Новини

Стотици места останаха празни в Софийски университет

Публикувана: 23 Август, 2018 09:20
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3417
Стотици места останаха празни в Софийски университет
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви допълнителен прием за студенти. Причината е, че и след последното трето класиране стотици места останаха празни.

Решението е било гласувано по електронната поща от Академичния съвет по предложение на зам.-ректора доц. д-р Георги Вълчев, съобщи "Офнюз".

Незаети бройки има в специалностите: "Философия"; "Социология"; "Публична администрация"; "Културология"; "Библиотечно-информационни науки"; "Философия (на англ. език); "История"; "Археология"; "Етнология"; "История и география"; "Архивистика и документалистика"; "История и геополитика на Балканите"; "История и философия"; "Хебраистика"; "История и чужд език (англ./фр. ез.); "Педагогика"; "Социални дейности"; "Неформално образование"; "Българска филология"; "Славянска филология"; "Руска филология"; "Балканистика"; "Френска филология"; "Италианска филология"; "Португалска филология"; "Класическа филология"; "Унгарска филология"; "Новогръцка филология"; "Румънска филология"; "Тюркология"; "Арабистика"; "Иранистика"; "Арменистика и кавказология"; "Африканистика (на англ. ез.); "Физика"; "Инженерна физика"; "Ядрена техника и ядрена енергетика"; "Физика и математика"; "Астрофизика, метеорология и геофизика"; "Физика и информатика"; "Медицинска физика"; "Комуникации и физична електроника"; "Квантова и космическа теоретична физика"; "Фототоника и лазерна физика"; "Оптометрия"; "Физика на ядрото и елементарните частици (на англ. ез.); "Компютърно инженерство"; "Учител по природни науки в основната степен на образованието"; "Химия"; "Химия и информатика"; "Екохимия"; "Компютърна химия"; "Ядрена химия"; "Инженерна химия и съвременни материали"; "Биология"; "Молекулярна биология"; "Екология и опазване на околната среда"; "Биотехнологии"; "Биология и химия"; "География и биология"; "Биомениджмънт и устойчиво развитие"; "Биология и английски език"; "Агробиотехнологии"; "География"; "Геология"; "География и английски език"; "Право"; "Теология"; "Религията в Европа"; "Музика"; "Медийна педагогика и художествена комуникация"; "Физическо възпитание и спорт"; "Медицинска сестра".

Най-много празни места има в специалността "Религията в Европа" - 44, следвана от "История" с 43 (28 в редовната и 15 в задочната форма на обучение). 27 са незаетите бройки в "Славянска филология", 16 са те във "Френска филология". В "Учител по природни науки в основната степен на образованието" липсват 23-ма първокурсници. Търсят се и 35 студенти за "География". Незаетите места в "Право" са 9.

Свободните места във всички изброени специалности са по държавна поръчка. Освен за тях СУ е обявил и допълнителен платен прием за специалностите "Социология", "Публична администрация" и "Фармация".

Право да кандидатстват имат:

1. Кандидати, които са участвали в класиранията, но не са приети в рамките на броя на приетите студенти в съответствие с утвърдения капацитет на висшето училище, професионалните направления и на специалностите от регулираните професии;

2. Кандидати, които не са участвали досега в кандидатстудентската кампания на Университета, но отговарят на условията за прием.

Срокът за регистрирането на желаещите е от 10 до 14 септември.

Документите приема сектор "Прием на студенти" в Информационния център в Ректората.

Необходими са:

1. Заявление по образец;

2. Копие от дипломата за средно образование;

3. Квитанция за платена такса в размер на 30,00 лв. – заплаща се в Паричен салон на Ректората (северно крило, 4 етаж) или по банков път във всяка търговска банка (без БНБ) на сметката на Софийския университет: БНБ – ЦУ

IBAN: BG52 BNBG9661 3100 1743 01
БНБ; BIC CODE: BNBG BGSD

4. Служебна бележка с резултат от успешно положен изпит в друго висше училище за учебната 2018/2019 г.

Предвижда се провеждането допълнително на устен изпит по теология за кандидатите за специалността. Той е насрочен на 15 септември от 9 ч. в Богословския факултет.

Класирането се обявява на 18 септември. Приетите се записват от 19-и до 21-и.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
SAAB
1 Отговор
Празни са .....защото пожарникаря ги праща да стават овчари....." много се търси по EU агнешко сега "........

Коментиран от #4


Оценка:
-2 +21

Vola
2 Отговор
И въпреки почти липсващите изисквания за това някой да учи висше образование, сме докарали дори СУ до това дередже? Е, и няма кой да проумее, че има нещо много сбъркано в образователната ни система от 1 клас до университетите? А кой ще поеме отговорност за ликвидирането на българското образование - тези, които от 10 години "управляват" безхаберно Бг, с едничката "мъдрост", че асфалта щял да ни донесе благоденствие и бъдеще? Или тези, които едно време скачаха по площадите, а сега се събират на една пейка? А, сетих се - сигурно отново комунистите...

Коментиран от #8


Оценка:
-2 +14

Мич
3 Отговор
Софийския университет е празен, но за сметка на това чалга заведенията са препълнени. Решението е да превърнем и този университет в чалгарница и ще се напълни на макс!

Коментиран от #5


Оценка:
-0 +16

Коментара
4 Отговор

До коментар #1 от "SAAB":


Празни са май френд - селски диригент по две основни причини. Най-просто казано като за теб 1_во демографски срив, 2_ро неактуални и морално остарели специалности. Решението според мен е закриването на на тези специалности и разкриването на такива които да отговарят на нуждите на бизнеса и пазара. Хайде сега бЕгай за гегата щото багаж за друго нЕмаш...

Коментиран от #19


Оценка:
-5 +9

НАТО ВЕЦ
5 Отговор

До коментар #3 от "Мич":


Няма нужда, той вече си е "чалготека".

Оценка:
-0 +3

Гост
6 Отговор
Това е и защото СУ го няма или е толкова надуло в класациите на университети, че вече нищо читаво не иска да учи в него. Просто да си преосмислят специалностите, програмите и как малко от малко поне в топ 500 да влязат.

Оценка:
-0 +8

Истината боли много
7 Отговор
Запишете всички от парламента поне те да си изкарат по едно висше за авторитет за пред колегите от Белите държави, а пък и език да понаучат, че ще им трябва за в бъдещето и живота им в чужбина.Така и така само спят по масите и сънуват само далавери за завличане и на последното което е останало по земите Български.....Крайната цел за унищожаване на държавата и населението е вече изпълнена на сто процента

Оценка:
-0 +5

Бат Саше
8 Отговор

До коментар #2 от "Vola":


Българското образование се ликвидира само. Впрочем не само българското, а по целия свят. Когато една система се комерсиализира, тя вече не може да изпълнява функциите си. Но в съвременния световен ред (див финансов капитализъм), това не е особено важно. Никой не е виновен на СУ и безбройните други университети и университетчета, че искат да развиват мощна търговска дейност, дори когато няма на кого да продадеш услугата си. А за да съществуваш, трябва да продаваш. Това е наследството на цялото човечество, завещано от САЩ евреите, които ги управляват. Жалко и извратено е, когато образованието и здравеопазването са търговски продукт, но.....! Фактите са налице.

Оценка:
-1 +6

Питанка
9 Отговор
А дали пък наличието на толкова други висши платени университети не влияе? Ходиш, плащаш си и получаваш лесно тапийка, за какво да учиш по-сериозно? Те остарели специалности си трябват винаги, но да са с малко бройки. Не може само модерните неща да се учат, знанието не е само модните тенденции.

Оценка:
-0 +5

Учете!
10 Отговор
За 500 лв. заплата!

Оценка:
-0 +6

ГОСТ
11 Отговор
"Физическо възпитание и спорт".....ха ха ха до там ли я докарахте и тази специалност да предлагате ?!?! Ако не ме лъже паметта ИМА от мнооооого години /поне 75/ "НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ"...?!?!без коментар ....нали ?!?!!!!!!!

Оценка:
-1 +6

Озверел
12 Отговор
На Винету му трябват индианци, а не интелигентни и начетени хора. За това са празни, системата отказа младите да учат!

Оценка:
-1 +6

Шаран БГ
13 Отговор
Като няма деца в началните училища, как да има средношколци ? Като няма средношколци, как да има студенти ? Не е само ГЕРБ виновна!!! Всички управляващи след 89-та се юрнаха да трупат първоначален капитал. Бяха изучили и "Капиталът" и " Политическа икономия" И затриха селища, училища, промишленост и селско стопанство. И има още за крадене- законно ! Държавната хазна е "бръшнян чувал" - колкото по я тупат - по-вече пара пада от нея !!! Учат висше най-вече децата на имотните - у сиромашията от къде пари? А което е амбициозно и е от по-долньо потекло, влиза със хъс да грабне дипломата и да изчезне от пределите на Родината. Държавата ще е ръководят децата и внуците на сегашните ръководители, които учат в престижни университети по Дивия Запад!

Оценка:
-0 +4

химлер
14 Отговор
питайте тиквата и шайката му къде са младите къде са децата ни

Оценка:
-0 +3

баба
15 Отговор
Прочетох три пъти всички специалности и съм объркан от архаизмите които искат да преподават.Има няколко специалности по Физика, химия и биология, които си заслужава да се обсъждат.Другите имат някаква мъглява връзка с живота, но пък явно имат подходящи за тях преподаватели.

Оценка:
-0 +4

баба
16 Отговор
Досега си мислех, че СУ е недостижима цел за посредствените. Плащаме за излишни университети.

Оценка:
-1 +4

незнайко
17 Отговор
Кой се интересува вече от история, религия, география ? Всеки се мисли за велик и му трябват знания само по компютърни технологии !!! САМО КОМПЮТРИТЕ И СЕКСА СА В ГЛАВИТЕ НА МЛАДЕЖИТЕ !!! Може би и ДРОГАТА !!!

Оценка:
-0 +3

Filо
18 Отговор
Какво значи имало места? Какви са тия места и как се определят или ги определят разни комуняги с цел да се точат пари. Това истината, важна е далаверата, а ако не върви продажните медии занимават обществото с проблем касащ шепа бандити наричащи се просветители.

Оценка:
-0 +1

Пламен
19 Отговор

До коментар #4 от "Коментара":


То ти багаж нямаш, пути....

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Велислава Дърева
Журналистката обяснява пред БНР:
Арабските пролети" се превърнаха в много тежки "европейски зими"."

Още бисери