Last news in Fakti

16 Ноември, 2018 09:41 18 271 66

Строги наказания, ако те хванат без винетка

  • винетка-
  • апи-
  • наказания

Затягат контрола - хванатите без винетки няма да могат да напускат България и да минават технически преглед

Строги наказания, ако те хванат без винетка - 1

Ако не сме платили винетна такса, няма да бъдем допускани до технически преглед, както и да напуснем страната. Това предвиждат нови промени в Закона за движение по пътищата, предложени от народни представители от ГЕРБ. Измененията целят по-ефективно събиране на таксите и надграждане на настоящия режим, обясни за "Дарик" депутатът Станислав Иванов. По думите му е предвидено, ако промените бъдат приети, те да започнат да функционират още от догодина.

Основната идея, според Иванов, е, че хората, които са хванати да карат, без да са заплатили винетна такса, няма да бъдат глобявани, както досега, а първо ще получават възможност да си платят т. нар. компенсаторна такса.

Както вече е известно, предвидено е винетките да бъдат електронни, а не със стикери, както в момента, и ще може да се закупуват от специални центрове:

"За шофьорите няма нищо да се промени, просто затягаме малко контрола по отношение на събирането на пътните такси, преди да напуснат границата. Това е нещо изключително важно, което трябва да знаят всички ползватели на пътната мрежа в България. А именно - ако имат неизплатени такси към АПИ, тези такси ще им се наложи да ги платят, преди да напуснат страната. Когато една кола отиде на гранично контролно-пропускателния пункт, там ще се провери дали има такива задължения. Ако има такива задължения, тези задължения ще му бъдат взети. Има право и да обжалва, ако иска, но няма да може да напусне страната. Това е нещо изключително важно, което се въвежда за първи в нашата страна, защото до момента електронните фишове на КАТ се обжалват или не се плащат и камионите, или колите могат да напуснат страната. Това нещо вече няма да е възможно, благодарение на тази система, която се въвежда. Ще има доста сериозни промени в Агенция "Митници", Гранична полиция, КАТ, Изпълнителната агенция. Но те целят да се събират таксите от длъжниците“, посочи Иванов.

"Когато шофьор реши да преминава граница и да напусне страната, тогава ще се направи тази проверка. Дори имаме идея, първоначално, когато започне тази система да работи, да се прави тази проверка малко преди самото граничния пункт, за да може да се знае кой е изряден и кой не е. И тези, които не са, да могат да отидат и да си заплатят таксата, а не да се трупат колони автомобили на границата“, каза още той.

Иванов допълни, че новият режим ще доведе до много по-ефективно събиране на задълженията от нередовните шофьори. Ако, например, нарушенията бъдат констатирани на излизане от страната, предложените промени предвиждат директно плащане на място, което няма да доведе до се съставяне на акт.

Плащането на пътната такса води до освобождаване от административно-наказателна отговорност и това изрично е записано в проекта. Според депутата до затруднение при преминаването на границата няма да се стигне, тъй като системата била добре измислена и представителите на институциите щели да бъдат координирани помежду си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    147 16 Отговор
    Тия тъпаци не мислят ли че има автомобили които не напускат големия град и не ползват винетка. ОСТАВКА!

    Коментиран от #10, #11, #20, #42, #44

  • 2 гърбав

    62 5 Отговор
    Дерем!!
  • 3 Васил Иванов Кунчев

    104 3 Отговор
    Това няма да намали ПТП-тата, купените книжки, абдикацията на КАТ от контрол по пътищата, подкупните съдии и прокурори, безнаказаността на виновните в ПТП. Всичко това е плод на ГЕРБ.
    Трябва да се промени системата изначало, всичко друго е ала-бала и празни приказки.
    "Дела трябват, а не думи" Васил Левски
  • 4 Аз съм

    119 9 Отговор
    Тия от герб само такива идей имат целящи да изсмучат народа,че после защо имало протести. Всеки който го интересува и иска бъдеще тук - вън на протест!!!

    Коментиран от #61

  • 5 948

    98 7 Отговор
    Мале, това всичките тъпаци ли са събрани в ГРОБ?
  • 6 стига мрънкане

    69 63 Отговор
    Стига ревахте. Нали искате ред? Това е реда. В Германия на граничния пункт спряха мой клиент, защото без да иска натиснал някакви на магистралата. Онези се оплакали и на границата го чакал фиш за 150 евро. Отбили го от колоната и докато не платил глобата, не го пуснали. Като минете границата всички сте по-ниски от тревата, само тука се правите на ударени. Крайно време е това да спре. Друг е въпроса, че събраните пари няма да отидат да се оправят пътищата ни.

    Коментиран от #9, #15, #43

  • 7 боцмана

    102 8 Отговор
    В цивилизования свят се плаща за нещо насреща. На какво основание искат винетки за разбитите междуселски пътища , където преспокойно могат да се провеждат офроуд състезания и то от висок клас. Един път плати винетка , втори път за ремонти по колата , ха малко се позапрете бе господа управляващи. Ето за това ваше едностранчиво мислене ще глътнете кожената бишкота съвсем скоро.
  • 8 Коментар

    31 1 Отговор
    За Кинтакис.
  • 9 ivan4o

    58 4 Отговор

    До коментар #6 от "стига мрънкане":

    Тва къде го сънува бре? Без доказателсто на 100%германците не глобяват никой и не осъждат. Оня ден пуснаха сириец и иракчанин на свобода дето заклаха германец! Пуснаха го защото немали на 100% доказателства!

    Коментиран от #16

  • 10 JEEP

    79 0 Отговор

    До коментар #1 от "Townboy":

    Статията е написана изключително подвеждащо. Особено първото изречение. Това важи не за всички, а за онези, които са хванати без винетка. Те или плащат или не напускат страната + ако дойде време за ГТП и не са платили - няма да го минат. По логиката на статията втората ми кола изобщо не напуска София, но трябва да платя винетка за да мина ГТП. То това ще е мега идиотията.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 filo

    7 66 Отговор
    Неуважаеми продажни селяндури. Ако не знаете ще ви кажа, че пътищата навсякъде се плащат.

    Коментиран от #23, #26, #47

  • 13 Пешо

    27 1 Отговор

    До коментар #10 от "JEEP":

    Абсолютно,значи ако ме хванат без винетка няма да ме глобят,а ще ме накарат да си купя,аз пак няма да си купя а прегледа ще го мина както аз си знам

    Коментиран от #29

  • 14 Пешо

    66 0 Отговор
    Сетила се Мара..... Изтървани са милиони от транзитно преминаващите турци - и камиони и леки автомобили - от тях никой не зачита правилата в страната ни и нарушават де що може , та камо ли винетки да си купуват. Ще видим - ще успеят ли да изкарат пари от джобовете им , или пак дрането ще бъде само за нас...
  • 15 случайна

    58 1 Отговор

    До коментар #6 от "стига мрънкане":

    Това ли е реда? Поредната мародерска постъпка. Не може като се съберат данък сгради, ГО , винетен стикер , зелена -синя зона...винетен стикер, технически преглед и прочие сумата да е равна и повече на средната месечна заплата, както я дават по медиите и това са моите изчисления за 18 годишна кола - значи какво - един месец няма да живеем или ще си живеем кротко в блатото. Или поносими такси или съотвествуваща заплата. Наистина е само за протести.
  • 16 стига мрънкане

    3 25 Отговор

    До коментар #9 от "ivan4o":

    Точно така, това е реда. Карал ли си в немско? По техния закон закон можеш да бъдеш глобен само по свидетелски показания, особено по ЗДВП и оплакването е от рода на "опасно шофиране". Разбира се, можеш да обжалаваш, но какво следв - спират ти колата, трябва да си намериш хотел, дежурен съдия да насрочи дело. Може да чакаш и седмица. Полицията вероятно ще намери запис от камери, свидетелите ще дойдат и ще свидетелтват, ти губиш делото на 100% и плащаш всички разходи, които могат да стигнат 5000 евро. Хайде сега, помисли си дали няма да платиш глобата по фиш?

    Коментиран от #17

  • 17 ivan4o

    33 2 Отговор

    До коментар #16 от "стига мрънкане":

    Из цяла европа съм шофирал, второто което ще ти кажа в германия няма камери по улиците . Само радари и правят снимки за превишена скорост. А тва някой се е опракал, без някви доказателста , полицията им казва без доказателства нищо неможем да напраим!щот подсъдимия ако осъди полицията ще спечели на 100 % и полицията трябва да плаща. Недей бърка другите страни с България!
  • 18 Вуте

    43 2 Отговор
    Стрижене на стадото до голо!Като за последно!
  • 19 Дар

    15 1 Отговор
    Акак стоиат нещата с инвалидите?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бургас

    33 1 Отговор
    Как строго? Милиционерите как сега ще си карат колите!
  • 22 Еее

    38 0 Отговор
    Тия само карат хората да излизат на митинги.
  • 23 1122

    33 1 Отговор

    До коментар #12 от "filo":

    Освен магистралите на вълни какви пътища дупка до дупка. И за тези дупки свинетка. И да си купим нови коли по добре трактори.

    Коментиран от #39

  • 24 Джери

    43 1 Отговор
    Няма смисъл да гласувате закони за дране на хората защото ще има довиждане
  • 25 бял

    32 1 Отговор
    Абе,герберски тъпанари,искам да видя опашката на Кулата лятото как е стигнала да София ,ако простите ви кратуни сътворят подобна тъпотия
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 тото

    24 0 Отговор
    само как да съберат повече пари за крадене......
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 JEEP

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо":

    Не е точно така. Ще те накарат да платиш компенсаторна такса (примерно 400 лв.), което не те прави собственик на винетка, а само плащаш глоба за карането без винетка. После ако искаш си купуваш винетка или караш така до следващата компенсаторка...
  • 30 ТОРЕРО

    21 0 Отговор
    Има сайт на МВР за проверка на глоби,въвеждаш си данните и проверяваш задълженията си. НО СЛЕД ПРОВЕРКА ОТ МОЯ СТРАНА МИ БЕШЕ ВРЪЧЕН ФИШ ОТ ПРЕДИ 7 МЕСЕЦА, А СИСТЕМАТА ПОКАЗА ЧЕ НЯМАМ
    ЗАДЪЛЖЕНИЯ. ВСИЧКО ТОВА ПРЕД ОЧИТЕ НА ПОЛИЦАЯ,ОБЯСНЕНИЕТО БЕШЕ;АБЕ ТАЯ СИСТЕМА КО Я ГЕДАШ-ПЛАЩАЙ;
  • 31 Стамат

    18 1 Отговор
    Масово хиляди гастарбайтери от и за Търкия карат без винетки.Ако този закон се прави заради тях одобрявам.
  • 32 хаха

    22 1 Отговор
    на жената колата е на 41000 и от 2009 г не е стигала и до околовръстното . кви винетки кви 5 лв.

    Коментиран от #41, #45

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 KBHO

    25 1 Отговор
    Нема парици в хазната - това е истината и се затяга колана с ГЛОБИТЕ. Глоби и данъци от всекъде. Полисията с норма глоби, новата Гражданска, и новите данъци нов вид глоба, такси по мостовете още. Е с тез заплати и пенсии ще ги даваме само за глобите .
  • 35 въпрос

    8 0 Отговор
    Искам да попитам в Германия дали е така?

    И отделно който си кара без винетка му все тая за технически , застраховки и разни други простотии с които се събират пари.
  • 36 бат рамбо

    17 0 Отговор
    ми който не кара извън града и не си взема винетка ко праим тогава ?

    Коментиран от #38, #46

  • 37 onq s konq

    12 1 Отговор
    Безспорно няма никаква логика да се изисква наличието на винетка като условие за преминаване на год. преглед.Обаче...Живея в НЕМАЛЪК провинциален град,ходя 1-2 пъти до Сф,веднъж до морето и ОТ ГОДИНИ НЕ СЪМ СПИРАН ЗА ПРОВЕРКА.Та за какво се натискате да плащате въпросния ГТП,след като глобата е 50лв ако ви хванат,а той самият струва 35лв?Затова и си карам без винетка и без ГТП.Все пак е добре да се знае,че при ПТП липсата на ГТП ИЗКЛЮЧВА ПЛАЩАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ,НЕЗАВИСИМО КОЙ Е ВИНОВЕН.

    Коментиран от #64

  • 38 filo

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "бат рамбо":

    Като не караш извън града не плащаш винетка
  • 39 filo

    2 17 Отговор

    До коментар #23 от "1122":

    През последните години пътищата се подобриха значително. Разбира се не както трябва да бъде но явно парите не стигат.
  • 40 Бай Благой

    19 1 Отговор
    Тези дуПЕтати имам чувството че нарочно правят всичко...само и само повече хора да излезнат на протест ....и да паднат от власт.
    Явно парите са им посвършили и следващото правителство (вероятно на другарката Курнелия) ще е с предварително опоскан бюджет...и хората пак ще ги свалят от власт....и пак Бойко на бяло магаре за 2-3 години..
  • 41 не че нещо ама е така

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "хаха":

    първият дето се е сетил, че винетка трябва за извънградско... Браво, явно първите 30-тина коментара са на гербери и комуняги...
  • 42 Антон 1

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Townboy":

    А до границата ще летиш ли ?/):):):):):)
  • 43 Антон 1

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стига мрънкане":

    Прав си ! Ама то това на българина ми е най-големия проблем ! Няма оправия !
  • 44 дошло е време сопаджийско

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Townboy":

    Става въпрос за Т-У-Р-С-К-И-Т-Е шофьори,най-вече тираджии!!!Те никога не плащат и пак няма да плащат.Като отидел на КПП-то,там щял да си платял,ама глоба нямало да има!!!!Що?????!!!!Ами щото по пътя катаджията да не може да го глоби,а на КПП-то той пак няма да плати и то поради минимум две причини:1-защото никой митничар няма да му вземе пари,тъй като така трябва да бъде!!!!Да пребъде Ердоган-Борисовата дружба!Не може Борисов по такъв начин да обижда ТУРСКИ граждани,не може Борисов по такъв начин да затормозява и оскъпява турският биснес!!2-турските граждани не са овце за стригане,като нас??!!Те са богопомазани!Така,че спрели ви на пътя катаджия,а вие сте без винетка,смело му обяснявате,че пътувате за границата и там ще си платите!!!Той ще ви се усмихне,ще ви козирува и ще ви пожелае приятен път!!!Анадънму????И да не вземе някой да се обърка да хукне винетка да купува,ей!!!!!!!
  • 45 Антон 1

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "хаха":

    На моята е на 36000 от 2001 и какво ?
    Ще си купиш ,ако ти трябва , това е !
    Голям спор !
  • 46 Антон 1

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "бат рамбо":

    Имам чувството ,че само олита тика ! Ами не си купува Венетка ,ако не ми трябва !
    Многооооо просто !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 все ми е тая

    4 0 Отговор
    Строги наказания за депутати,кметове,зам.ккметове и прочие взели подкуп за некадърно свършена работа. Останалото сме го преживяли.
  • 49 Луд

    12 0 Отговор
    Това са последни издихания на ГЕРБ,те вече се чудят как да смъкват кожа.Само че кожа не остана ,какви пътища се прдлагат за тия "винетки"някой замислял ли се е. Герб напуска кораба,това е ясно.Въпроса е кой може да оправи батлака който вече 25 години се забърква.
  • 50 Asf

    12 0 Отговор
    Как пък един път не измислиха начин за събиране на Средства за болни,да вдигнат пенсиите,заплатите,да намалят безработицата ,да подобрят здравеопазването ....после протестите били платени .КРАЙНО ВРЕМЕ Е !
  • 51 dan

    15 0 Отговор
    Много ми е чудно тия в парламента природно тъпи ли се раждат,или учат за това?
  • 52 Писателя

    7 0 Отговор
    По-строг контрол на транзитно преминаващите отдавна трябваше да бъде осъществен. По другия въпрос, статията умишлено или не, е написана много некадърно/подвеждащо. Никой няма да ни кара да си купим винетка за да минем ГТП. Тук идеята е, че ако имаме НЕПЛАТЕНА глоба заради това, че сме карали БЕЗ винетка, на местата където тя се изисква, НЯМА да можем да минем ГТП, преди да я платим.
  • 53 Гербав

    10 0 Отговор
    Какво още ще измислят тия гадове?Сигурно и сто камшика в присъствието на Бея!!Оставкаааа!!!
  • 54 ЯНИ

    7 0 Отговор
    Са ше наредят още просяци на митницата да проверяват и те ти ги опашките от 5 км.А чужденците глобени за винетка кво ша ги прваят,няма си ги пускат у Гърция ли???От гише не гише.....Тъпи,мършави и корумпирани гербери м...ка ви скапана да е.а...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Шо сакаш

    4 0 Отговор
    Трябва да се плаща бе хора!Няма икономика!Как по друг начин да напълнят хазната?И излишък трябва да има.Да си го разпределят после,за добре свършената работа.А ние сме за това-да даваме месо и вълна.
  • 59 Пепе

    0 1 Отговор
    Много тъпа идея. Като чета как ще се купуват винетките, в някакви специални центрове, веднага си представям опашките, чакането и целият хаос. Сега можеш да си купиш винетка от всякъде и по всяко време на деня и нощта, в празник и делник, а тогава как ще стане. Ами ако ми се наложи да пътувам в 2 през нощта, от къде да си взема винетка? Да и в други държави е така, например в Холандия, но там просто влизаш в сайта и си купуваш електронна винетка и няма драма. А тук пълна тъпотия

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Оставка! Долу ГЕРБ!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм":

    Напълно прав си и подкрепям изцяло, но като искаш да напишеш "идея" в мн.ч., просто напиши "идеи", но без "й" ! Това е! Една малка, но значима грешка! 🍺
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Петър Андонов

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "onq s konq":

    За ГТП определено бъркаш - не дай си Боже да направиш ПТП, или си замесен дори без да си виновен, с някоя скъпа кола и ще видиш като ти кажат да покриеш примерно сума от 4-5000 лв за скъпата кола. Нямаш ли ГТП автоматично ти си виновният,така както е с пил ,седнал зад волана,участвал в ПТП. Затова си трябва ГТП. За другото си прав.
  • 65 666

    1 0 Отговор
    ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ ОТ ТАЗИ СГАН -ГЕРБ Е ДА ГЛАСУВАМЕ ВСИЧКИ ЗА ДРУГА ПАРТИЯ РАЗЛИЧНА ОТ ПАТРИОТИ-ИДИОТИ АТАКИСТИ КИТАРИСТИ ,ГЕРБ-ГРОБ УБИИЦИ НА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ,А ЗА ПО МАЛКОТО ЗЛО КОИТО ПОНЕ НЯМА ДА НИ УБИВАТ БАВНО И МЪЧИТЕЛНО КАТО СЕГА
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове