Last news in Fakti

13 Март, 2012 06:00 6 325 3

Мощна БГ делегация в Катар

  • катар-
  • доха-
  • бг-
  • българска делегация-
  • борисов
Мощна БГ делегация в Катар - 1
Доха

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в емирство Катар, гр. Доха, от 13-ти до 15-ти март 2012г., съобщиха от правителствената пресслужба.

В рамките на тридневното посещение премиерът ще проведе срещи с емира на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал – Тани и с премиера на арабската страна шейх Хамад Бин Джасим Бин Джабр Ал-Тани. Основна тема в разговорите ще бъде развитието и задълбочаването на двустранните икономически отношения между Катар и България.  

Акцент във визитата е българо-катарски бизнес форум, който българският правителствен ръководител ще открие в катарската столица Доха.   

В събитието ще се включат представители на 103 български фирми от различни браншове – хранително-вкусова промишленост, туризъм, строителство и недвижими имоти, фармация и др.

Българската страна ще бъде представена като потенциална инвестиционна дестинация за компании от Катар и региона. Ще бъдат подчертани възможностите за инвестиции от катарски компании в няколко основни области у нас, сред които земеделие и хранително-вкусова промишленост, инфраструктура, транспорт.

 

По време на форума ще бъдат очертани конкурентните предимства на България като основна туристическа дестинация в региона, възможностите за развитие на българския пазар и за задълбочаване на българо-катарските бизнес отношения в строителството и недвижимите имоти.  

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е част от правителствената делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов. Министър Найденов ще посети третото Международно селскостопанско изложение „АГРИТЕК” от 13 до 15 март 2012 г. , съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

На изложението България ще бъде представена със самостоятелен щанд на Министерство на земеделието и храните. На него ще се представят традиционни български продукти – телешки суджук и телешка луканка, сирена, кашкавали, мед, минерална вода, продукти от розово масло.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също е в състава на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

По време на визитата българската делегация ще бъде приета от министъра на външните работи на Катар – Шейх Хамад бин Джасим ал-Тани. Акцент в разговорите е развитието и задълбочаването на двустранните икономически отношения между Катар и България. 

В сряда в столицата Доха в присъствието на премиера Борисов министър Трайков ще открие българо-катарски бизнес форум. В рамките на панела „Възможности за бизнес и туризъм в България“, министър Трайков ще представи предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и перспективите за развитие на специализирани форми на туризъм.

В рамките на правителствената визита в Катар министър Трайков ще се срещне с изпълнителните директори на „Катар холдинг“ и на корпорацията за недвижими имоти „Катари Диар“. „Катар холдинг“ е държавна инвестиционна компания от емирството, която вече е инвестирала в повече от 30 държави в света. Корпорацията „Катари Диар“ разработва повече от 75 проекта в Катар и по света на стойност над 35 млрд. долара.

През 2011 г. стокообменът между България и Катар възлиза на 3.3 млн.щ.д.,което е ръст от 27.8% спрямо 2010 г. Българският износ е на стойност 2.8 млн.щ.д., а вносът - 0.5 млн.щ.д.

България изнася за арабската държава главно арматурни артикули за водопроводи, котли, резервоари, вани, центрофуги, кухненски мивки, осветителни тела, шоколад и други. Вносът е представен основно от полимери на етилена, звънци и сирени, пожарогасители и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 joro

    0 1 Отговор
    И да не забравят да се похвалят там колко сме финансово стабилни и в какъв икономи4ески подем сме .Колко добре живеем и тн.....тн......
  • 2 неутрален

    0 1 Отговор
    joro
    истината е, че икономиката ни е Стабилна... (на дъното :D )
  • 3 !!!

    0 1 Отговор
    Густо ни е БАНКИТЕ НИ КРАДЪТ МНОГО С ВШИСАКИ ЛИХВИ нека да чакаме да забогатеем