Last news in Fakti

14 Август, 2018 13:09 1 190 7

Министерският съвет обжалва съдебното решение за Пирин

  • пирин-
  • решение-
  • обжалване

Делото е разпределено на състав, председателстван от съдия Ваня Анчева от VII отделение на съда

Министерският съвет обжалва на втора инстанция решението на тричленен състав на Върховния административен съд, който отмени одобрените от кабинета спорни поправки в действащия план за Пирин от края на миналата година.

Срокът за това изтече в края на миналата работна седмица, а днес жалбата вече се вижда в системата на съда. Делото е разпределено на състав, председателстван от съдия Ваня Анчева от VII отделение на съда, отбелязва сайтът "Дневник".

Поправките, приети без екооценка между коледните и новогодишните празници (на 29 декември 2017 г.), отварят възможност за сечи и строителство на големи площи от парка и предизвикаха масови граждански протести, които не спряха почти половин година.

На 27 юли тричленният съдебен състав се произнесе за отмяна на решението на правителството като го определи за незаконосъобразно. Сега делото ще се гледа от петчленен състав на съда, а решението му ще е окончателно.

Делото срещу промените в плана за управление на "Пирин" беше образувано по жалби на две физически лица, както и на две организации: WWF-България и на Асоциацията на парковете в България. В началото на август природозащитните организации призоваха в отворено писмо премиера Бойко Борисов и кабинета да не обжалва на втора инстанция. Поискаха също, ако се стигне до обжалване, Висшият съдебен съвет и председателят на ВАС да организират "публично разпределение на делото, като всички членове на състава да бъдат определени на случаен принцип в присъствието на журналисти и IT експерти".

От своя страна най-големият поддръжник на либерализирането на защитните режими в националния парк – вицепремиерът Валери Симеонов, коментира преди седмица иронично, че ще сложи край на живота си, ако решението на ВАС бъде потвърдено окончателно.

"Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя" - така Симеонов, който е и лидер на НФСБ - коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, отговори на въпрос на вестник "Сега" как ще реагира, ако кабинетът не удовлетвори желанието му да обжалва съдебното решение.

В края на миналата седмица, в същия стил и пак пред "Сега", вицепремиерът даде да се разбере, че нещата вървят по неговия план: "Предайте на зелените, че всичко, което не трябва според тях да бъде направено, е направено. Малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вили

    2 2 Отговор
    Дано обжалването си върне решението, което позволява строежа на втория лифт в Банско. Щото са пак идва зима и пак няма лифт и хората ще се редят по 100 часа за поредна година заради неуредици.
  • 2 Ванина

    3 0 Отговор
    Цялото общество следи какво ще стане на последния етап и какво ще решат съдиите. При натиска от Брюксел и от ЮНЕСКО би трябвало да се ограничи строителството до изграждането на втора кабинка в Банско и толкова.
  • 3 Токин

    1 0 Отговор
    Каквото реши ВАС в този състав, това ще бъде! Дано поне съдиите позволят на Банско да се развива и дано над тях да не бъде оказван натиск, защото всички знаем, че "зеленият" октопод има достъп до съдии от квотата на бивш провален правосъден министър, който много иска да влезе в Народното събрание с нова коалиция!
  • 4 Иван

    1 0 Отговор
    Зелен рекет срещу Министерският съвет! Да видим кой ще победи!
  • 5 Нено

    0 0 Отговор
    Така трябва да се процедира със зелените рекетьорите.
  • 6 Макето

    1 0 Отговор
    Обжалването беше задължително. Крайно време е да бъде сложен край на казуса в ски зоната на Пирин и дългоочаквания втори кабинков лифт да бъде построен.
  • 7 Васил

    0 0 Отговор
    Не може да един обикновен лифт да се правят такива олелии, и после искаме да сме нормална европейска държава!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове