поделяна между двамата.

Руските спецслужби проследили пратките и установили, че част от тях са доставени в АЕЦ „Козлодуй“. Само от доставката на 4 тръбни дъски (метален агрегат с формата на диск, през който минават тръби) незаконната печалба възлизала на 39 млн. рубли (около1 млн. евро), пише изданието.

В прессъобщение на „ЗиО-Подолск“ от януари 2011 г. се посочва, че 8 подгревателя са изработени по поръчка на българската фирма „Атомтоплопроект“, която отговаря за модернизация на системите за регенерация под високо налягане. Първите 4 агрегата са доставени през 2010 г., монтирани са на VІ блок и след успешни изпитания за въведени в експлоатация.

Другите четири агрегата са за V блок на българската централа и са изпратени за България в края на 2010 г. и началото на 2011 г., за да заменят подгревателите от колекторно-спирален тип. „Монтирането им на двата блока ще позволи да се увеличат надеждността и ефективността на АЕЦ „Козлодуй“, се казва в съобщението.

Източникът на "Росблат" от ФСБ отказва да коментира дали разкритата измама се е отразила върху качеството и работата на агрегатите, доставяни в АЕЦ, както и за кои други централи, освен АЕЦ „Козлодуй“, става въпрос.

„Атомтоплопроект“ се управлява от Михаил Иванович Батищев и дружеството е сред доставчиците на оборудване за АЕЦ "Козлодуй" от над 10 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възмутен и бесен Българин

    0 0 Отговор
    ---Егати б....ка е тоя ! За това да го разчекнат на кръст дано!
  • 2 ducati

    0 0 Отговор
    браво на братушките,има от кого да се учат нашите русофили,направете сега и демонстрации притив шистовият газ,иасно е кои ги плаща!!!Не им пука на руснаците за българия,важното е да ни продават скъпо и пре скупо енергиините източници!!!И ДА ИМА КОМИЦИОННИ НАИ ВЕЧЕ!
  • 3 Атомэнергомаш

    0 0 Отговор
    Официальное заявление ОАО «Атомэнергомаш»
    Металът, използван при производството на оборудване за АЕЦ „Козлодуй“, отговаря на всички необходими изисквания за качество. Цялото произведено оборудване е прието от възложителя и успешно се експлоатира, се казва в съобщение на „Атоменергомаш“ по повод публикациите, в които се поставя под съмнение качеството на оборудването, доставено за българската АЕЦ.

    На „ЗиО-Подолск“ работи строга многостъпална система за контрол на качеството, обхващаща всички етапи на производство: от експертизата на получените материали и суровини до приемането на готовата продукция. Оценката за съответствие на качеството на оборудването, доставяно за чуждите АЕЦ, се осъществява от упълномощената организация ОАО „Зарубежатоменергострой“, се казва в съобщението.

    При изпълнението на поръчката за доставката на подгреватели с високо налягане за АЕЦ „Козлодуй“, освен редовните проверки осъществени от служителите от „ЗиО-Подолск“ и конструкторската организация /ОАО „Инжинерингова компания „ЗИОМАР“/ на качеството на материалите /включително заготовките за тръбните дъски/, процесът на производство и готовото оборудване, бяха проведени допълнителни независими експертизи и изследвания от страна на главните научно-изследователски организации «ЦНИИТМАШ», ЦНИИ КМ «Прометей».

    Производството на заготовки за тръбни дъски се е осъществило под контрола на Ростехнадзор, което се потвърждава от съответните документи, се подчертава в съобщението.

    Освен това, е осигурено присъствието на възложителя не само при приемането на оборудването, но и на различните стадии на неговото изготвяне.

    Още една допълнителна проверка след получените анонимни сигнали е била организирана от служителите на компетентните органи.

    Резултатите от всички горепосочени експертизи и проверки показаха, че металът, използван при изпълнението на поръчката за АЕЦ „Козлодуй“, отговаря на всички необходими изисквания за качество. Цялото произведено оборудване е прието от възложителя и успешно се експлоатира, заявяват от „Атоменергомаш“.

    Не се открити никакви данни, свидетелстващи за използването на некачествени метали или други материали при производството на оборудване за атомната индустрия от „ЗиО-Подольск“. Следователно всички изявления в медиите за ненадеждно качество на продукцията на „ЗиО-Подолск“ са некоректни и неверни, се посочва още в комюникето.

    ОАО „Атоменергомаш“ се занимава с производството на машини за енергийната промишленост. То е част от държавната корпорация „Росатом“.