Last news in Fakti

17 Септември, 2018 10:54 1 869 9

ДС раздавала пари и власт на политици от всеки цвят

  • дс-
  • куфарчета-
  • 90-е

Членът на Комисията по досиетата категорична, че може да се търси връзка между възхода на определени олигарси у нас и спецслужбите

Не „тънка червена линия”, а линия във всички цветове на дъгата свързва Държавна сигурност с властта и бизнеса през последните 30 години. Това пред бТВ членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева.

Тя беше категорична, че може да се търси връзка между възхода на определени олигарси у нас и спецслужбите. „Лично аз съм виждала торба с пари в началото на 1990 г. като журналист – предназначени за бизнес в буквалния смисъл на думата”, сподели Бончева.

По думите ѝ „куфарчетата” са и метафора: „Връзките, политическите и икономическите връзки, които са запазени, тази мрежа от зависимости съществува и днес”. Тя припомни, че скоро при проверка на КТБ е излязло името на последния началник на Шесто управление на ДС Димитър Иванов, който е имал кредит с преференциална лихва.

„За мен картината от 90-те до днес е ясна, въпросът е, че до този момент не е имало политическа воля да се прекъсне тази нишка”, подчерта Бончева. По думите й ДС е търсело всякакви хора: „като се почне от Вътко шофьора (който днес е по-известен като Ветко Арабаджиев, виден хотелиер, търсен за данъчни престъпления в особено големи размери, след като преди това най-големият му обект приемаше делегации за европредседателството – б.р.) и се стигне до Юлия Кръстева, един интелектуалец със световно име”.

Кръстева и някои интелектуални кръгове около нея защитават тезата, че тя е била „натопена” за агент на ДС и никога не е работила за службите. Бончева обаче е категорична: „От документите, които имаме, и от реакциите, които се събраха от хора, свързани със службите, няма никакво съмнение, че е работила съвсем съзнателно за службите”.

Тя припомни и пространния анализ на Димитър Кенаров по темата, поместен в "Ню Йоркър". „Хора, които са били вербувани в лагери и затвори под заплаха за живота или за живота на семействата им – за тях има извинение. От там нататък всичко останало е вече нагоре по стълбата – социална и професионална”, подчерта Бончева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    17 1 Отговор
    Ха...добро утро България
  • 2 айде ся

    11 3 Отговор
    Ма то па прозападните предатели не получаваха и получават "грантове"
  • 3 Усмивката

    7 2 Отговор
    То е дошло да си кажем спокойни нощи ...ако сме живи де
  • 4 Усмивката

    14 0 Отговор
    А Цветелина Бориславова коя беше, че те много станаха .А тя от къде идва...
  • 5 Пешо

    10 4 Отговор
    И тази като е виждала лично чувал с пари - да каже кога, къде, как, кой... Иначе това са просто празни приказки.
  • 6 Шефьор

    6 2 Отговор
    Тази госпожа, сигурно е била и чавдарче и пионерче, а и активна комсомолка за да стане журналистка. Странно ми е защо очаква, че след 10 ноември 1989г. ще излезе някой шприцаджия, частник и ще стане капиталист. Всеки със съответната позиция по партийна или икономическа линия по това време се е възползвал от безхаберието на демократичните правителства след десети ноември. Не беше нужно да ти дават куфарчета, беше нужно да си пръв, предприемчив и да виждаш анархията в държавата. Това са лични качества, за които госпожа Бончева не споменава. При едно тотално контролиране на обществото от една политическа партия, кой да стане пръв капиталист, частен собственик мениджър на РМД, кака Пена или дедо Гошо или местните пияници от кръчмата дето обсъждаха политиката и ходеха по митингите? Тази Комисия по досиетата вече е вкиснало мляко и няма да извади кой знае какви Топ новини и супер разкрития. Моето скромно мнение е, че може да се спестят бая пари като се закрие, всичко друго е изсмукване на пари на държавата за заплати на хора, които лично за мен нищо ново не ми казаха.
  • 7 438

    9 0 Отговор
    Тя връзката е ясна! - А ма за какво вземат заплати Прокуратурата и съдът? - Че и скоро си гласуваха 17% увеличение на заплатите
  • 8 Сатаната

    6 0 Отговор
    И каква стана тя, между имената на най-богатите българи ни Боце, ни Делян, ни Доган и добавяйте нататака.
  • 9 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    ДС ДАВАЛО!!!!Ми като се стискат онези от ЗАПАДА!!!ТОГАВА ДЕ!!!!ТЕ по-късно развързаха ГРАНТОВИ КЕСИИ,които още са отворени.....Пък и много мр дразни простотията,,КОМУНИСТИТЕ ОЩЕ!!!!!ни управляват,,!!!УПРАВЛЯВАТ ЗАКОНИТЕ,написани на коляно в държавният департамент и тръснати като ,,ТУХЛАТА,, която НС трябваше да приеме за ,,ПРЕХОДА,,....СДС приемаше по100 закона на година!!!ТЕ,ЗАКОНИТЕ ,,ОПРЕДЕЛЯТ КОЙ ДА БЪДЕ ...КАПИТАЛИСТ!!!....!НЕ ,,раздадените ,,пари , които може да станат КАПИТАЛ,но може и само да се похарчат!!!Затова и ЦРУ НЕ си прави труда да ПРЕСЛЕДВА....,,КОМУНИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИСТИ,,!!!!!ТЕ вече са ,,техни--капиталистически капиталисти....Важното е ЗАКОНИТЕ на държавата да са ,,правилни,,...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове