18 Септември, 2018 10:36 2 589 30

Румен Радев: Законността не е услуга, а право

  • румен радев-
  • конституционен съд-
  • такси-
  • вето-
  • съд

Президентът сезира Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за  изменение и допълнение на Административно - процесуалния кодекс

Румен Радев: Законността не е услуга, а право - 1

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административно - процесуалния кодекс (ЗИД АПК).

Публичността на съдебните заседания е толкова съществен принцип на правораздаването, че е прогласен в чл. 121, ал. 3 от Конституцията. Правото на всеки човек на публично разглеждане на неговото дело е изрично посочено във Всеобщата декларация за правата на човека, в Международния пакт за граждански и политически права, в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. С предложените промени този основен принцип за публичност и прозрачност се превръща в изключение. Поради това § 55 ЗИД АПК, който въвежда принципа на закрити заседания по дела, подсъдни на тричленни състави на Върховния административен съд като втора инстанция, не съответства на Конституцията и на посочените международни договори.

Държавният глава оспорва въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.

В искането се подчертава, че видът и размерът на съдебните такси са част от гаранциите за достъп до правосъдие и за пълноценно реализиране на правото на защита. Размерите на таксите по § 57, 61 и 67 ЗИД АПК не са съобразени с чл. 60, ал.1 от Конституцията, тъй като не съответстват на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната. При съпоставка на размера на простите такси до и след приемането на ЗИД АПК се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. Те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита.

Въвеждането с § 57 ЗИД АПК на пропорционални такси върху „определяем материален интерес“ в касационното производство по административни дела не държи сметка за спецификата на тези дела. В административното правосъдие на преден план е пряката защита на нарушената законност при осъществяване на държавното управление, а не материалният интерес. Законността не е услуга, която една правова държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване.

Правото на оспорване на административен акт, както и правото на касационно оспорване на първоинстанционно съдебно решение, са средства за защита на гражданите и юридическите лица срещу порочен държавен юридически акт. Премахването на касационната инстанция в съдебните производства по административни дела отслабва тази защита, което е недопустимо, когато става въпрос за конституционно прогласени права. По тези съображения в искането се оспорва премахването на касационната инстанция в Закона за достъп до обществена информация, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Кодекса за социално осигуряване, Закона за правната помощ, Закона за опазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    13 39 Отговор
    Ти пък от кога започна да разбираш от право?

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 2 Пук

    12 37 Отговор
    Най-великия...пън
  • 3 Мила Маййкооооо

    11 29 Отговор
    Ал Бънди в действие . Да го попитаме в кой друг сериал ще участва.

    Коментиран от #26

  • 4 патриотъ

    34 12 Отговор
    Само така президенте,бий гадовете!
  • 5 Ikonomist

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Абсолютно точно. Същият коментар даде и експертът по АПК, който бяха поканили в комисията в Народното събрание. Не може да се обоснове материален интерес от обжалване на нарушението на закона.
  • 6 балама

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Е, да де - тя Цецка джендъра, рабфака е специалиста.
  • 7 гост

    10 21 Отговор
    Снощи го слушах по една национална телевизия 2 пъти да повтаря ,че освобождаването на главния секретар ма МВР е негова отговорност,Но нещо отговорностите и действията му се разминават.Радев ,ще останеш в историята като дребнав и злобен човечец,язък ,че си бил генерал от ВВС.
  • 8 Гражданин

    20 9 Отговор
    Браво, Г-н Президент !
  • 9 Bahti

    7 0 Отговор
    И аз Искам ТЕЦ ЗА 3500лв ма няма! Къв Закон бреее?
  • 10 Ефтини сензации

    8 7 Отговор
    Шапкар и право....
    Разправях ви аз, че простолюдие на такива места не трябва да се допуска...
  • 11 България е във НАТО и ЕС

    10 9 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Много прост фатмак жалко за България че избра това нищожество продажно рубладжия
  • 12 Българин

    7 7 Отговор
    Кака му кури така му е написала да каже на тоя простак смотлю

    Коментиран от #18

  • 13 Курнела крадлата

    6 4 Отговор
    Браво на моя пудел кака ще му даде рубла

    Коментиран от #22

  • 14 100 рубли = 1 ДОЛАР

    5 4 Отговор
    Ей подлого рубладжийска ти си срам за България

    Коментиран от #21

  • 15 Решетников

    5 4 Отговор
    Харашо маладец ще има рубли пак за тибя ета наша сабака
  • 16 разума

    4 1 Отговор
    Много право си го казва човека, жалко че има и такива които не разбират че го прави за всички нас , а не за отбрана каста олигарси които могат да плащат на мастити адвоката за да ги измъкват от всяко положение.

    Коментиран от #28

  • 17 бургас

    4 4 Отговор
    нека да паднат герб от власт и да се свършва :)
  • 18 BG 123

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Много точно казано!
    Обруления ни народ беше забравил за правата си,задушен от мафията на Тиквите.
  • 19 Transporter6

    0 1 Отговор
    Мерете си пи...те,меретеги той народа вашия работодател затова вие избрахме,да се карати и да си почивате Ние пак ще ви изберем че хубав сеир правите.
  • 20 стоян

    1 2 Отговор
    Аз ли не разбирам или тези които го харесват не разбират защо го харесват-сигурно защото нищо не е направил а и не може, освен да спъва развитието ни в интерес на кгб
  • 21 FOW

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "100 рубли = 1 ДОЛАР":

    Да не се окаже, че ти си срам за България
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мислещ

    3 2 Отговор
    БРАВО, Г-н Президент, само така. Час по- скоро правете партия че вече не се трае!
  • 24 да се знае

    2 1 Отговор
    Всички джендъри, които плюете по президента, да му ядете махалката и на ставане и на лягане! Вие сте жалки еничари, не заслужавате да се наричате Българи и да живеете тука. Няма по-големи мишоци от вас
  • 25 Пламен

    0 1 Отговор
    Браво, Г-н Президент! Бой по кухите кратуни. Вие сте един от малкото, който ни показвате колко ус#рани са гъ#зовете им.
  • 26 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мила Маййкооооо":

    МНого точех коментар,моите адмирации.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Курти

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "разума":

    Това с негативните коментари е платено. Така, че лайте той кервана отпрашил
  • 29 MT Гонтан

    0 0 Отговор
    И Льотчика и Пожарникаря четат мантри от устава . Но и двамата са naked water . Как всички хора искат в бг нещата да са ок ? Тея двамата фатмаци си бодат очите постоянно , в парламента 250 уруда се държат за гърлата , цяла българия е разцепена и всеки се мрази с всеки . нищо няма да стане , който и да дойде , и господ да слезе от небето . за това една бомба отогре и да се почва наново
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове