Last news in Fakti

7 Март, 2012 18:24 1 303 0

Работниците в ОЦК се споразумяха за заплатите

  • оцк-
  • кърджали-
  • металурзи

След близо четиричасови преговори работниците от ОЦК – Кърджали, подписаха споразумение с „Интертръст холдинг“ АД, София - мажоритарен собственик на компанията, която дължи на металурзите близо 1.2 млн. лв.

Служителите приеха предложението на изпълнителния директор Роберто Младенов за изплащане на 60 на сто от дължимите до януари заплати, които трябва да бъдат преведени до 12 март. Ден по-късно металурзите трябва да започнат работа.

Според подписания документ останалите 40 на сто от дължимата на работниците сума трябва да бъде погасени в рамките на три месеца, като служителите ще получават и пълния размер на трудовите си възнаграждения от февруари нататък.

Протестните действия на работниците от ОЦК - Кърджали, започнаха миналата седмица заради системно забавяне на работните заплати. Тогава близо 100 души едновременно подадоха заявления за напускане на дружеството.

Днес изпълнителният директор в холдинга Роберто Младенов нападна металурзите заради ниската им производителност и високите им претенции за цялостно и незабавно изплащане на просрочените заплати. Той посочи, че до момента за ново строителство в завода в Кърджали са похарчени 60 милиона лева.

„Няма как с оборудване от 60-те години на миналия век да има стабилно производство и високи заплати. Не е възможно на този етап да изпълним искането за пълното разплащане с работниците, общото ни задължение към тях е 1 145 000 лева“, заяви Младенов. Само за 2011 година заводът имал загуби в размер на над 14 милиона лева.

„Ние ви осигуряваме хляба и маслото, и кренвиршите даже, като ви даваме работа и пари, а много от вас си позволяват претенции и квалификации спрямо нас“, каза още той.

Народният представител от БСП Димчо Михалевски, който също участва в срещата, заяви, трябва да бъдат сезирани данъчните органи и икономическа полиция и да се проверят сметките на фирмата. Защото, по думите му, загубите на ОЦК са плод на самото металургично предприятие. На входа и на изхода на предприятието са все хора на холдинга, конкретизира думите си Михалевски и се обърна към представителя на ръководството на холдинга Роберто Младенов с думите: „Ако не можете да управлявате, обявете предприятието в несъстоятелност или го национализирайте."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА