Last news in Fakti

13 Септември, 2018 13:48, обновена 13 Септември, 2018 14:52 3 075 14

Номинираният за транспортен министър се оттегли

  • александър манолев-
  • оставка-
  • транспорт

Номинираният за транспортен министър Александър Манолев се оттегля. Това стана ясно от свикана от него специална пресконференция.

Манолев обяви, че премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов са били запознати с неговото решение.

В момента не е ясно дали той ще остане на поста си заместник-министър на икономиката.

„Аз съм прагматичен човек, не мога да допусна да ме вкарват в обяснителен режим“, заяви Манолев. „Давам си сметка, че всички тези съшити твърдения нямат общо с истината“, каза още политикът.

Разбирам много добре каква щета се цели с това и не мога да го допусна, добави той и заподозря, че някой не иска замислените реформи в сферата на транспорта.

Александър Манолев обаче уточни, че ще се консултира с адвокати заради твърденията по негов адрес.

Днес Манолев беше атакуван от в. "Капитал". От публикацията става ясно, че той е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда. Инцидентът е от май 2012 г., когато той прави забранен завой по столичния бул. "Васил Левски". Според прокуратурата при маневрата блъска жена, която получава черепно-мозъчна травма и половин година по-късно умира. На две инстанции - Софийски районен и Софийски градски съд, отхвърлят тезата на прокуратурата и приемат, че Манолев е невинен. В мотивите на градските съдии Иван Коев, Стефан Милев и Боряна Воденичарова е записано, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона.

По случая има две висящи граждански дела от наследниците на починалата жена - нейният съпруг и брат й. Те искат обезщетение, но не от Манолев, а от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (тъй като джипът, който е управлявал, е с немска регистрация и е със зелена карта) - за претърпени от тях вреди от смъртта и за претърпени от нея вреди.

По първото от тях, заведено от съпруга й и нейния брат, искът е уважен частично на първа инстанция. Съдът приема, че оправдателната присъда срещу Манолев не го обвързва, тъй като тя е постановена заради "дискредитиране на протокол за оглед поради подписването му от поемни лица, които не са присъствали на съставянето му и не са били осведомени относно обстоятелствата, валидирани и потвърдени от тях чрез подписване на протокола".

За да обоснове тезата си, гражданският съд се позовава на приета от него автотехническа експертиза, която потвърждава сблъсък между автомобила и жената. Решението по този казус не е окончателно, тъй като е обжалвано, а делото е насрочено за разглеждане пред Софийския апелативен съд. По това дело той е търсен като свидетел, но не е открит и е заличен.

Второто гражданско дело, което е за претърпените от брата и съпруга на починалата жена вреди, Александър Манолев е призован като свидетел и дава обяснения, че жената се е подхлъзнала и паднала назад пред джипа и той спрял, за да й помогне, но не я е удрял с автомобила. Следващото заседание по него е на 1 октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    35 2 Отговор
    Ей тези смотаняци един кадърен човек за министър немогат да намерят.

    Коментиран от #4

  • 2 Пешо

    32 3 Отговор
    Прави ПТП и то с пострадали и при последвалия натиск полицайте са били принудени да направят негоден протокол за оглед. Автоубиец - министър на транспорта!
  • 3 Мъка,мъка....

    26 1 Отговор
    Не останаха и ,,нормални" кандидати за управляващи!Всички са минали вече през съд и прокуратура...

    Коментиран от #6

  • 4 Иван Гешев

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "антрашпиц":

    Не търсят кадърен, а послушно корумпирани.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гоуст

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мъка,мъка....":

    Минали и всичките невинни
  • 7 синя трева

    26 1 Отговор
    БАНДИТ КАТО ВСИЧКИ ГЕРБАДЖИИ НАЧЕЛО С ТИКВАТА!
  • 8 патриотъ

    23 1 Отговор
    Каквато държавата,такива и министрите!
  • 9 мафия

    21 0 Отговор
    Същия като Московски!
  • 10 Batushka

    22 0 Отговор
    Идеален е за транспорта....какъвто транспорта такъв и министъра!
  • 11 Тиква

    11 0 Отговор
    Много си е добър министъра а вие нищо не отбирате от тиквено семе.
  • 12 Кратун

    11 0 Отговор
    Иде 16 септември.Съд и затвор за такива.
  • 13 Пешо

    1 0 Отговор
    ... жената се е подхлъзнала и паднала назад пред джипа и той спрял, за да й помогне... Човека ясно е обяснил, а съдът е повярвал. Такива обаятелни хора ни трябват за министри, дето така да ни лъжат, че да им вярваме.
  • 14 брег

    1 0 Отговор
    тези съдии нормални ли са,ще блъснеш пешеходец и по джипа ще има белези,да застанат те да пробваме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове