Last news in Fakti

21 Август, 2018 18:32 2 288 23

Горанов: Знайте, че при фалит на чужд застраховател, не покриваме загубите

  • олимпик-
  • кфн-
  • владислав горанов
Горанов: Знайте, че при фалит на чужд застраховател, не покриваме загубите - 1

Основният упрек към Българския гаранционен фонд е, че не е комуникирал с гръцкия, за да се реши техническата работа и да няма проблеми като сегашния. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредното заседание на парламента във връзка с казуса „Олимпик“.

Министър Горанов обясни, че в проекта на решението и мотивите към него, който БСП вкара днес в парламента, като основен проблем на „Олимпик“ е посочен дъмпингът.

„Искам да го припомня, защото в такъв дебат не е участвала г-жа Агайн при премиера Борисов. Нека да прочетем доклада на г-жа Агайн отново. Това, което казва тя и което не знам дали успяхте да разберете, е, че гръцкият гаранционен фонд е задължен да изплати обезщетенията на „Олимпик“, ако бъде обявена несъстоятелност“, обясни Горанов.

Той посочи, че в случая ролята на Българския гаранционен фонд е трансмисия.

„Той е местен орган, който да определя щетите и да ги прецизира към гръцкия фонд. Упрекът ми към Българския гаранционен фонд е защо, колеги, като се присъединихте към европейската конвенция, не си довършихте работата, за да влезете в комуникация с кипърския фонд и да решите техническата работа, за да не се появяват проблеми като сегашния. За да може тази част от гаранциите, която съществува между двата фонда, да се осъществява по най-бърз начин. Този упрек може да се разпростре и върху надзора дотолкова, доколкото това е неговата ежедневна работа. Защо, колеги от надзора, не помислим да създадем подходящ начин да обясним на българските граждани, за да стане ясно че обезпечителният фонд на България е приложим само за българските застрахователи. Той не може да се ползва за такива извън България. И как сега да търсим обезпечение за тези над 9 млн. лв.“, каза още Горанов.

Всеки български гражданин трябва да знае, че ако сключи застраховка с чужд застраховател, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при фалит“, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова

    47 3 Отговор
    Каза лайното келеш счетоводител, което си играе на министърче!
  • 2 Гнида

    18 1 Отговор
    Тия дето са ви родили ще ги покрият !
  • 3 юрист

    14 0 Отговор
    КОДЕКС ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО изм. ДВ. бр.27 от 27 Март 2018г.
    Гарантирани от Обезпечителния фонд лица
    Чл. 564. (1) Обезпечителният фонд гарантира вземанията на всички лица по застраховките, определени в чл. 565, ал. 2.
    Чл. 565. (1) При условията на този кодекс се гарантират вземанията на лицата по чл. 564, ал. 1 при несъстоятелност на:
    1. застраховател със седалище в Република България;
    2. клон на застраховател от трета държава, регистриран в Република България само за извършваната чрез клона дейност в страната.
    (2) Гарантират се всички застрахователни вземания по ал. 1 на лицата по чл. 564, произтичащи от застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, задължителна застраховка "Злополука" на пътниците и за застраховка по раздел I от приложение № 1, както следва:
    1. по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, задължителна застраховка "Злополука" на пътниците - в пълен размер до размера на минималната задължителна застрахователна сума, установена с този кодекс;
    2. по застраховките по раздел I от приложение № 1 на едно лице в един застраховател независимо от броя на вземанията на оправомощеното лице и размера им - до 196 000 лв.
    Допълнителни разпоредби § 1. По смисъла на този кодекс:
    6. "Държава членка" е държава - членка на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
    7. "Трета държава" е държава, която не е държа
  • 4 юрист

    10 0 Отговор
    7. "Трета държава" е държава, която не е държава членка по смисъла на т. 6.
    8. "Застраховател от трета държава" е лице със седалище в трета държава, което, ако има седалище в Република България, следва да получи лиценз за застраховане по този кодекс.
    Само, че- Кипър е държава- член на ЕС и НЕ Е трета държава съгласно КЗ
  • 5 Салам Алеко

    17 1 Отговор
    Значи може да го облагате с данъци, но не можете да ни помогнете! А кой орибра комисионната за да влезе боклука да ни застрахова? А тя е по-голяма от общата сума която загубихме!
  • 6 У лево е Крим

    28 2 Отговор
    Значи може да ме накара да платя едни пари на частна компания, но ако компанията открадне парите аз трябва да го духам! - Така ми казват премиера и разбира се племенника на уйче от Здравното Министерство... Ето това са ГЕРБ! - Винаги са били такива! - От 2009 година управляват и разбира се никога, ама никога не са виновни! - Трябват ритници!
  • 7 Ади ба

    25 0 Отговор
    Ама им прибирате парите.И защо тогава им давате лицензи.Щом ги пускате на БГ пазара цялата отговорност е ваша,аз като обикновен човек няма как да знам всичко за всеки и всички закони на планетата.Ваш дълг е да пазите народа и парите ни от всякакви опасности.Не се извъртайте,защото вие опоскахте нашите пари.Айде сега на магистралата джендъри като ви гледам как въртите ще изкарате много пари и ще ни платите парите и даже ще сме на печалба.
  • 8 Димов

    24 0 Отговор
    Г-н Горанов, това означава ли, че по същият начин не може да гарантирате полиците на хората, в случай че фалира друго чуждестранно дружество, като Булстрад и Уника, например?
  • 9 Гневен

    20 0 Отговор
    Ей та@ак,ти за какво си бе?Защо като държава ме задължавате да правя застраховки в частни компании?За какво хората да плащат два пъти за една и съща застраховка?А ти имаш ли някаква отговорност,освен да осигуряваш на Тиквопитека пари за крадене на неговите фирми?Колко още апартамента из Барселона ще си купува тоя с пари от комисионни за далавери?
  • 10 няма да ви вадим думите с ченгел

    21 0 Отговор
    'Айде ся министърче герберастко, като си казал А кажи и Б !!! Кои са чуждите застрахователи в БГ, посочете ги писмено та хората да си знаят риска !
  • 11 Димов

    23 0 Отговор
    Алианц, Булстрад, ДЗИ, Уника, Дженерали, HDI, Групама.....
    И още една камара други. Демек - за никого не може да гарантира, тоя.
    Значи, хората, застраховани в тия дружества също трябва да треперят, сакън да не ги сполети същото. Това намеква министърчето.
  • 12 München

    17 0 Отговор
    Какъв министър си ти, бе? Сурат знаеш ли какво е? Ще плащате и още как? Даааааже и нагъл бе!!! А, онази защо си подаде оставката? Нали не е виновна? Три месеца, откакто е спряла да работи в Кипър, вие сте спали!!!
  • 13 Старо куче

    20 0 Отговор
    А 11.50 BGN можете да "опъвате" за всяка застраховка към гаранционния фонд, А? Ма...Ка Ви!
  • 14 Wolfenshtine

    9 0 Отговор
    Chudesno a zashto mu davate licenz da izvarshva zastrahovatelna deinost v Bulgaria
  • 15 Хасан

    13 0 Отговор
    Да видим от тия 200 000 колко ще излязат на улицата да протестират?? Май николко...правата не се дават а се взимат...
  • 16 Стамат

    5 0 Отговор
    Спокойно нещастнико. Научихме го веднага след първата статия че Олимпик е фалирала .Има няма две седмици.До преди това тънехме в блажено неведение.
  • 17 222

    8 0 Отговор
    ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО - СИК , ВИС, 777 и т.н.
  • 18 ТИМ Варна си кани в Армеец

    3 1 Отговор
    Е, БРАВО!! Не е ли същото, когато влагаме пари в чужда банка? Нахакайте се тогава в ЗАД Армеец, дето е чиста доза ТИМаджийска продукция и е удобна само за област Варна - нататък ще ви искат извадка от хороскопа и ако има Луна в 3ти дом, няма да ви изплатят обезщетение па ако ще и застрахователното събите да е настъпило от тяхно Сузуки движещо се в насрещното. Аре да си поглеждате вече застрахователя и ако е към бивша мафиотска групировка, да си изберете друг. Иначе си гледайте сериалите ама не ставайте актьори...
  • 19 Усмивката

    4 0 Отговор
    Глей са.....Туй как гу речи..„.прецизира,трансмисия,.проекта на решение,дъмпинг”...Горанов,аланколу....Ти разясняваш приказките на Агаин на простия българин.Тебе кой ще разаснява кво говориш..Сигурно другарката Агайн.Абе вие наговаряте ли се.Разясни ми че аз не можах да си отговоря.Ако вече го има „технически несвършен”проект за актуализиране на заплатите ви,дали ще го научите ,в последния момент с изненада ,както се рзбира от разаснението.А какво се е случила, ,с парите на простолюдните.....или ...ако има проекторешение Бойко Борисов да бъде свален от власт ,за да бъде вкаран в ареста и да бъде убит ....дали в последният момен ще го научи .Или не знаеш какво означава, да се наведеш в банята на затвора,за да си вземеш сапуна,какво те очаква.Знаете ,всичко си знаете но го няма времето на Хана Крум
  • 20 немо

    5 0 Отговор
    Тия (тоя) са яки измамници... Все пак, полиците са сключени в Бг - по нашето право, и те са действащи! Щом нашият ГФ "не гарантира" премиите, те се гарантират от кипърския ГФ, а той следва да уведоми всеки застрахован за прекратената полица и сумата за връщане! Медийният шум, заседанията на НС, оставките не са основание за прекратяване на договорите...Нали сме в ЕС... Всеки отделен писмен договор се прекратява писмено - на посочено законно основание от заинтересованата страна ... Щом КФН и ГФ не са заинтересована страна, още по-малко министъра на финансите, какво врякат тогава...? Всеки си има валидно сключена застраховка ГО и си кара МПС-то до нейното изтичане... Ма, там в Кипър нещо станало... Ами, да бъдат така добри, от там да уведомят всеки застрахован за това - щом нали нашите чиновници не отговаряли за това... Хора, властта яко ни будалка - некадърниците свикнаха да живеят на гърба на способните ...

    Коментиран от #21

  • 21 правист

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "немо":

    Смърт на политицк и децата им, ще оправи нещата. Като крадат и да платят.
  • 22 патриоте

    3 0 Отговор
    Горанов лъжеш. По европейското и местно законодателство, юриста посочи част от него, сте длъжни да изискате дължимите суми от ЗК и то не всеки ощетен да съди ЗК, а държавата, ваше лице да го стори, защото е разрешила ЗК да осъществява тази дейност и ни задължихте по избор да внасяме ГО. Така, че вие правителството и депутатите сте виновни и отговаряте. Изпълнете дълга си и върнете обраните пари! Ние и Кипър сме част от ЕС. Иначе ще прцепоруъчам апокалипсис, ще дойдат същества и ще ви унищожат с окраденото. И Дънди и вас и върнете парите от ГФ и КТБ! Вече не се, издържа и ще бъде наредено краят...
  • 23 1234

    2 0 Отговор
    Много естествено е да не знаем,а вие господа като сте знаели,защо не казвате на хората да не си правят застраховките при чужди застрахователи?То не ,че и нашите са много стока...защото ако ги запитаме всичките какво са работили преди 1997 година всички ще замълчат ама нейсе ,в държавата няма никаква сигурност за нищо,само едно е сигурно,че от ден на ден нещата стават все по зле защото управляващите нямат пипе за това,или много пипат,друг вариант няма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове