12 Септември, 2018 14:41 1 958 20

Повишаването на заплатите на чиновниците „изяжда“ 1 млрд. лв.

  • заплати-
  • правителство-
  • владислав горанов

Около 1 млрд. лв. ще бъдат допълнителните разходи за увеличаването с 10% на заплатите на персонала в бюджетната сфера догодина. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет, цитиран от „Фокус“.

„Макропрогнозата за следващата година и очакваните приходи в резултат от увеличението на БВП дават възможност да предвидим от началото на следващата година 10% увеличение на разходите за персонал на цялата бюджетна сфера – това ще заседне всички служители, които работят в бюджетни администрации. Заради планираното 10-процентно увеличение на заетите в средното образование с 20% ще бъде увеличен

техният бюджет“, каза още финансовият министър и посочи, че очакванията на правителството са това увеличение на възнагражденията да повлияе положително и за увеличаване и на другите доходи в страната.

„Ще увеличим с 10% средствата на персонала, оттам нататък ще се предлагат различни пари в увеличение във всеки сектор. Предвижда се индивидуалното увеличение да бъде съобразено с трудовото изпълнение. Но ще осигурим възможност на всеки един ръководител да разполага с 10% повече средства“, обясни Горанов. Според него 433 хил. души са заети в държавната администрация.

На въпрос дали увеличението е заради предстоящите избори догодина, той отговори: „Всяка година има избори. Но сега се дискутира бюджетът“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 У лево е Крим

    28 4 Отговор
    До скоро обясняваха как държавната администрация е около 130 хил. сега станаха 433 хил. души... - Майната му! - Но! Ако добавим и служителите на общинските администрации колко стават хората на издръжка от бюджета? - Нека не забравяме, че на издръжка са и пенсионерите, болните и почти всички цигани. Всъщото време хората в частният сектор са около 1 милион. души във общ брой около 300 хил. фирми. Сиреч колко човека се пада да издържа 1 човек от частният сектор? И второ при условие, че заплатите в големите градове с изключение на София, която ни харчи парите се изравняват с тези в малките градове редно ли е да увеличаваш заплатите на онези, които напрактика са само разход. Няма просъществувала икономика в която чиновника да взема равна или по- голяма заплата от онези, които напрактика създават БВП. Това не са икономически принципи а паническа стъпка с чист популистки метод за да задържи властта настоящата управляваща партия.

    Коментиран от #16

  • 2 Истински шантаж

    24 4 Отговор
    Купува си 433 хил.гласа е това истината с нашите данъци си купува гласовете за да може да смуче още някоя и др. година тази администрация какво върши от год.?
  • 3 гнида

    16 3 Отговор
    Оправете заглавието , в тази сфера са и - полицаи , пожарникари , военни и МО и т.н. Иначе готин предизборен п.р. от ГРОБ !
  • 4 патриотъ

    23 0 Отговор
    Повишаване заплатата на чиновниците трябва да стане за сметка на намаляване на броя им с една трета,а не на гърба на народа!Броя на депутатите също е твърде голям,предвид нищонеправенето им и трябва да се намали на една трета.Трябва да се проведе референдум за президентско управление на страната и всички досегашни управници от 30 години насам,трябва да се съдят с конфискация на имуществото!Броя на партиите трябва да се намали на две.Само тогава можем да имаме нормална държава,иначе всичко друго е популизъм!
  • 5 Инкогнито

    15 4 Отговор
    Защо не им обещае направо 50% овеличение ако го изберът на предстояшите предсрочни избори.от край време се знае че ги плащат че ако дойде БСП ще има чистка а фирмите които взимат дър.поръчки задължително работят с малцинствата за да ги ползват после за електорат на ГЕРБ!
  • 6 народ

    21 3 Отговор
    А народа не е съгласен с това и иска вашите оставки,това ясно ли ви е,господа управници?!
  • 7 Bocho

    5 0 Отговор
    Няма лошо!Защо обаче не се построи някой завод нещо да се произвежда?
  • 8 ПАПУРЧО СЕДЛАРОФ

    11 2 Отговор
    446 хиляди са . НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА И ОСИГОРИТЕЛИ НА ГЛАСОВЕ ЗА ОПРЕДЕЛЕНА ПАРТИЯ. АЗ НЕЗНАМ И НЕ ЗАГРЯВАМ КОЯ Е ТАЗИ ПАРТИЯ.
    Отделно за специални нужди графа хам хум и разкош и др. нужди.
    Няма пари за пенсионерите, а има пари за ДРЪНДАРСКИЯ ДАНГАЛАК, пардон наш агент ( гн САВА) ) НО У НЕГО НЕМА ХЛЕБ И Е ИЗЧЕРПАН ВЕЧЕ .
    ДЪРЖАВАТА МЕСТО ДА НАМАЛЯВА ХРАНТУЦИТЕ И ТЮФЛЕЦИТЕ , СЕ ОКАЗА ---- увеличилисме ги многократно. Трябваше да намалим разходите за държавната машина, а се оказа като в комунизма.
    КОЙТО СЛУШКА И ИГРАЕ ПО ВОЛЯТА НА ПАРТИЯТА ЩЕ ПОЛУЧИ И БОНУСИ ПЛЮС ПРИВИЛЕГИЙИ. ЕХАААААА , ОСТАНАЛИТЕ НА ТЕРМИНАЛ 2 .
    Айдаааа и канада има нужда от здрави хора.
    УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪЦИ И ГЛОБИ , А ВИЖТЕ КЪДЕ ОТИВАТ СРЕДСТВАТА. А ДЕ СА ЕДИН МИЛЯРД ГЕПЕНИ ОТ ГОЙКО ГОРИСОВ от здравеопазването???
  • 9 Пешо

    18 0 Отговор
    Тези ще лапнат още 10%, което е милиард, което значи, че в момента лапат 10 милиарда, циганите лапат яко, фалшивите инвалиди също лапат и за нормалните хора няма нищо! Е, така се купуват избори с държавни пари.
  • 10 Българина

    15 0 Отговор
    Но за майките 100 млн няма както и за пенсионерите. Вие си го избрахте...

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    Тия "майки" за които си се загрижил не са ли точно работещи в администрацията,срещу чиито 10% ТИ ПРОТЕСТИРАШ?А съпрузите на тия "майки"-- ни са ли и те ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ,НО И СИНОВЕ СИНОВЕ на пенсионерите /които също оплакваш/ и се грижат ФИНАНСОВО за тях?
  • 12 Компетентен

    19 2 Отговор
    Накратко : работещите в частния сектор , ще плащат увеличението на работещите в държавния сектор ...
  • 13 Коментар

    15 1 Отговор
    ПИЙТЕ СИРОМАШКА КРЪВ, КЪРЛЕЖИ !
  • 14 Аааа

    13 0 Отговор
    Време е за тояга , явно друг начин няма !
  • 15 Гост

    13 1 Отговор
    Тия вече се оляха. Дойдоха на власт с обещанието, че ще вдигнат пенсиите, приоритет образованието, а какво направиха два три пъти вдигаха заплатите на полицаите, след това на военните,след това пак на полицаите е затоова ли ги избрахме тия страхливи маймуни.
  • 16 Градски

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "У лево е Крим":

    Не знам къде живееш, но нашия град става все по красив... Това го правят хората в Общината....не в министерството

    Коментиран от #17

  • 17 аналитик

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Градски":

    Много са бюрократите. На тая малка държава и трябват не повече от 7000 чиновника. Останаллто е излишно триблирано. Много Лапачи, малко пчели...
  • 18 ПJС

    2 0 Отговор
    Щом има увеличение на заплатите на държавните служители и то с 10 % то значи ГЕРБ се готвят за предсрочни избори и считат, че с държавните служители тези 443 000 ще си решат изборите в техна полза. За другите може да нема и супа.
  • 19 шкембе чорба

    3 0 Отговор
    ами,вдигайте данъците ,мръсни и долни политици ,намалете държаните чиновници от ,700 000 хиляди на половина - на 250-300 хиляди ,,тогава ще сме добре с парите и жизнения стандарт
  • 20 вмро

    1 0 Отговор
    циганетата карат скутери и коли без номера и свидетелства в Родина вчера блъснали дете в средна кула,общината прави островчета по улиците на зима снегорините да му мислят важното,че кмета е с нова жена.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове