Last news in Fakti

2 Март, 2012 12:20 881 1

Сезират Комисията за конфликт на интереси заради бонусите

  • конфликт на интереси-
  • бонуси

Народните представители от Коалиция за България Янаки Стоилов, Корнелия Нинова и Антон Кутев са отправили сигнал до Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, в което настояват тя да отговори дали няма конфликт на интереси при редица от зам.-министрите и други лица, заемащи висши ръководни длъжности в държавната администрация, получавали бонуси.

Според Закона за конфликт на интереси е казано, че лица, заемащи публична длъжност не могат да извършват дейност, която съгласно Конституцията е несъвместима с неговото положение, посочи червеният депутат. Заедно с влизането в сила на Закона за конфликт на интереси от 1-ви януари 2009 година са направени промени в Закона за администрацията, и според разпоредба зам.-министрите, председателите на държавни агенции, изпълнителните директори на изпълнителните агенции и др. могат да представляват държавата в търговски дружества с държавно участие, но не могат да поучават възнаграждения за тази си дейност, уточни Стоилов.

„Искаме в Комисията за конфликт на интереси да се направи справка дали има лица на такива длъжности, които са нарушили забраните от закона“, посочи Стоилов. Ако такъв конфликт на интереси бъде констатиран, то тогава тези лица трябва да бъдат освободени от заеманите длъжности, категоричен бе народният представител.

Червените депутати имат предвид министрите и зам.-министрите Владислав Горанов, Екатерина Захариева, Евдокия Манева, Гергана Павлова, Трайчо Трайков, Иво Маринов, Сергей Игнатов и др. Не е важен размерът на сумите, които са получили, а дали са нарушили закона, добави депутатът. Според него връщането на тези средства може да е смекчаващо вината обстоятелство, но то не нулира нарушаването на закона.

В самата Комисия за конфликт на интереси съща са раздавани бонуси. По една заплата допълнително са получили членовете й, съобщи пред БНР председателят й Филип Златанов.

Той подчерта, че комисията може да са самосезира за бонусите, но само ако има конкретни твърдения въз основата на конкретни документи. „Сигурен съм, че във всички ведомства, в които са получавали бонуси или ДМС, има установени вътрешни правила. Не бих се нагърбил да квалифицирам това явление като конфликт на интереси“, изтъкна Златанов.

Той допълни, че ако има основания, трябва да се извърши проверка. „Обществото и най-вече политиците трябва да се научат да гледат документите и да поставят нещата в някакви законови рамки. Не може различни хора, особено от политическата класа, да се упражняват по този начин.”
 
Към настоящия момент има 32 решения за конфликт на интереси, като в 16 от тях е установен такъв, посочи Златанов и добави, че само в 3 от тези решения става въпрос за учители и директори на училища, а в останалите има митнически служители, кметове и зам.-кметове.
 
Днес е последният срок, който премиерът Бойко Борисов даде на министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и техни заместници да върнат всички получени бонуси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат' Ицо

    0 0 Отговор
    ПОРНО ПРЕДСТАВЛЕНИЕЕЕЕЕ!!!! Всички, които могат, крадат (законно!), та се на..рат. В затвора трябва да лежат, а не само да връщат парите! Не ги е срам от народа, тия хрантутници!!!