27 Август, 2018 09:10 1 644 13

Половината от лицензираните автобуси са без колани на седалките

  • своге-
  • автобуси-
  • катастрофа

АПИ ще съди фирмата ремонтирала пътя убиец край Своге

Половината от лицензираните автобуси за междуградски превози са без колани на седалките, съобщи новият директор на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Бойко Рановски в ефира на Нова телевизия. Според него общият брой на лицензираните автобуси е около 13 хил., като половината от тях ще трябва да монтират нови седалки, на които ще могат да се поставят колани.

Общият брой на автобусите са 23 хил., 15 хил. са без колани, но не всички от тях са лицензирани за междуградски превози, поясни шефът на ИААА.

Той добави, че през септември ще се гледа законова поправка, която да задължи превозвачите, притежаващи стари автобуси да монтират колани, а също така и видео регистратори в салоните на превозните средства.

Автобусът, с който стана трагедията край Своге, е трябвало да мине преглед до 5 август. На въпрос какво трябва да се направи за ниското сцепление на асфалта в участъка от пътя Бойко Рановски отговори, че не иска да изземва правомощията на колегите си от МРРБ и АПИ. Още от миналата година е имало сигнали за състоянието на шосето.

От днес сутринта се прави проверки за наличието на колани на автобусите по автогарите в страната.
АПИ ще иска по съдебен ред фирмата ремонтирала пътя убиец към Своге да изпълни гаранцията. Това съобщи председателят на УС на пътната агенция инж. Светослав Глосов в ефира на бТВ. Не можем да прескочим процедурите, добави той.

„Банковата гаранция е освободена още преди година, защото договорът е по стандартите на ФИДИК. Гаранционният срок продължава съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ)”, обясни още Глосов. По думите му, ако АПИ предприеме действия за отстраняване на дефектите на опасния участък, средствата ще трябва да се изискват след това по съдебен ред от фирмата изпълнител на проекта за ремонта на пътя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай

    12 4 Отговор
    Това са пълни глупости колана прави камшичестия удар и ти чупи врата !!!Като запалихме фаровете и се бесем с коланите нали намаляваха жертвите но гражданската отговорност не спира да расти данните са на кой как му изнася!!!

    Коментиран от #12

  • 2 ба ли го

    12 3 Отговор
    Как ли оцелях 45 години да не си слагам колана в автобуса???

    Коментиран от #13

  • 3 1234

    9 4 Отговор
    Герб скоро ще искат колани и във влака... А забравих че не може защото ние нямаме пътническо бдж, и всичко е по автобусите и по лоши пътища.. Видими резултати
  • 4 йейърбиег

    4 0 Отговор
    йейърбиези ще има ли
  • 5 mom4eto

    6 4 Отговор
    Когато управляват ББ и ЦвЦв не ви трябват колани :)

    Коментиран от #6

  • 6 МAJЛЕТО

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "mom4eto":

    Които и да са на власт , тоЯ прос народ няма А съ уПРАВИ
  • 7 Пешо

    4 2 Отговор
    Първо трябва да осъдят министър Нанков и хората му, които са приели пътя след ремонта. А фирмата няма да я осъдят - коя фирма са осъдили? Прах в очите, шум в ушите.
  • 8 .....

    5 0 Отговор
    Да, без колани са, а има и много раздрънкани автобуси, но по-добре пишете, че половината и повече пътища са без нормални мантинели и прегради. Как ли ще помогне колана, ако отдолу е пропаст?!

    Коментиран от #9

  • 9 bank

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от ".....":

    То, че няма мантинели и маркировка, ами направили и едни канавки, като напоителен канал...
  • 10 Lol

    1 0 Отговор
    Така ли не разбрахте, че това е целта и политиката на управляващите да ни унищожават малко по малко, да измираме, да остава само некачествения материал-малцинства, стари, неграмотни хора, които лесно се мачкат и манипулират. Цялата система е създадена така, че да води към създаване на едни роби и който оцелее оцелее
  • 11 барбалан

    2 0 Отговор
    Като са стари автобусите и нямат колани и съответно техническа възможност за поставяне и нежелание на собственика за смяна на седалките, тогава им ограничете скоростта с -20км под разрешената за съответната категория път и МПС, нали поне имат скоростоограничители... задължително ги маркирайте ясно с големи букви със светлоотразителни лепенки "БЕЗ КОЛАНИ" върху автобуса и отбелязано на регистрационния талон и на превозния билет, пък нека тогава пътника сам да избира дали да се вози в такъв автобус... От някъде трябва да се започне с решаването на този проблем бе хора, стига вече жертви и нехайство....
  • 12 Дан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай":

    Бай Ганьо си е Бай Ганьо.
    Обясни по-подробно за "камшичестия" удар, че нещо не те разбирам.
    Само ще ти кажа, че откакто са измислени три-точковите колани, жертвите от катастрофи са намаляли двойно в световен мащаб.
    Аз лично съм преживявал две катастрофи при които единствено колана ме е спасил от тежки травми или смърт.
  • 13 Дан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ба ли го":

    Колко пъти си преживявал катастрофи в автобуса?
    То и хората от злопоучния автобус са оцелявали много години без колани, но виждаш сега къде са.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове