Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 22:08 1 757 50

Христо Христов за 10 ноември: Не затворихме страницата на комунизма

  • христо христов-
  • журналист-
  • 10 ноември-
  • комунизъм-
  • дс-
  • досиета-
  • доносници

Изучаването на този режим се случва много късно – чак преди 2018 г. бе въведено като част от учебната програма от МОН

Христо Христов за 10 ноември: Не затворихме страницата на комунизма - 1
Снимка: Архив

Страницата се затваря, когато книгата се прочете. Когато историята се прочете. Българското общество не е направило това. Това заяви по повод датата 10 ноември журналистът Христо Христов в студиото на "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Виждаме как политически партии, уж десни, издигат кандидатури на хора, чиято ценностна система не е дясна, смята събеседникът. "Говоря преди всичко за метастазните партии на комунистическия режим. Има ли политически субекти, които защитават правата на българите, или всичко е скрито зад смокиновия лист на псевдо демокрацията?“, попита Христо Христов.

"На 10 ноември бях на 22 години, учех в университета и работех. Трябваше да работя в строителството с 5-годишен договор, за да мога да остана в София. Бях дошъл в столицата, за да издам стихосбирка. Имах публикации в "Родна реч“ и "Пламък“. Едвин Сугарев изигра ключова роля в решението ми да стана журналист. Присъединих се към вестник "Демокрация“. През октомври 1990 г. постъпих там абсолютно начинаещ. Никой не вярваше, че Живков си е подал оставката – той подава оставката си на 9 ноември, когато пада Берлинската стена. Тя е продиктувана от натиск на Москва. Тогава той е на 78 години, вкопчен във властта, типичен диктатор“, разказа повече за историческия контекст на датата Христов, пречупен през личната му история.

Не можем да кажем, че българите оценяваме демокрацията, убеден е той. "Свободата и правата трябва да се защитават всеки ден. За съжаление ние живеем с представата, че всичко е гарантирано. Обикновено най-слабата черта на хората е, че престават да оценяват това, което са спечелили. Свободата, която получихме след рухването на тоталитарната комунистическа система, е много изстрадана. Много хора са дали живота си и са страдали по времето на режима на БКП. Това е забравено – метастазите на тоталитарната машина са живи и до днес. Не можахме да направим декомунизация, така че комунистическият елит да не влияе върху процесите на прехода“, даде оценка от дистанцията на времето Христов.

Изучаването на този режим се случва много късно – чак преди 2018 г. бе въведено като част от учебната програма от МОН, напомни той. "Тъпчем на едно място – всичко започва от семейството. Голяма част от обществото ползва привилегиите на криворазбраната ни демокрация, която е фасадна и не се интересуваме къде отиваме. Включвам тук и българите, които са на Запад – знаете как гласуват те от чужбина. Българинът иска шоу, нещо различно, някой да реши проблемите му като на магия“, направи своя политически анализ Христо Христов.

"На онези, които тъгуват по социализма, казвам: "Защо не го върнем? Защо БСП няма същата програма като БКП?“ Защото никой няма да поиска да приеме ограниченията, които режимът налагаше. Дори на българските националисти с уклон към социализма всичко им е западно - дрехите, часовниците. Децата им учат на най-елитните места, които са скъпо платени“, заяви още Христов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Живков от Правец

    18 42 Отговор
    Чумата на човечеството , комунизЪма .

    Коментиран от #36

  • 2 така е професоре

    38 8 Отговор
    комунизма продължава в северна корея, но пък добрите демократи се обзаведоха с чекмеджета благодарение на наивни преизбиращи миряни
  • 3 журналче мъдро

    33 5 Отговор
    а пазача на бай тошо, бай тиквун дето 20г ни го показват по телевизия и тука не беше ли и то такъв партиен член от бкп?
  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    34 4 Отговор
    Само такива подобия човеци на тая дата удариха шестицата от тотото. Алчни, нагли, безнаказани и арогантни сега си живеят добре на гърба на останалите 80% които им осигуряват охолен и луксозен живот!
  • 5 Не затворил страницата на комунизма

    22 6 Отговор
    не си бил роден даже тогава смммеешшккоо:
    Христо Христов за 10 ноември: Не затворихме страницата на комунизма
  • 6 мнение

    17 3 Отговор
    щом терцата стана кмет
    Парцала от Под-Уяне трябва да напише нова песен
    Комунизма се завърна, деца.
    И той помогна с концерта през 2020 на орлов мост

    Коментиран от #10

  • 7 Тапа Нар

    29 3 Отговор
    какво ще затваряш бе мошморок, кметът на столицата е от ДС и си го избраха най-активните антикомунисти. Живеем в абсурд, пародия и дистопия едновременно
  • 8 Анонимен

    23 3 Отговор
    Забрави тади страница. Кой е новият кмет на столицата, който си избрахте....а? Кажи другарю Христов. На кого е това момче?

    Коментиран от #11

  • 9 Тъй тъй

    8 2 Отговор
    Няма по-големи комунета от гербппдбдпсбсп. Една майка ги е раждала.
  • 10 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "мнение":

    Това внуче сега е капиталист, а роднините му също на 11.11.1989г. се събудиха капиталисти и евро атлантици!

    Коментиран от #13

  • 11 Анонимен

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Поправка: Забрави тази страница. Кой е новият кмет на столицата, който си избрахте....а? Кажи другарю Христов. На кого е това момче?
  • 12 ха ха

    21 4 Отговор
    сега като правя сравнение , социализма беше далеч по уредена система обхващаща всички или почти всички , за съжаление затрихме всичко ценно но остана репресивния апарат ползван от настоящите капиталисти по същото предназначение с още по голяма жестокост , разбира се че беше направено от външни инструктори с местни величия глворези и инсталирани правителства , и с всеки " избор" все по зле става
  • 13 Комунист

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Ами, те почти всичките мои другари ги видях събудени на 10 ноември 89- та година и облечени в синьо, гордо вееха сини знамена. За моя изненада видях и другарките в къси сини полички да пеят... "Последен валс любима".
  • 14 Джони Браво

    17 1 Отговор
    Дянков беше българския Брад Пит, а този сигурно се изявява, като българския Джони Деп!
    Но и двамата са един ЧЕП
  • 15 Сатана Z

    19 2 Отговор
    Поредният селяндур дошъл в София по цървули за да не го удари тока ако настъпи трамвайните релси.
  • 16 РЕАЛИСТ

    20 3 Отговор
    Що ли ме ти вярвам не, мишко. Как така си бил студент в университета и е трябвало да работиш в строителството, за да живееш в София. Кого лъжеш, бе. За студенти не се искаше жителство, за да живеят в София за времето на следването си. На 22 години , кво ли ти е разбирала главата от политика.
  • 17 Гошо

    16 2 Отговор
    "Дори на българските националисти с уклон към социализма всичко им е западно - дрехите, часовниците"
    А да сме малко по точни ,вече западна стока няма, има китайска ,индийска и въобще там от АЗИЯ .
  • 18 100

    3 4 Отговор
    Еми, не, не я затворихме.
  • 19 Ха-ха

    8 3 Отговор
    Измамник от Етрополе където все още има булевард "Партизански"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 2 Отговор
    Вместо да ни занимаваш с изтърканите си фашизоидни теории, иди да преровиш чекмеджетата на оня, дето се правиш, че не го виждаш и тогава ни приказвай за комунизъм!
  • 22 Комунист

    8 0 Отговор
    Ами пак си ги изберете бе? Екстра! Народа обича сякаш да го лъжат. Нека, така ще е.
  • 23 Майстора

    16 0 Отговор
    Аман от хлапаци дето на десети ноември са носили червени връзки , а сега искат да обясняват , какво е било по комунистическо.

    Коментиран от #25, #29

  • 24 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Ебати и боклуците..Живеят още в 80 те края ...Седесе ,мърлячи .Иде страшен филм за живота и тъпаците .Урсул фашиста е сценариста ..
  • 25 Отегчен

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Майстора":

    Такива са времената. Всеки се спасява по единично, кой как може. Който не може тегли. Това е. Гледаш го на времето пламенен Партиен секретар, по време на демокрацията станал голям демократ. Е, това какво е. Осъзнал се викат....Ами така ще е. Това е положението.
  • 26 В.В.П.

    8 3 Отговор
    Като ви запукат с томахоците , партньори ,ще видиш комунизмът ..Ахаха ..Системата е добре измислена ..Свобода равенство братство...Капитализмът е смърт на работника .Работа до последния дъх..и пак си беден .На квартира .Без пари и медицински осигуровки

    Коментиран от #28

  • 27 В.В.П.

    11 1 Отговор
    Има нещо пеееразко в тая мутра.

    Коментиран от #32

  • 28 Комунист

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "В.В.П.":

    Е, по кого ще запукат томахоците? Русия е също капиталистическа държава. Няма комунисти. Такива като мен сме единици и скоро ще идем при небесният началник! Днес по света навсякъде е демократи. Само за Африка не знам.
  • 29 Хамстера

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Майстора":

    Човека пише, че бил студент тогава на 22 години. Напълно зрял. Това през 1989г. Ако 56 годишните са хлапаци, то тогава ми е чудно вие на колко ли сте ?
  • 30 Абе хммммм

    14 1 Отговор
    Кой го интересуват подобни бълвочи. Нито криворазбрана ни е демокрацията , нито въобще е демокрация. Още по малко пък я има и на Запад. Рибки в аквариум си мислят, че са свободни. .... И няма нито един жизнен показател по който да сме по добре от1989 г. .....образование, здравеопазване, социални.......... И кво се сетиш още.....

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хъмм Хъмм

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Абе хммммм":

    Абе нека не прехвалваме и онова време. Имаше си много минуси и тогава...
    Идеята беше опорочена доста изначално. Много хора се оттеглиха от партия и от всичко, други оттеглиха насила.
    Така че, нека се помни как тарикатите станаха шефове и тогава и по какъв начин...
    Истинските партизани, като Славчо Трънски примерно бяха низвергнати...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Име

    8 5 Отговор
    Само плашат гаргите с комунизма, той си замина точно за 1 нощ. И изобщо никой не е вярвал в него.

    Говорят някакви ужасии, дето не се сещам да е било така. Като развитие копирахме горе-долу съвременният свят. Сега не е сигурно дали всички са по-добре и уредени.

    Като гледам какви луксове има, а има и много мизерия и бедност.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Редник

    15 2 Отговор
    Браво Ицо, добре си се справил. 1989 си бил студент и работник едно временно. Това те е направило по твърд антикомунист, защото е трябвало да работиш, за да станеш софиянец. Така беше, но селата бяха пълни с хора. А сега Христо, градовете пълни с наркомани, крадци, джендъри и дървени философи, които за щяло и нещяло плющят шкембета по жълтите павета. Хора не останаха Христо, ти за комунисти ми говориш. Деца не се раждат Христо и затова не са виновни комунистите. А ти пак тях виновни изкарваш. Хубаво нещо е демокрацията Христо, спор няма, но напоследък я търся със свещ. Така че бъди здрав и не плюй по миналото ни, защото след това ще плюеш по бъдещето ни. А то се очертава много по лошо от миналото и настоящето, просто защото няма да има българи. Ти това схващаш ли го, Христо?
  • 38 Шаран БГ

    12 0 Отговор
    НЕ ОТВОРИХМЕ страницата на това, що се зове ДЕМОКРАЦИЯ, а се получи някаква бандитска, зла, античовешка мешавица, тровеща народното съзнание, бавно и сигурно унищожаваща нацията и ограбваща безмилостно нейното благосъстояние !!!
  • 39 пояснение

    11 1 Отговор
    Дори не предполагате какви некадърници сте . Че вече 32 години се оправдавате с комунизма. приличате на българските футболисти . Топката им пречи . Тревата им висока . Вратата им малка , и далече . С две думи , и на тях комунизма им виновен.
  • 40 Шайка

    6 1 Отговор
    Тук ни командорят децата и внуците на КОМУНЯГИТЕ ТЕХНИЯ РЕЖИМ Е ОБЯВЕН ЗА ПРЕСТЪПЕН на 05.мак 2000.гд от парламента..ноооо няма измъкване...
  • 41 Ристо

    8 0 Отговор
    Четеш ли коментарите под статията .
    Нищо не четеш , защото ще умреш от срам какво мислят за теб .
    Селянин с колело.
  • 42 Опс Ице

    11 0 Отговор
    Ко стана бе , нали заедно учихме ти от
    Комсомолски секретар стана демократ .
    Лицемер си беше и тогава .
  • 43 Алооо

    11 0 Отговор
    Ако на това му викаш Демокрация, то през Комунизма беше по-добре.
  • 44 Абе

    11 3 Отговор
    Слава на комунизма,долно мазно мекере!
  • 45 Живков

    3 2 Отговор
    За каква страница говориш бе човече , Народа простичък има да плаче още 50 г за Т живков колко хубаво било
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 шлосер

    1 1 Отговор
    10 Ноември е дата, ознаменувала закономерният провал на икономически не ефективният социалистически строй, довел до загубата на подкрепяната от Студена война, подготвила възможността, да се измъкнем от руската колониална зависимост и социалистическият строй. Точно той доведе страната ни, до невъзможност да продължим по старому защото, независимо от това, че бяхме похарчили натрупаният външен дълг, от огромната за онова време сума от 12 милиарда долара, изпаднахме в сериозна продоволствена криза и в невъзможност да погасяваме вноските си, по тоя дълг!
  • 50 така така

    1 0 Отговор
    но са и стотици хилядите избити антифашисти цвета на Българската нацията от фашисткият режим от 1923 година до 1944 година и това е факт от историята ни на кой му дреме ,а хилядите с доживотни присъди след 23 година добре че се ражда Симеон та ги амнистират една малка част
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове