Last news in Fakti

5 Март, 2012 09:02 1 284 0

Румяна Бъчварова: Политическите кабинети са върнали бонусите

  • бонуси-
  • румяна бъчварова

Официално съобщение за това колко души са се отказали от бонусите си ще има след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Това заяви пред „Тази сутрин“ по бТВ директорът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов – Румяна Бъчварова.

Тя не пропусна да уточни, че от тези хора, които са на политически позиции, всички са върнали първата част от сумата на бонуса, която е за 2011 година, до петък.

Бъчварова заяви, че няма основание за уволнения.

Във всяко министерство позициите, по които се направи проверка, са на до 5 човека. Има министерства, както и в Министерски съвет, в които няма хора на такива позиции, които са взели бонуси.

Около 50 са законите и нормативните актове, които определят получаването на такова заплащане.

„Случаят с министър Трайков е такъв, че той има основание на закон, който е внесен, одобрен и приет по времето на Петър Димитров”, обясни Румяна Бъчварова.

Тя има информация, че министърът е дарил парите от миналата година за лечение на дете, но това не е било съобщено в медиите.

„Призивът на премиера беше да се прояви лична и морална позиция и ултиматумът, че след това ще има някакви промени или смени, беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е готов да направи този жест или не може да продължи да работи с такъв човек”, обясни началникът на кабинета на премиера.

Когато нашето правителство дойде за всички министри компенсациите и отпуските бяха на реалната им заплата. Основанието беше, че няма законово основание тези пари да им се удържат. Позицията по заплащането на администрацията се определя или с декларация, или с внасянето на законопроект. Миналата година МС прие законопроект за бонусите и нова наредба, с която определя как ще бъде формирането на заплащането.

Този закон е минал на първо четене в НС и предстои второто му четене. Това е политическата воля на това правителство. Всички депутати, които поставят тази тема трябва да го знаят.

Не съм срещала позиция на депутати нито от Синята коалиция, нито от БСП, нито от ДПС как трябва да бъде уредено заплащането", отбеляза Румяна Бъчварова. Позиция беше изразена от премиера преди няколко дни и до петък се вижда, че няма хора, които да се разграничават от него, добави Бъчварова.

На въпрос защо пак се настройват хората срещу държавните служители, началникът на кабинета на премиера отговори: "Ако искате информация по Закона за достъп до обществена информация, се надявам да предоставим в резултат на питането на ДПС много подробна информация.

В МС има хора, които вземат два или три пъти повече от премиера. Това е другата законова логика за стимулиране на държавните служители. Не съм виждала цифри, които да ощетяват хората в централната администрация. Министър Рашидов от първия ден, в който е министър си дарява заплатата. Това е индивидуална воля, а не политически акт", каза Бъчварова.

За скандала около Агенцията по вписванията, Бъчварова коментира, че е изключително трудно да намериш хора да работят със заплата от 1100 лева на пост, например, директор на Агенцията по вписванията. Бъчварова каза още, че заради надписванията върху заплатата си Виолета Николова вече не е на този пост. "Всеки, който е поискал информацията по законовия ред, я е получил, което значи, че няма тайна по въпроса за бонусите. Трябва да има активно предоставяне на информацията, тези цифри да бъдат предоставяни", обясни Бъчварова.

За това дали ще теглим, по думите на Менда Стоянова "спешен заем" за изплащането на дълга, Бъчварова коментира, че това е експертна тема. "Обикновено през януари спада нивото на резерва, защото се правят предварителни плащания. Тази година са направени 3 основни плащания, свързани с националното съфинансиране по европейски проекти. До април това ще бъде компенсирано.

Дали ще имаме пари за януари 2013 г., това е друга тема. Има няколко варианта. Хората на политически и експертни позиции ще преценят. Абсурдно е да се каже, че заем ще се тегли или няма да се тегли. Позицията си е на Менда Стоянова, а решението е на правителството", подчерта Румяна Бъчварова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА