Last news in Fakti

1 Ноември, 2018 10:56 3 056 6

Няма да сме длъжни да показваме бележки за платена електронна винетка

  • електронна винетка-
  • винетка-
  • електронни винетки

От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни, цените остават същите

Няма да сме длъжни да показваме бележки за платена електронна винетка - 1
Снимка: БТА

Водачите на моторни превозни средства няма да бъдат длъжни да представят издадена електронна винетка или доказателство за извършено плащане при проверка на пътя. Наличието им ще се установява от контролните органи по електронен път, споделиха от пресцентъра на МРРБ.

Това предвижда проект на Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние, публикувана от МРРБ за обществено обсъждане.

От 1 януари 2019 г. хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни като цените няма да бъдат променяни. За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя на същата седмица. До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.

В проекта на наредбата е доразвита уредбата относно начините и местата, на които потребителите ще могат да плащат пътни такси. Това ще може да става в брой, по банков път или с карта, в обекти за продажба, разположени на граничните контролно-пропускателни пунктове или в близост до тях, в областните градове на страната, по протежение на платената пътна мрежа, както и чрез терминали за самотаксуване.

Електронната винетка ще съдържа уникален идентификационнен номер, данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, държавата, в която то е регистрирано, неговата категория, датата на плащане и период на валидност. Тя ще се изпраща под формата на електронно съобщение на имейл адрес, в случай че такъв е посочен при купуването ѝ. Тя ще се отразява и в електронната система за издадените винетки, поддържана от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомобилите над 3,5 т ще плащат тол такса на база изминато разстояние след 16 август 2019 г..

Основният механизъм на отчитане на тежкотоварните автомобили ще е посредством монтирано бордово устройство, което изпраща данни, необходими за изчисляване дължимата сума. Водачите, които нямат такова устройство, ще могат да платят тол такса посредством еднократна маршрутната карта.

В проекта на наредбата са регламентирани и изискванията, на които трябва да отговарят доставчиците на услуги за електронно събиране на такса за изминато разстояние, за да бъдат вписани в националните електронни регистри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    9 0 Отговор
    Само да го не измислите и за назе с каруците да плаштаме нешто че веднага ше изгубите гласоподаватели!А бес назе сте заникаде!

    Коментиран от #2

  • 2 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Не се притеснявай, български депутат и политик и български чиновник на циганите хатъра няма да счупят.
  • 3 Ники

    10 1 Отговор
    Не може така !!!! Гражданската Отговорност .. Я проверяват електронно по регистрацията на автомобила !! НО ТРЯБВА ДА ИМАШ : 1. Залепен стикер на предното стъкло 2. Талонче за гражданска отговорност ! 3. Копие от полицата за сключена гражданска отговорност ! Така че стига с тия скъсявания и кой лъжете ... Електронната Винетка трябва да има 1. Договр .. нотариално заверен 2.Стикер 3.Талонче 4.Касова Бележка 5. Декларация , че си платил всичко изрядно ( нотариално заверена ) 6. Контролен талон ... той е много важно хартиено нещо дето повечето хора на планетата се чудят за какво служи като има кажа че имаме такива неща ....
  • 4 Бако

    7 2 Отговор
    И като се скапе електронната система на АПИ както се скапва всичко в тая държава ония умници с фуражките ще плющят глоби на поразия.Па после ходи се оправяй проблема си е твой.

    Коментиран от #5

  • 5 Dustin

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бако":

    Не така като си я имаш платена да ти плющат 20 глоби няма сила която да те накара да ги платиш и те така или иначе ще отпаднат. Или ти искаш да си носиш хартишката за да се доказвш на куките като на**ана ученичка че си изряден платец ако въобще им се скапе системата и ти точно в този момент попаднеш на рутинна проверка. Такива като тебе още 200 години ще си носим 3 папки с хартийки и бешежки и боклуци и сини талони за да си караме колите. Тенденцията в цял свят е да отпадат стикери и бележки - всичко да става електронно и контролирано
  • 6 тиквун

    3 1 Отговор
    От сложно по сложно! Ние тиквите нищо не разбрахме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове