Last news in Fakti

10 Август, 2018 09:55 2 482 15

Фирма на 40 дни и с 500 лв. капитал печели поръчката за ваксината срещу чума

  • ваксина-
  • чума-
  • обществена поръчка-
  • глобул вижън 2018-
  • странджа

Проблемът с чумата по дребни животни в Странджа възникна преди повече от месец

Фирма на 40 дни с капитал от 500 лева печели обществена поръчка за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума. Поръчката е за повече от 330 000 лева, съобщи Дарик.

Проблемът с чумата по дребни животни в Странджа възникна преди повече от месец. От БАБХ наредиха унищожаването на няколко стада заради съмнения за зараза. Собствениците на стадата вдигнаха протести, тъй като според тях пробите са манипулирани.

Регистрираната на 14-ия етаж в столичния квартал "Сухата река" "Глобул вижън 2018" е избрана от агенцията по храните да изпълни поръчка за ваксини за животни.

Тя се оказва единственото дружество, което отговаря на условията на обществената поръчка, обявена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на 7 август за доставка на "диагностични ветеринарномедицински средства за чума по дребните преживни животни".

Собственик на компанията е Никола Явахчов. По информация на Нова телевизия той е 28-годишен, а дейността й е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране, както и с всички дейности, "незабранени от закона".

В съобщение до медиите от БАХБ посочват, че на 2 юли 2018 г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт е закупил неголямо количество китове за диагностика от "Лабор Диагностик" - дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика.

Самото дружество не е било вписано в регистъра на института. При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на агенцията са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества.

На въпроса защо точно тези препарати е трябвало да се доставят, от БАБХ посочват, че това са единствените китове за диагностика на чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в България. Регистърът е публичен и е достъпен на интернет страницата на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в България може да се използват само регистрирани препарати.

Преди обявяване на поръчката "Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 1 август 2018 г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги кани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.

По отношение на въпросите кога е създадена фирмата, те трябва да бъдат отправени към нейните представители, посочват от БАБХ. При извършена проверка в Търговския регистър агенцията е установила, че фирмата включва в предмета си на дейност "всички дейности и услуги, незабранени от закона". Основният мотив е, че "Глобул вижън 2018" ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти, посочват още от БАБХ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    45 0 Отговор
    всяка обществена поръчка се пише за точно определена фирма, това и децата го знаят, айде стига като щрауси надупени все да се изненадвате.
  • 2 Ситуация !!!!

    39 1 Отговор
    Без коментар.
    Народе до кога ще търпим?????

    Коментиран от #7, #12

  • 3 Ужас

    22 0 Отговор
    Време е да се създаде оргън който да следи тези обществени поръчки, много измами много нещо
  • 4 Расулюлах

    15 2 Отговор
    Ебалосие аи да гърми аеца и да са свършва
  • 5 Мъка,мъка....

    18 0 Отговор
    Народ-ОФЦЪЪ!!!Сега да регистрират и още една ,,ФИРМА"за евтаназия на останалите ОВЦИ от изчезващото стадо -Българско.....
  • 6 Краен

    26 0 Отговор
    Митьо очите бил престъпник! ХА, ХА ХА ! Истинските престъпници са в държавните и общински администрации !!!
  • 7 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ситуация !!!!":

    Докато всеки се натиска за подобна поръчка, а не се работи срещу такива фирмички и нагласени търгове, дотогава. Колко са търговете, на чиито изисквания отговаря само една фирма, точно специфично нагласени и друг не може да се вмести? Ако ли пък има двама, то процедурата се отменя и се задават нови стойности или неизпълними срокове за конкуренцията. След въпрос към главен общинар в Хасково, защо отказва да подпише документ за обработка на собствена земя, той казва: аз няма да ти подпиша документа, съди ме ако искаш, ще мине поне година и не ме интересува какво ще е решението на съда, все тая, той ще си работи, а общината ще плати разходите по делото. Това е корупцията и свестните хора биват спирани точно от нея.
  • 8 SAAB

    11 0 Отговор
    " пожарната команда " - разБойковци :)
  • 9 Така де

    10 0 Отговор
    В демокрацията е така! Лесния и доходоносен бизнес е специално отреден за хора близки до властимащите. Няма значение кой е по-учен и по-продуктивен, важното е кой е по-близък до властващите. Затова идиоти с купени дипломи ръководят фирми за милиони, а хора учили 20 години им бачкат за една заплата и викат "шефе" на идиотите сраснали се с властта. Няма да има оправия, докато ДЕМОНкрацията е на власт
  • 10 Санчо Панса

    1 1 Отговор
    Сигурно е на Корнелия Нинова. Тя най-много защитаваше животновъдите. Корнелия е най-отговорната личност.
  • 11 гост

    5 0 Отговор
    То е ясно - корупция.Държавата защо просто не я купи тази ваксина от призводителя на ниски цени и готово.

    Коментиран от #14

  • 12 поръчков

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ситуация !!!!":

    Кой народ? Тук остана политическата мафия пенсионери, полицаи, миссионери легионрри, някоя друга фирмичка, няколко милиона работен контонгент и куп бюрпкрати и непроизвеждащи блага персонал. И всеки дърпа чергата към него. Протестите само за заплати и поръчкови за смяна на лапащите. Къде го видя тоя народ? Народ, колко народ?
  • 13 ба ги другарко

    1 0 Отговор
    Явахчов, за затвора си бе момче! всички с комп взехте да се занимавате, брех! и от айти сектира сферата, то скокна на био инжинеринга ли ве момко? :) ваксини-максини :) лапачка да пада... да измекярстваме на гърба на клетия бълхарин, въшлясал от немотия клет бг страдалецо седи си в тая тясна панелка къде отиваш ти може би :) ем чи ти през 2019 може да регнеш фирмичка глубул вижън 2019 с капитал пак една твоя заплатка и да искаш да внасяш всички възможни ваксини бре явахчов... ама как пък все сте с такива завъртяни фамилии... един няма дет' да е иванов :) някой с нормална фамилия, ам' сте все с тия измекярските кретенясали фемили пуууууу напрао си е накриво аман
  • 14 ба ги другарко

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    'щото преди бая години излобираха всичко да минава с подизпълнители и да се образуват фирмички прекупвачи, а не да е директно :) за да има далаверка... далавера импекс, а производство да няма, а ако има то да е минимално и пак друга фирма да е на изхода на предприятието и тя да търгува, а не самото предприятие :)
    държавата с нищо не ще да се занимава, а обръчи от мафиотски фирми си правят далаверките и те така...
  • 15 Миг 23

    0 0 Отговор
    Има фирми и с 2лв. капитал. Нали все пак някой трябва да тръгне от някаде. Човекът не прави нищо нередно, а и отмениха поръчката.
    Ами Царя като купи бойни хеликоптери без въоръжение, не е ли за разследване? Прочетете статията - Млад човек без протекции е обречен на провал. Все пак вижте и другото мнение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове