7 Март, 2012 18:30 1 059 3

Тотю Младенов иска лиценза на „Горубсо-Мадан“

  • горубсо-мадан-
  • тотю младенов-
  • миньори
Тотю Младенов иска лиценза на „Горубсо-Мадан“ - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще настоява пред колегата си Трайчо Трайков за прекратяване на концесията на „Горубсо-Мадан“. Предприятието на Валентин Захариев не е изплащало заплати на миньорите вече няколко месеца.

Работниците излязоха на протест и прекратиха работата си. Вчера те напуснаха и преговорите със собственика, след като не успяха да се споразумеят.

Работниците и служителите не са заложници на този собственик, коментира социалният министър. Младенов допълни, че настоява и „Горубсо-Мадан“ веднага да изпрати задълженията си от близо 9 млн. лева за заплати и осигуровки.

„Горубсо-Мадан“ дължи 7.5 млн. лв. за осигуровки и 1.2 милиона за неплатен данък общ доход от 2009 г. досега, както и над 1 млн. лв. за заплати. Именно заради неизплащаните с месеци заплати, миньорите от Мадан протестират и от 2 март рудниците не работят.

Тотю Младенов заяви, че е внесъл в Министерството на правосъдието предложения за законодателни промени, отнасящи се за подобни случаи с некоректни работодатели. Предлага се например корекция в Търговския закон, така че при несъстоятелност на работодателя, задълженията за заплати на работници и служители да бъдат на първо място, вместо на четвърто.

Междувременно от електроразпределителното дружество за Югоизточна България ЕВН съобщиха, че е преустановило частично захранването с електрическа енергия за обекти на "Горубсо Мадан" АД. Причината е неплатени задължения за консумирана електроенергия от минната компания, които към момента възлизат на шестцифрена сума.

С цел запазване на сигурността на съоръженията на "Горубсо Мадан" АД и на работниците на минното дружество, "ЕВН България" не е пристъпило към цялостно преустановяване на електрозахранването, а е установило график, според който "Горубсо Мадан" АД е три часа без електрозахранване и два часа с електрозахранване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    ТОТЮ е едентичен по лицемерие с ВЕНЦИ НАЧЕВ !
  • 2 Koko

    0 0 Отговор
    Иракли ти познаваш ли Валентин Захариев ?
    Защо не си вземеш думите назад ?
  • 3 тапака

    0 0 Отговор
    ПО ИНТЕРЕСНОТО В ЦЕЛИЯ ТЕАТЪР Е КОЙ ЩЕ НАЛАПА КОНЦЕСИЯТА СЛЕД КАТО ТОТЮ Я ОТНЕМЕ ОТ ГОРУБСО,ВЕРОЯТНО НЯКОЙ ПИКЛЬО НА 21 ГОДИНИ СЪС 150 МИЛИОНА ЧЕСТНО ИЗКАРАНИ ПАРИ