Last news in Fakti

19 Февруари, 2012 14:01 1 460 1

Менда Стоянова: Фискалният резерв е 3,8 млрд. лева

  • фискален резерв-
  • менда стоянова

Фискалният резерв е 3,8 млрд. лева. Това заяви по темата председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви в предаването "Неделя 150" по БНР.

Тя обясни, че от края на декември той е намалял с 1 милиард и 200 милиона лева, но това са авансови плащания за земеделските стопани и по външния дълг, които ще бъдат компенсирани през следващите месеци.

Преди дни водещи експерти на НДСВ предупредиха, че кабинетът на ГЕРБ е в състояние на ликвидна криза, защото фискалният резерв е значително под критичния минимум.

Бившият финансов министър и депутат от левицата Пламен Орешарски изрази тревога в предаването "Неделя 150" по отношение намаляващия фискален резерв. Когато останете без резерв, рисковата компонента на фискалната позиция става много висока и малки сътресения са в състояние да обърнат гладкото функциониране на икономическата система. За последните 2,5 години вътрешният дълг се е увеличил с 2 млрд., а резервът е намалял с 3-4 млрд. лева. Общо между 5 и 6 млрд. е похарчило правителството на ГЕРБ напълно безцелно, заключи Пламен Орешарски.

Според лидера на НДСВ Христина Христова състоянието на фискалния резерв оказва пряко влияние на чуждестранните инвестиции в страната и нивата ни лихвите по кредитите.

По темата за Сребърния фонд, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че държавните ценни книжа са най – добрият вариант за постигане на по – висока доходност на средствата от Фонда. Постигнатите по този начин доходи могат да бъдат използвани за частично погасяване на външния дълг през януари 2013 година, смята Менда Стоянова.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров, инвестирането на средства от Сребърния фонд в държавни ценни книжа трябва да бъде в разумни граници. По думите му, е необходимо по – умело управление на средствата от Фонда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ И ЛИХВИ ПО КРЕДИТИ ЛИ?

    0 0 Отговор
    ----Какво ,лихви по кредити ли -ужас! Потресен съм от алчноста на банките! Сега се поинтересувах за ипотечен кредит ,тъй като имам идея за закупуване на имот ,но ако взема кредит то ще го върна за 25 ; 35г, почти в троен размер! Ужас,точно когато си изплатя къщичката ще умра и няма да се нарадвам на спокойствието си! Това ако не е алчност ,то здраве му кажи! ХаЛАЙ ДА СА ВИ ПАРИЧКИТЕ НА ВСИЧКИ БАНКИ И СЪС ЗДРАВЕ ДА СИ ГИ ДЪРЖИТЕ ,АЗ НЕ ГИ ЩА !