15 Август, 2018 11:59 5 478 39

Кой срути Търговския регистър?

  • търговски регистър-
  • христо иванов-
  • фирми-
  • компании

Обвинения към Христо Иванов. Лидерът на „Да, България“ иска свикването на КСНС

Кой срути Търговския регистър е поредният скандал, който се разгоря в средата на август.

Бившият правосъден министър Христо Иванов е заложил бомбата в Търговския регистър, разкри в."Труд". Той оставил изградения резервен център неработещ, като отказал да даде 100 000 лв. за лиценз на “Oracle”. Това е научила медията от уволнени по времето, докато Иванов бе министър на правосъдието, IT специалисти от Агенцията по вписванията.

Малко преди той да влезе в правосъдното министерство, бил изграден резервен център, в който да се дублира цялата информация. Ако имаше такъв център, нямаше да има срив на системата.

Самият Христо Иванов предупреди в социалната мрежа: “Ситуацията със срива на Търговския регистър е безпрецедентна криза на националната сигурност”. Даде и съвет на премиера да свика Съвета по сигурността.

“В началото на 2015 г. бяхме готови с резервния център. Спазени бяха всички условия за сигурността му – да е извън София, на друга тектонична плоча. Затова избрахме секретен обект на Държавната агенция “Електронно управление”, който се намира на 350 км от София. Помещението е под земята, ремонтирахме го и го климатизирахме. И до днес климатиците сигурно работят, но единствено те. Сториджът (системата за съхраняване на данни), за който бяха платени около 350 000 лв., така и не заработи”, разказаха бивши служители на Търговския регистър. Причината била в категоричния отказ на Иванов да заплати допълнителен лиценз на “Oracle”.

Идеята била изнесеният извън София аварийно-възстановителен център веднага да заработи, след като стане срив в системата. Не е ясно защо правосъдните министри след Христо Иванов – Екатерина Захариева и Цецка Цачева, не са направили нищо, за да заработи този център.

Според Христо Иванов е децентрализиран подходът към изграждането на цялата система на електронно управление. Това е все едно да нямаме единна армия, а общински и ресорни опълчения, на които да разчитаме да се договарят помежду си, за да осигурят националната политика за сигурност, обобщава ситуацията политикът. По думите му фирмите, които осигуряват киберсигурността, го правят непрозрачно, без адекватни национални стандарти за капацитет, сигурност и отговорност.

"Често става дума за вечните стари ченгета, които въртят поредните мътни номера с печелене обществени поръчки и безсрамно влачене, мазане и кърпене при изпълнението им", заяви Иванов.

Според Христо Иванов е необходимо преосмисляне на политиката по изграждане на електронно управление и гарантиране на киберсигурността.

Днес стана ясно, че едва следващата седмица се очаква Търговският регистър да заработи нормално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлини

    63 1 Отговор
    То всичко е срутено в тая държава, икономика, армия, здраве, образование, полиция, съд... Та вие за един регистър сте се притеснили... Колкото имаше наказани за КТБ, толкова и сега...
  • 2 Будалата

    45 0 Отговор
    То кое ни е наред? Като се замисли човек май всичко ни е побългарено. Закърпено и с малко тел докъдето изкара.
  • 3 ...

    36 1 Отговор
    Не срути, а срина!!! Аман от псевдо журналЯ.
  • 4 Гост

    29 0 Отговор
    Пореден пример как се дават едни стотици хиляди, дори милиони, за крайно не завършен продукт.
  • 5 321

    15 0 Отговор
    От парапитек какво технологично може да очакваш.
  • 6 Гоуст

    22 4 Отговор
    100 000 лв на Оракъл? Тези пари са малко дори за една махленска ИТ компания, пък камо ли за Оракъл... нещо пак ментите здраво
  • 7 Morgoth

    37 0 Отговор
    Не може да има добра IT инфраструктура в държава, която не може да си позволи да плаща за софтуер и за необходимите специалисти за поддръжка, а премиера казва, че същите тези трябва да идат на село да пасат овцете, защото липсвали овчари.
  • 8 Сеянин

    4 10 Отговор
    Кво мъ интерсува мене тва ?
  • 9 Излъган

    47 1 Отговор
    Като се обърна назад, не виждам нещо читаво да е направено от ГЕРБ. Говоря за съществени неща, които наистина да повлияят върху качеството на живот на обикновения човек. Все пак това са 9 години, през които те са на власт, достатъчно време да се започне нещо съзидателно и да се докара до край. Оправданията, че други са мърсували и цапали също вече не вървят, пак поради тези 9 години през които те са на власт. Май, май ги интересуват само обществените поръчки и колко могат да заграбят от тях Б.Б и Цв. Цв. За тези, които ще сложат минуси - вижте Румъния.
  • 10 Ежко

    23 2 Отговор
    Христо като не дава, като се измете от властта, що не заострихте вниманието на Цецка за закупуването на Оракъл-а?Де го сега Христо?Истината е,че шефчетата повсеместно за чеп за зела не стават!А имат претенции - те са най,най и няма кой да ги смени....Министрите идват и си отиват, но началниците отдели/сектори остават!И са по-добре информирани от министрите за подобни неща!Леля Цецка моце би сега научава ,че имало резервен център и ако е знаела и не е взела мерки,трябва да си ходи!

    Коментиран от #13

  • 11 mom4eto

    10 0 Отговор
    #Кой :)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Morgoth

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ежко":

    Шефовете на отдели, че и по-малките шефове са назначени също по партийна линия. Никой не се интересува дали са кадърни, а дали са лоялни. Такава ни е системата - загубилия властта трябва да запази инструменти за спъване на дошлия след него, за да може да си върне мястото възможно най-бързо.
  • 14 Идиоти

    26 2 Отговор
    Ха ха, Христо Иванов ви ср. в гащите, пак добре че не изкарахте Тодор Живков виновен

    Коментиран от #29

  • 15 Morgoth

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Чичо АДИ":

    Дискове с Линукс на тях горят по същия начин както дискове с Уиндоус, че и с ОС/400 ако щеш. Въпрос e на бекъпи и на high availability, което обаче струва пари, пък и иска някой който да се сети, че е необходимо.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост1

    9 0 Отговор
    Цецка откога е мъжко име
  • 18 Преброяване на бесните язовци

    13 0 Отговор
    Махнете въпросителния знак в заглавието и ще се получи съобщително изречение, съдържащо отговора.
  • 19 Morgoth

    15 0 Отговор

    До коментар #16 от "Чичо АДИ":

    Все ден трябва да се прави нов бекъп и да се пазят поне няколко назад, защото не знаеш точно кога ще се окаже нещо омазано (Backup not found! (R)etry, (A)bort, (P)anic ...). Освен това е добре да се правят на два отдалечени сървъра, за да се избегне възможността за пълно унищожение от пожар или земетресение. И до тук е лесната част - следва като ти замине целия хардуер в основния data center, да можеш да продължиш работа все едно нищо не се е случило. За целта трябва работата да може да се прехвърли на друг център. Системата трябва да е разпределена или да може бързо да вдигне алтернативна в някой от големите облаци. Всичко това трябва да е предварително подготвено и не е евтино, нито пък хората които могат да го направят са евтини. Някои хора в момента на свой гръб разбират защо софтуерните специалисти са толкова скъпо платени и защо е по-добре да имаме повече от тях отколкото от овчарите :)

    Коментиран от #21

  • 20 висок

    19 0 Отговор
    Това със следващата седмица да заработи нормално.... го забравете! В следващите 1-2 г ще научите колко неща са изчезнали!
  • 21 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Morgoth":

    За да се проектират разпределени системи държавата трябва да изгради облачна инфраструктура с няколко региона, която да се консумира като услуга от ведомствата и всичкото информация :) което влезе да е под строг контрол. Инъче всеки подизпълнител цъкал, мазал, градил различни архитектури, къде документирал, къде не. Комерсиалните облачни услуги, като Амазон, Гугъл клауд и др. не са удачни за информация на правителства. А това със 100к за лиценз на оракъл е направо смешна сума на фона на информацията, коята трябва да се управлява. Ами като не ги е дал Христо Иванов, да ги е дал следващия. Ведомството трябва да се управлява от процеси и рентабилните проекти да не са зависими от техните администратори т.е министрите. Действително хардовете горят еднакво и под линукс и уиндоус, но за терминални точки няма нужда да се харчат пари за скъпи лицензи. Терминалната точка би трябвало да е всяка машина и всичко да е съвместимо. Крипто защити и делегиран достъп би трябвало да е меродавния елемент, а не платформата с която идва дадена терминална/сървърна точка. Оттам нататък парите могат да се вложат в специалисти и високотелхнологични услуги работещи във фонов режим :). Бавария направи много за имплементацията на линукс базирани машини, но и там майкрософските лобита клатеха клона яко.

    https://en.wikipedia.org/wiki/LiMux

    Коментиран от #31

  • 22 У лево е Крим

    18 3 Отговор
    Както винаги някой друг е виновен но не и ГЕРБ! - Те не са виновни за нищо! Не бе! - Той Христо Иванов е виновен! - Премиерът дал парите ама онзи е бил стиснатия... Не съм видял нито един път тъпанарите от ГЕРБ да се извинят и да признаят, че не са се справили! - Няма такъв случай от 2009 година, че и от по- рано! Спомнете си Винету с великата реплика: - "Ние ги хващаме, а те ги пускат"! Бас държа, че като падне и този кабинет ще са виновни всички други, но не и те!
  • 23 555

    15 1 Отговор
    Кажете си направо, че сринахте умишлено регистъра. Сега стотици фирми с фиктивно ДДС изчезнаха и нови милиарди се изпраха.
  • 24 Антон

    8 0 Отговор
    Естествено на гербаджийските калинки все някой друг им е виновен. Да допуснем версията че въпросния Иванов е причината за това, след като не е дал парите. След него колко се смениха, в момента е леля цецка селикия гербаджийски кадър. Ако изхождаме от тази версия то цецка е два пъти по виновна защото е знаела за проблема и въпреки това не го е разрешила. Естествено това са хипотези и допускания но истината е една: БОКО,МИНИСТРИТЕ МУ И ВСИЧКИТЕ ИМ ПОДЧИНЕНИ КАЛИНКИ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО. Трябва да има закон който да забранява на гербаджии да вземат държавни длъжности пък било то и чистач на тротоар.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    4 1 Отговор
    100% причината е била, че не са могли да си осигурят комисион от тея 100000 или не са могли да го разделят. Иначе сумата е просто смешна за лиценз...особено за Оракълски такъв
  • 27 ааааааааааа

    5 3 Отговор
    ЕМи предпочел е да ги открадне тия 100 000.Как така ще ги дава на мръсните капиталисти от Оракъл? Те американците са си богати,ама той е беден. Има нужда човека от тия 100 000
  • 28 Станой

    9 2 Отговор
    Христо Иванов им е виновен на гербавите калинки!На Боко крадеца са му виновни я Станишев,я тройната коалиция,я Орешарски....Всеки път като се разбере колко некадърни и крадливи са почват да търсят някой друг виновен.Като искаш да управляваш,трябва да умееш да носиш отговорност.
  • 29 Шляхтиц

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Идиоти":

    Моите поздравления!!!!! В тази държава все някой от миналото е виновен, никога сегашните измамници не са виновни, те са светци!!!!!!!!!!
  • 30 ба ги другарко

    4 0 Отговор
    уиндоуски простотии и на оракъл, и айбием шитни, и все всичко се плаща премного... ама то и айти фирмичките добре са се ориентирали да са към тия шитни де :) знаят от'де се цоца най-мно' ... не че всичко не може да се изгради с оупън сорс средите, ама там няма келепир почти ник'ъв, а и са непознати за общността кат' цяло, те са за айти гуру-тата и върлите маняци кодери и не са нуубс тия ми ти върхови среди :) та стойте си в уин света и си мислете, че сте големите спецове :)
  • 31 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Не съм против линукса, просто операционната система няма нищо общо със сегашния проблем, който според мен е резултат на техническата неграмотност на управниците ни. И под управници имам предвид всички, а не само последните.

    Коментиран от #39

  • 32 Иван

    3 0 Отговор
    Прекалено евтино звучи това се тиз 100 хил. и елементарно...
    Предполагам Иванов е искал да направи централизация на всички ел. услуги и да покрие с един лиценз, а не всяко министерство или агенция да плаща и да се спасява само.
    Но пък като се вижда, че такъв план е някъде далеч във времето е трябвало да ги даде, още повече нещо изградено и готов да оставиш неработещо. Даже и да са крали ченгета от това нещо вече е направено, да заровеш инвестиция за в пъти повече пари не е много логично, обаче кой на кого казал защо само при едно разследване може да стане ясно.
    Но като няма нито стратегия нито пък на някой му минава през акъла е така.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    ХМ,значи и ,,ОРАКЪЛ,,печели,влачи,маже,кърпи...само че елегантно....СЪС,ЛИЦЕНЗИ,АВТОРСКИ ПРАВА,ЗАЩИТЕНИ ПАТЕНТ....все пак ,,бели якички са,,....
  • 35 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ...СРУТИ!!!!!!Е да,точно определение за състоянието на държавата.....въпросът е излишен.
  • 36 Будали

    0 0 Отговор
    А тези фирми които спечелиха държавните поръчки и изхарчеха парите защо ги няма тоя Пеевски си прави каквото си иска
  • 37 Иван

    0 0 Отговор
    Както вече писах вижте комантара ми номер 32 точно и това е и причината да не са били платени парите ядвно а и решението е-централно хранилище, а не всяка агенция и или министерство да плаща за едно и също нещо .
    https://www.24chasa.bg/novini/article/7009737
    Друг е въпроса, че досега не е било направено.
  • 38 Коментатор

    2 0 Отговор
    А защо една шайка кибермошеници с капацитет, колкото да разделят слама на две магарета непрекъснато въвличат публичната администрация в безкрайно доене с лицензи и залагат клопки във всеки един IT проект?
    Какво общо има Оръкъл с елементарна защита на сториджи?
    Защо държавата си затваря очите за тоталната софтуерна зависимост от една държава?
  • 39 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Morgoth":

    В коментара се твърди именно това, че системите трябва да са платформено независими. Уиндоуса върши някаква работа, но не е там проблема. Проблемът е изсипването на огромни суми за лицензи на терминални машини, които по своят природа трябва да са ефермерални и взаимозаменяеми. Всичко трябва да е ефермернало, скалируемо и с възможност за ъпгрейд или заменяне. Само информацията трябва да е непокътната. Парите от лицензи могат да се дадат за сериозни бакенд архитектури и специалисти или развойна дейност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове