Last news in Fakti

4 Март, 2012 13:02 1 090 6

Търсим заем за плащанията на външния дълг

  • менда стоянова-
  • пламен орешарски-
  • външен дълг-
  • сребърен фонд
Търсим заем за плащанията на външния дълг - 1
Снимка: БГНЕС

При всички случаи трябва да се търси заем – външен или вътрешен, за плащанията на външния дълг и в неговото плащане е възможно да участват и пари на Сребърния фонд. Това заяви пред БНР Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Тя добави обаче, че не бива да се счита, че цел на промяната на Закона за Сребърния фонд е именно неговото използване за изплащане на външния дълг, тъй като използването на всичките 1,7 млрд. лева, които в момента са в него, за изплащане на външния дълг не е най-доброто решение за страната ни.

Въпросът за това дали с парите от Сребърния фонд може да се купуват български държавни ценни книжа, е важен не толкова за изплащането на външния дълг, колкото за по-голямата доходност, която фондът може да получи по този начин, подчерта Менда Стоянова.

В началото на следващата година, след като платим облигациите по външния дълг, страната ни няма да разполага с фискален резерв, предупреди бившият финансов министър Пламен Орешарски.

“Аз предупреждавам от началото на 2010 г., че правителството с огромно удоволствие харчи спестени от 3 предишни правителства фискални резерви. Фискалните резерви са необходими за гладкото функциониране на монетарния режим. Тенденцията е след една година да нямаме никакъв фискален резерв, това връща страната ни в периода непосредствено след 1997 г., когато стартирахме от нулев фискален резерв и с много усилия той беше достигнал прилични равнища”, отбеляза Орешарски.

По темата за бонусите бившият финансов министър каза, че допълнителното материално стимулиране (ДМС) е било елемент в мандата, когато самият той е имал активно отношение, и тогава ДМС е било елемент на заплащането.

"Върху него беше базирано атестирането на служителите, имаше критерии. ГЕРБ отправи сериозни критики към тази политика и обеща, че няма да следва такава политика. Аз съм за материалното стимулиране по единни критерии, а не само на политически лоялните служители да се дава, както се прави в момента. Изниква въпросът на какви критерии и кой получава ДМС. Това, за което говори Лютви Местан го подкрепям напълно", добави още Орешарски.

От своя страна, Менда Стоянова пък каза, че се вижда, че това са смешни стимули на политическите кабинети, ставало дума за 2000-3000 лв. Размерът на изплатеното ДМС годишно е около 8% от основната заплата и аз смятам, че това е нормално.

“Има министерства, където е по-високо и това е МФ, там допълнително влияние се оказва заради отчетността на НАП и митниците. За мен ДМС трябва да го има, да бъде по ясни критерии, досега тези критерии бяха в резултат на атестации, но показателите по тях бяха субективни от прекия началник, не от политическия. И сега не се получават от политическия началник", подчерта Стоянова.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 христо

    0 0 Отговор
    а взимахте стотици хиляди за бонуси крадете от пенсионерите как не ви е срам и лекарствата и там далавери от залака на дядовците и бабите взимате мястото ви е в концлагер
  • 2 анализатор

    0 0 Отговор
    по-бедни от Либия
    по-репресирани от Сирия

    кои са те ?
  • 3 Илич Рамирес

    0 0 Отговор
    И С ПО-НИСКИ ЗАПЛАТИ ОТ ЦЪРЦИЯ КОИ СА ТЕ НАИСТИНА?
  • 4 да да да

    0 0 Отговор
    е толкова много ли откраднаха-хахахаха-хак тие народе
  • 5 Алкапоне Мафия

    0 0 Отговор
    Ееее както всеки път и този път не уцелиха границата за кражбата!!! сега има да се чудят какво да правят и пак как да откраднат пари от народа зада си платят дълговете ....
  • 6 Уууууууууууууууу

    0 0 Отговор
    Крадци и убийци!!!!!!!!!!!