8 Октомври, 2018 16:51 8 085 35

По-скъп данък за 2 млн. автомобила

  • данък-
  • автомобил-
  • кола

Около 2 милиона автомобила ще бъдат засегнати от промените в изчисляването на данъка върху тях, показват изчисления на Българската стопанска камара. Това стана ясно след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на което беше приет пакета с изменения в данъчните закони за догодина, съобщава БНР.

Въпреки че социалните партньори гласуваха единодушно в подкрепа на предложенията, от КТ „Подкрепа“ възразиха срещу новата формула за изчисляване на данъка върху автомобила, която включва възрастта на колата и екостандарта ѝ.

Ваня Григорова от синдиката обясни, че ще бъдат натоварени най-нискодоходните групи от населението: „Увеличението за тях е около 30%, поне по отношение на компонента от колко години е регистрирана колата“.

От 2020 година ще отпадне изискването за издаване на служебна бележка за данъците. Ако бъдат приети законовите промени, бележките ще се подават електронно и ще бъдат достъпни онлайн за данъкоплатците, допълни Радосвет Радев от Българската стопанска камара:

„Дори и такова малко облекчение, вярвайте ми, е стъпка напред да направим по-прозрачна бизнес средата, за да могат работодателите да мислят само как да увеличават бизнеса си, да плащат високите заплати на работниците, за да могат и синдикатите да са доволни“, каза Радосвет Радев.

Бизнесът поиска по-облекчени условия за одитиране на малките и средните предприятия. Кънчо Стойчев, от страна на работодателите, обясни, че задълженията за външен одит на малките компании единствено натоварват бизнеса:

„Става дума за ресурс на тези предприятия на малкия бизнес от порядъка на 13 млн., който е съвършено излишен. Тук не става дума за ощетяване на фиска, нито предполага каквито и да е харчове от страна на държавата“, каза Кънчо Стойчев.

Министърът на финансите Владислав Горанов пое ангажимент въпросът да бъде обсъден, но това може да стане и в парламента, а не преди внасянето на измененията на пакета от данъчни закони в Народното събрание:

„Одитът, във вида, в който съществува, има за цел да защити интересите на акционерите, не толкова на фиска, защото фискът има други инструментариуми за контрол и надзор върху дейността на данъкоплатците. Така че сме отворени за този дебат“, обеща финансовият министър.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина. С тях се предлага цялостна реформа в облагането на имоти, според която отстъпката от 50% може да се използва само за единствено основно жилище. Предвиждат се промени и в начина за облагане на автомобилите. Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Иван

    73 5 Отговор
    БРАВОООО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МАЧКАЙ ОВЧИЯ НАРОД !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 SAAB

    43 4 Отговор
    Когато във "файтона " се вози охранител - паркинг на SIK и правач на кафе какво да се случи ?.......:)
  • 4 Гост

    37 4 Отговор
    Заглавието коренно се различава от самата статия. Какво общо има данъкът на автомобили с малките и средни предприятия????
  • 5 СссереМ

    6 58 Отговор
    Tака трябва да бъде нали сме европейци не комунисти. Hормалните държави плащат повече за всичко, добре че имаме велик премиер, иначе сме за никъде! В другите държави да не мислите че е евтино!

    Коментиран от #6, #10, #11, #16

  • 6 антрашпиц

    41 4 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Напротив,трябва да плащат повече само електората на гроб.Демек такива като тебе.
  • 7 1122

    41 2 Отговор
    Бой до кът спрат да карат коли тоя кенеф ски народ. Вместо да им счупим тиквите на тиквочите ние срамно се надуваме.
  • 8 angelov

    58 2 Отговор
    Държава ,която не произвежда реализира приходи от данъци
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 882

    47 4 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Велика ти е само простотията и на онзи от Банкя също! - Ето ти резултатът от дълговете, които ни натресе Винету. Понеже много дрънкаш да взема да ти кажа, че през 2008 година дълговете ни бяха 9,4 млрд. лева. - От тогава насам...- От като дойде великият тъпанар от Банкя дълговете ни са 25 млрд. лева. Сега идва времето в което ще се плащат! - Хайде да са ти честити новите данъци. А иначе вземи си намери работа, вместо от сутрин до вечер да пишеш тук. - Това не е работа да знаеш! Писането на тъпотии във това обществено пространство е несериозно като занимание и препитание.
  • 11 гост

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Епа ти си плащай повече кой те спира щом си европеец. Аз съм комунист и за това не плащам нищо на такива европейци като тебе. Карам си кола без прехвърляне на името на някакъв българси европеец дето живее в Германия даже не го и познавам . Гражданска и преглед също не плащам ,така си карам от 5 години. Аз цигани и европейци няма да храня.
  • 12 Пламен

    42 2 Отговор
    ... хора бягайте, бягайте, БЯГАЙТЕ, БЯГАААЙТЕ, БЯХАЙТЕЕ оттука. Римляните/сините избягаха и се ОПРАВИХА, неграмотниците(не ме трий редакторът на Факти, прав съм, истина е!), а ние стоим. След десет години ще дойдат с европейски пенсии и ние ще сме цига..... Пожарникарят така го е измислил, мърдане няма, българската нация ще изчезне! За какво стоим, Годо и той все чака нещо да се случи... Родителите ни ще се оправят, ще помагаме оттам, жилищата да стоят заключени, да ги взимат банките, както дойде. Тези ще ни затрият. И бежанците не искат да живеят в България!!!!!!! То при турско и фашистко е било по-добре.

    Коментиран от #14

  • 13 Ivo

    33 2 Отговор
    Така е било преди няколко века.Когато нямаш производство няма и приходи.Затова е имало данъци,налози и квоти които царя,крал или Б.Б прибира,Като с твх запълва дупки в други отрасли.И много ясно с комисион.Той не е открил топлата вода,тази схема е от 29 години.Така,че можем да си се сърдим на нас.Включвам и мен,защото и Аз не правя нищо освен да пиша тук,там.
  • 14 onq s konq

    11 6 Отговор

    До коментар #12 от "Пламен":

    Бе хубо съветваш да бягаме,ама не казваш към Русия ли на Запад ли...И понеже не обясняваш тая ТЪНКА ПОДРОБНОСТ,затова и БЯГАМЕ НА МЯСТО и ЧАКАМЕ ИНСТРУКЦИИ!Ами поясни де?!
  • 15 ГосТ

    1 12 Отговор
    Аз съм съгласен. Увеличение на данъците за вредни емисии. Обаче, задължително прогресивно облагане !!! Като говорим за данъци. Иначе е поредната подигравка

    Коментиран от #33

  • 16 Сори

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "СссереМ":

    Много простотии пишеш явно за това ти плащат..ама да знаеш в тая вселена рано или късно те застига справедливостта ..парите дето ги вземаш да се пениш ще ти излязат през .....
  • 17 Васил

    7 5 Отговор
    Евала Горанка мачкай скапаните роби наречени Българи и без това нищо не става от тях. Колкото по скоро ги умориш и ние ромите ще си имаме държава.
  • 18 Марио

    5 13 Отговор
    Време е да се увеличи данъка на гнилочите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 1994

    17 1 Отговор
    И като избягате няма да решите проблема.Над 1300 години държава са твърде много, за да се оставим да ни уморят за 30 години.Като чета коментарите хората си имат самосъзнание,а скоро ще се научим и да си получаваме изисканото :)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 доко

    16 0 Отговор
    българино идва големото клатене..дупе да ти е яко..
  • 23 гост да го

    18 2 Отговор
    данък би трябвало да се плаща върху цената на автомобила а не на степен на замърсяване тя е данък собственост повечето автомобили са на газ
  • 24 Гост 1

    8 1 Отговор
    давайте има още за вземане от тоя народ :X еднопосочните билети ни чакат на летище София
  • 25 Хасанчо

    17 0 Отговор
    Къде са отстъпките за автомобили на газ. Къде са тези за хибридните. Къде са отстъпките за това ,че нямаш нарушение и глоба дори с фиш. Защо колата стои в гаража три месеца по някаква причина и не мърда и трябва да плащам данък. Примерно -основен ремонт на двигател или за ламарини.Или отсъстваш от страната. Какво замръсява тогава- гаража ми или двора ми ,или улицата . Къде е справедливостта в схемите които измислят . Всичко е само за да ни оберат още повече . Пълни мошеници и с винетките и със застраховките и като се съберат едни оядени да решават как да се натъпчат още повече.... Тези пък синдикати и тяхните ръководители са за бесилото народно. Най-ухажваните рекетьори и нсе съгласни с коя да е власт щом им се плаща. Взема и от работниците и от управляващите. За това мафията в световен мащаб още от създаването си се е насочила към пристанищните и миньорските синдикати ,боклука сметоизвозването на градовете ,застраховки и в партиите които са в парламентите чрез лобизъм. Цялата схема е сбъркана за нас обикновените хора- Робия и всекидневен тормоз с цени на всичко от данъци до бонбони. Да си обран ,да ти е гадно и не сигурно за да не виждаш какво правят те ,родата , приближените гъзоблизци . И как само законно си купиха гласове от администрация и държавни служители +цигани и роднини. А останалите 1 милион работещи на изедници да го веят като вятъра. ИЗродииииии...Всичките без значение от коя партия. Обезлюдиха страната и сега къщи на безарабски българи
  • 26 Бай Тошо

    11 3 Отговор
    Те повечето стари са на ГАЗ и са по екологични от новите дизели ама нейсе на кой му дреме от това, важното е да се цоца лев от стадото на Боко
  • 27 Миле Китич

    10 0 Отговор
    Тези пари от данъците бих искал да отидат в парламента за лекарства на тези помияри кърлежи скапани
  • 28 Потресен

    16 0 Отговор
    Насърчават бедните да изтеглят тлъст кредит, който после няма да могат да върнат, за да си купят нова кола. И тогава въздуха ще стане един хубав, един чист и кристален! Невероятно ще е! Да благодарим на главочите, за които НЕ СМЕ ГЛАСУВАЛИ, за поредния камшичен удар, който ни нанесоха! Ще ми се оправдават с ЕС и ще ни сравняват с ЕС. Хайде стига. Като наближим ЕС по доходи, тогава много бързо ще ги стигнем и по качество на автопарка. Няма нужда да ни тормозят затова, че сме бедни. 240 кръвосмучещи паразита, бял ден да не видят!
  • 29 Нервак

    11 0 Отговор
    Май,май някой ще трябва да се прежали и да влезне със някоя бричка в парламента да ги побута като боклукчийски кофи....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Krokodila

    6 0 Отговор
    Vreme e za nakazatelna grupa za polititsi.Mamitsata im mrasna.A naroda si dreme i dteme.
  • 32 ехааааа

    0 2 Отговор
    Начи ,трябва да се поразредят малко колите. Тва на нищо не прилича.У нас само децата нямат кола. Да се забрани вноса на употребявани коли,по-стари от 5 години. За сведение- В Сърбия е така от над 10 години и не са умрели. Като ми е скъпо- давам си колата на вторични и тръгвам пеш - не ме бърка. Ама гашниците ,не знам как ще се разделят с 18-годишните ТДИ-та .
  • 33 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГосТ":

    За последните години, за замърсяването на въздуха, първото място си поделят транспортните средства (28%) и електродобивът (пак 28%). Ако стимулът е да минем на електрокари, то няма да стане нищо друго, освен да се прехвърлят проценти от едната кофа в другата. И забележи, че 28-те % от транспорта са главно от влакове, кораби и самолети. Делът от леки коли е много малък. Отделен е въпросът, че най-голям принос за мръсният въздух има Китай (30%), след него САЩ (24%), а всички членки на ЕС, барабар с нас, са допринесли за това с едва 8%. Това увеличение на данъка си е поредното стрижене, на бедните хорица. Ако беше заради екологията, щяха да закачат главните замърсители. Ама за тях дума не се отваря.
  • 34 Шефьор

    1 4 Отговор
    Крайно време е да се разбере, че карането на автомобил е отговорност, а не право. Винаги съм се чудил на изказвания от сорта, че екологията е назад при липсата на пари. Но нека се замисли някой дали иска неговите деца, да дишат този въздух защото бай Пешо, Гошо или Пунчо нямат пари да си подържа автомобила, да му сменя катализатора, да подменя ДПФ филтъра. Министър Ненов говори глупости, че фините прахови частици във въздуха на София са от некачествени въглища, дърва и горене на гуми. Основното са старите и неизчистващи отпадните газове автомоболи.

    Коментиран от #35

  • 35 Истината

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Шефьор":

    Шефьоре, около 20 долара струва (там някъде, може и да греша в момента за конкретното число, даже може по-малко да е) намаляването на вредните емисии от CO2 на индустрията и електродобива с един тон. При това положение вместо да се насочат средства за обновяване на производтвата, поставяне на пречиствателни инсталации и филтри по заводите, които на практика са главния замърсител, кратунчовците решиха да ударят не по производствата (защото същите тези червени кратунчовци са собствениците на същата тази индустрия), те решиха, че е по-удобно да ударят пак по народа, този народ, който в голямата си част се чуди как да свърже двата края. Защо не впрегнат сили в решаването на проблемите с мангустите, които горят стари автомобилни гуми, стари автомобилни масла, дрехи, пластмаси и каквото им падне. Всяка сиганско домакинство замърсява през отоплителния период сигурно колкото 50 броя 30 годишни дизелови коли. А нашите престъпници в парламента този факт предпочитат да го заметат под чергата и да ударят по автомобилния трафик, чиито емисии така или иначе са под 10% от общото. Е как да не побеснееш, наблюдавайки такава наглост и дебилство от народните "избранници", които всъщност сами се избират?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове