Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 09:43 4 038 24

Експерти: Увеличение от 9 лв. данък за кола, купена през 1994 г., не е голямо

  • коли-
  • кола-
  • данък-
  • мпс

Увеличение от 9 лева данък за кола, купена през 1994 г., не е голямо, пресметна пред „Тази сутрин“ по бТВ Цветелина Цанева от Съюза на вносителите на автомобили.

Преди ден правителството и социалните партньори се договориха, че данъкът за автомобили на 15-20 години се вдига с 30%, а на такива над 20 г. - с 50%. Купувайки си кола, ние трябва да знаем, че си купуваме ангажимент и голяма отговорност. Данъкът обаче е несравнимо по-нисък като сума, ако го сравним например с парите, които даваме за смяна на летните гуми със зимни. Това припомни Цветелина Цанева от Съюза на вносителите на автомобили.

С 20% данък започваме да стимулираме закупуването на по-нови автомобили , а и да се грижим за екологията, коментира инж. Емил Панчев, председател на Съюза на автомобилистите в България.

Навсякъде в Европа се плаща повече, ако автомобилът е стар, коментираха още експертите. Аргумент против е, че никой не вижда къде отиват парите от тези данъци.

Новата мярка с данъците цели да стимулира подмяната на автомобилния парк с по-нови и по-чисти коли, коментира инж. Панчев. Но не трябва да забравяме старите автобуси и товарните автомобили, които са основни замърсители на въздуха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балканец

    20 1 Отговор
    Какви 9 лв.Я пак направи сметка.1.8 бензин 1993г.с катализатор.Май са 50 лв.отгоре.
  • 2 Трифонов

    20 32 Отговор
    Това не е никаква промяна и естествено няма да доведе до нищо. Увеличаването на данъка на една 15 годишна кола от 30 на 39 лева, не може да стимулира никого да си купи нова кола с 600 лв. данък. Данъкът на новата кола трябва да е 30 лева, а на 15 годишната - 600 лв. Ето това вече би било промяна, от която могат да се очакват някакви промени.
    Избират ги да са им верни, а им поставят задачи, като за умни!!! Ужас и безумие!

    Коментиран от #13

  • 3 Дедо Грую

    46 2 Отговор
    А увеличение на доходите КОГА?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Увеличението

    18 2 Отговор
    Ще накара пенсионерите , с пенсии под 800 лева, да бракуват колите си
  • 6 кобрети

    32 0 Отговор
    МАМИЦАТА ВИ НЕНАЯДЕНА....
  • 7 Един

    34 0 Отговор
    Събират се пари за хазната !!!
    Т'ва за екологията е само оправдание !!!
  • 8 Пешо

    45 2 Отговор
    Значи хората, които нямат пари да плащат повече данък, а тези, които имат да плащат по-малък?! Логиката ти е железна! Мислиш ли, че не искат всички да имат нови хубави коли, но когато си на възраст 50+, заплатата ти е макс 700лв. и не работиш в Айти-ту, новите коли може да ги гледаш само е рекламите по телевизията. Да глобяваш някой, че е беден е меко казано гадно!

    Коментиран от #24

  • 9 Я.Петров

    24 2 Отговор
    Аз съм с голф 2/112кс след основен ремонт и държа да кажа, че съм по- екологичен от много " нови" 5г. Кошове. Трябва си проверка от пунктовете. Колкото замърсяваш толкова ще плащаш.Нямям газова.
  • 10 ай честито

    23 0 Отговор
    Пасат 97 година 1.8т/газ както ме задължихте да сменя талона,150лв. става 200лв.Е айде ела ги сметни 9кинта.Ама нека ни е ное си ги избираме и храниме.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чинга чук

    18 0 Отговор
    Единодушно!!! Горанов свири , синдикатите играят , пак ще напълним хазната ей тека да има за харчове!
  • 13 Марио

    3 21 Отговор

    До коментар #2 от "Трифонов":

    Точно така прави си.Защо ние с новите коли,които не замърсяват трябва да плащаме такъв данък.Този огромен данък трябва да е за 20 годишните гнилочи.

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Бенц

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Марио":

    Твоита е гнилоч.Ако имаше поне малко метал щеше да го разберш на 2 година.
  • 15 Пламен Влаев

    23 0 Отговор
    Човеко неразбирашли,че възраста на автомобила не е от основно значение.Реално един автомобил на 30г напълно изправен и потдържан е много по екологичен от един автомобил на 2г който е дефектирал по някаква пречина.Това са пълни глупости просто,Аз имам 24г автомобил Немски и ми харесва потдържам си го обичам си го,напълно изправен е газ анализатора показва че съм в допустимите граници.Защо тогава трябва да плащам повече?За възраста ли че какво е виновен автомобила за това или пък Аз. Се едно да плащам че съм на 30г повече отколкото някой друг на 20 примерно.Дори и да имам нужните средства не бих си купил нов автомобил,просто харесвам ретро машините не желая пластмаса да кара.Но за жалост явно ние бедните сме най слабата бръмка и винаги удрят нас.Защото всичко ще се размине без мн мн шум и така.А скъпи политици наврете си стимулацията в анала.
  • 16 Димов

    22 0 Отговор
    Ако беше заради екологията, щяха просто да намалят данъка на по-чистите коли. Нещо, което подкрепям. Щяха да почнат с камионите, автобусите, тракторите и влаковете. Щяха да увеличат дела на алтернативните горива. Щяха да настояват за пречиствателни съоръжения на комините, на ТЕЦовете и фабриките. Щяха да махнат горният праг, за количество електродобив, от фотоволтаици. Щяха да вземат мерки срещу незаконното изсичане на горите. Но нищо от това не е направено. А вместо това, те просто решават да пооскубят обикновените данъкоплатци.... и да се оправдаят с екологията, за която всъщност няма да се похарчи и стотинка от събраните приходи. Те вече са разпределени по джобовете на "чичковците".
  • 17 ЦОЦ

    7 0 Отговор
    Париците отидоха на санирането, раздаваха се щедро на некои ведомства, усвояване от некачествени ремонти и зейна дупката в хазната, пък и изборите догодина тропат на вратата. Спешно трябват много, много пари и за обещани увеличения на пенсии и заплати. Така че остава вдигнето на данъците , тока, горивата, парното и какво ли още не. Но май на народа така му е добре.
  • 18 Random

    10 0 Отговор
    Като ще сте европейци, що пък не махнете данъците на колите над 25-30 години както е в много европейски държави? Там коли на тази възраст се водят ретро и дори в залените зони ги допускат. Да ви ... майката
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 незнайко

    3 0 Отговор
    И като ще плащаме повече с какво се помага за ЕКОЛОГИЯТА ??? ЛЪЖАТ НИ В ОЧИТЕ А НИЕ ИМ ВЯРВАМЕ !!!
  • 21 ормв

    3 0 Отговор
    Пак ще правят идиотщини и 20 годишна да е като е на газ какво замърсява,на дизел като е и 10 годишна да е след нея не се диша.Затова на прегледите им вкарват мощука колкото промила покаже това е като в Румъния взема ти колата в началото на пункта и си я получаваш в края,тук е корупция навсякъде.
  • 22 Гого

    3 0 Отговор
    А не мога да разбера защо за автомобилите дето карат газ и метан и са по екологични даже и Евро-6 няма никакви отстъпки в западна европа им намаляват данъка а тука ги дерат?
  • 23 гощо

    0 2 Отговор
    Дърт смЪрдящ кошник по подразбиране директно 1000лв данък. И да си го търсят всяка година. Да видим дали ще ми карат смърдящи боклуци по улицата.УсмърдЕха ми живота мизерници. Има градски транспорт като нямаш мангизи за нормална кола.
  • 24 гощо

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    Пеше има градски транспорт баце.Метро,трамвай,автобуси,тролей каквото ти душа иска.Само няма ми усмърдяваш живота с дъртият кошник.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове