27 Октомври, 2018 19:49 3 424 8

Не забравяйте да преместите стрелките на часовника!

  • часовник-
  • стрелки-
  • зимно часово време

96 на сто от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време

Тази нощ ще се върнем към астрономическо време. В 4:00 часа сутринта отново ще преместим стрелките с 1 час назад. Но, както знаете, продължават дебатите в Европа кое време да бъде предпочетено - зимното или лятното часово, така че да бъде прекратена практиката с промяната два пъти годишно.

И според националното проучване, което организира Министерския съвет, по-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното. В анкетата своите коментари написаха над 17 хиляди българи. Резултатите ще помогнат на страната ни да изготви и националната си позиция пред Европейския парламент, съобщи БНТ.

Първото нещо, което анкетата показва е че 96 на сто от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време. Зад тази позиция по традиция заставят и психолозите, и лекарите - смяната на времето води до нервно напрежение, липса на концентрация и най-вече недоспиване. Повишава се рискът от катастрофи и дори този от инфаркт с 10 на сто. Срещу смяната на времето е и Министерството на образованието.

И докато около позицията, че времето не трябва да се сменя сме обединени практически всички, разнобоят настъпва, когато трябва да се избере едното от двете времена- зимно или лятно. Все пак, според допитването, повечето българи или 51% са предпочели лятното часово време.Тогава сутрин е по-тъмно, но вечер по-дълго време е светло.

При зимното часово време напротив, сутрин е по-светло, но вечер се стъмва по-рано. За него са дали своя глас 38% от българите.

Предстоящата промяна на часовото време ще наложи промени в разписанието на 13 влака. Те ще престоят около час на първата по маршрута им гара. Това се налага, за да не бъде нарушен графика, уточняват от БДЖ. Престой ще имат композициите между София, Варна, Пловдив, Бургас и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    2 3 Отговор
    разбрахте ли бе, вие дето системата ви убивала? некой да не земе да подрани!
  • 2 ЗЛОБЕН

    18 9 Отговор
    СТИГА ВЕЧЕ АНКЕТИ И ДОПИТВАНИЯ. КОГО ЛЪЖЕМ, СЛЪНЦЕТО, ЗЕМЯТА, ЖИВОТНИТЕ. ЛЪЖЕМ САМО СЕБЕ СИ. ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ТУК ПО ТЕЗИ ГЕОГРАВСКИ ШИРИНИ ГЕНЕТИЧНО НИ Е ЗАЛОЖНО АСТРОНОМИЧЕСКОТО - РЕАЛНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ. ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА СПРЯМО СЛЪНЦЕТО ОПРЕДЕЛЯ ЧАСА. ВСИЧКО ДРУГО Е ИЗМИСЛЕНО ОТ ЧОВЕКА И Е ФАЛШИВО .МОЖЕМ ЛИ ДА НАКАРАМЕ ПЕТЕЛА ДА ПЕЕ ЕДИН ЧАС ПО- КЪСНО. СМЕШНИ РАБОТИ. ГОСПОДА МИНИСТРИ НЕ ВЛИЗАЙТЕ В ИСТОРИЯТА С ГЛУПАВО РЕШЕНИЕ. ВЪРНЕТЕ АСТРОНОМИЧЕСКОТО, РЕАЛНОТО ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНОТО ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ.

    Коментиран от #3

  • 3 Guest

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "ЗЛОБЕН":

    А кой е измислил часа и часовника? Човекаааа... Т.е. лятно или зимно, относно час - всичко е абстракция. Предпочитам да ми се стъмва по-късно, а лятото да не се будя в 4.30! Така де, числата на часовника са абстракция, ама на работа съм към 8, а не в 5!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Физика

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Guest":

    Това, което предпочиташ няма как да стане. Вечер да си по лятното часово време( измислено от човека), а сутрин да си по зимното часово време( определено от въртенето на Земята около оста и, затова се нарича астрономическо). Що се отнася за часовника и часовете, не са абстрактни. 12 часа на обяд се определя от зенита на Слънцето (най - високата точка от движението му по небосклона). Затова нормално е да се съобразим с Природата и да спазваме времето, определено от нея, а то е така нареченото зимно часово време. Всичко друго са измишльотини и невежество.

    Коментиран от #6

  • 6 Guest

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Физика":

    О'к, ама бай ти пра-пра и т.н. дядото на Коперник, решил икиндия да е в 12 - така се е случило. Добре, приели сме го. Можеше да реши да е в 3 през нощта да речем. Та! Искам лятото да се съмва в 6 и да се стъмва в 21. А зимата - в 9 и съответно в 18. Т.е. желая колкото се може повече от активната ми част на ежедневието, да е в светлата част на денонощието! Човечеството отдавна си има и други отговорности, и забавления от ставане с първи петли, за да ги нахрани, събере яйцата, и издои козата. Както и вечер, като се стъмни, за да икономишем лой за свещи - по наровете! Та предлагам т.нар. астрономическо време да го оставим в средновековието, където е по-приложимо без радио, тв, нет, барове, кръчми и др. шукаритети, че да си лягат с кокошките. А и за научни цели, щом Ви е толкова важно. Силно се съмнявам, че дори да остане (зимното) ще повиши раждаемостта. Нали едно време на това са отдавали многото челяд - всяка вечер от нямане какво да правят...

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Радо

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Guest":

    Напълно подкрепям!! Аз също съм ЗА лятното.
  • 8 .Физика

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Guest":

    Вие май не искате да разберете, че никой нищо не е приемал. Няма никакво значение човека на къде ще сложи циферблата на часовника. Кое време е през денонощието се определя единствено от въртенето на Земята около оста и, и от там от слънцегреенето в дадена точка от земната повърхност. А това какво препочитате не ги интересува нито Земята, нито Слънцето, нито каквото успее да е природно създание. Що се отнася за дейносттите, които сте изброили,, не виждам какво значение има какво ще е часовото време.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове