Last news in Fakti

13 Март, 2012 09:33 1 011 3

Стоян Мавродиев: Сребърният фонд само за пенсии

  • стоян мавродиев-
  • сребърен фонд-
  • пенсии-
  • дълг

Ако "Сребърният фонд" се изхарчи за нещо различно от пенсии това ще е огромен и фундаментален проблем. Самата мисъл за това създава рискове. Това са част от фискалните резерви и се следят от международните и кредитни институции. Това каза в рубриката "Гореща точка" по ТВ7 Стоян Мавродиев, председател на Комисия за финансов надзор (КФН).

Ако се посегне на този резерв моментално ще се намали кредитния рейтинг на страната. Подписвам се с две ръце зад това си твърдение. Намаляването на рейтинга означава повишаване на рисковата премия, т.е. фирми и граждани ще плащат по-високи лихви.

При повишаване на риска международните пазари може да спрат да купуват български ДЦК, обясни рисковете Мавродиев.

По думите му в последните години от фискалния резерв се финансират основно дефицитите на държавата по бюджета и явно това го стопява. Това е притеснително. Кредитните агенции много добре знаят, че тази и следващата година България има големи плащания по външния дълг. На практика държавата има разходи за 3,7 млрд. лв., каза още Мавродиев.

Той е поискал свикване на Консултативния съвет за финансова стабилност, за да се обсъди ситуацията около "Сребърния фонд" и стратегията на Министерство на финансите за дълга. В съвета членуват Иван Искров, управител на Българска народна банка, Стоян Мавродиев и финансовия министър Симеон Дянков.

Все още не сме видели такава стратегия. Тази стратегия е много важна, категоричен е Стоян Мавродиев.

Чух абсурдната хипотеза, че тази година в бюджета могат да влязат 1 млрд. лв. от приватизация на 25% от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Листването на една такава компания обаче отнема между 12 и 18 месеца, твърди Мавродиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Даниел Димитров

    0 0 Отговор
    Ейй те се спря г-н Мавродиев. Ти и твоите приятелчета Пеевски, Андон Георгиев, Митрев и т.н. Не се наядохте. Не ви ли е срам от това, което правите?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.