5 Ноември, 2018 17:51 10 573 80

Застрахователи: 1000 лв. за „Гражданска отговорност“

  • гражданска отговорност-
  • застрахователи-
  • промени

Друг проблем е, че голяма част от изплатените суми не достигат до обезщетените лица, а отиват в джоба на адвокати

Без предложените промени в Кодекса за застраховане цената на застраховката „Гражданска отговорност“ за автомобили може да се покачи трикратно и да стигне 1000 лева, каза Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Причината е решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разширява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение, уточни тя.

"Обезщетението за неимуществени вреди би трябвало да бъде само част от обезщетението по Гражданска отговорност по ПТП. Би следвало основна роля да имат имуществените вреди - медицинските разходи, загуба на трудоспособност и от това невъзможност за поемане на грижи за деца", изтъкна Светла Несторова.

Според нея така претенциите много по-обективно могат да докажат и да се защитят в съда. Всички страни в Европа има таван за обезщетенията за неимуществени вреди, припомни Несторова. Във Великобритания той бил 10 000 паунда.

По думите й застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1.3 млрд. лева, за да покрият претенции за щети от последните пет години, каза Несторова.

Разчетената цена на "Гражданската отговорност" заплашва да достигне 1000 лева, тоест да надхвърли трикратно увеличение на застраховката, алармират от Асоциацията. В момента 330 лева е средната цена на застраховките.

"На практика ще бъдат засегнати всички домакинства в страната, тъй като по последни данни у нас има над 3 млн. автомобила", посочи председателят на Асоциацията на българските застрахователи.

В момента средния брой на лица, които получават обезщетение е 2,5 души. Ако предположим, че с новите правила ще дойдат още 2,5 души, които имат право на обезщетение, това означава двоен скок и на обезщетенията. Застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1,3 млрд. лева, за да покрият претенции за щети от последните пет години", настоя Несторова.

Вече има нови съдебни дела по стари случаи с нови ищци, посочиха още от Асоциацията.

"Първото решение на съда е в полза на непълнолетно братче, и съдът е присъдил 50 000 лева", посочи Несторова.

Тя отбеляза, че в Европа фокусът на обезщетенията е насочен към възстановяване на ранените. А у нас застрахователите се притесняват, че методите, по който се установява съжителство, са неточни.

"Стигаме до абсурдите майки да бъдат разпитвани от психолог колко точно са обичали детето си, за да може да се прецени размера на обезщетението", подчерта Несторова.

Друг проблем е, че голяма част от изплатените суми не достигат до обезщетените лица, а отиват в джоба на адвокати.

"Щетимостта е основен фактор, който влияе на цената на Гражданската. У нас имаме едни от най-ниските цени в ЕС, а за сметка на това имаме почти двойно жертви", посочи Несторова и поясни, че това оказва натиск върху застрахователната индустрия.

"Обратно на тиражираните послания: нямаме интерес от непосилна гражданска отговорност. Асоциацията няма интерес от социална криза и главоломно увеличаване на цената“, заяви тя.

Лимитът, за който асоциацията настоява, е само за неимуществени вреди. Той няма нищо общо с имуществените вреди, които се доказват по-лесно, а в тях влизат също финансовото обезпечаване на близките на загиналите, разходите за образование на децата на загинали родители, дори медицинските грижи и обезщетяването за лишаването от доход. „Просто на адвокатите не им се занимава с това, защото тези загуби трябва да се докажат. По-лесно им е да намерят двама-трима свидетели, които да кажат пред съда, че са получили емоционални травми от смъртта на свой близък и така да претендират за обезщетение“, каза изпълнителният директор на „Армеец“ Константин Велев.

От асоциацията настояват лимитът, за който председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова внесе в петък предложение да е 20 хил. лв., да е само временен. По думите на Несторова той ще действа само до създаването на методика за обезщетяването, тъй като сега съществува хаос и застрахователният сектор е само в началото на процес, който сериозно застрашава сектора. Според застрахователите решението на ВКС ще доведе до извънредни разходи за сектора от порядъка на 800 млн. лв. до 1,3 млрд. лв. При това става въпрос само за случаи, които не са обхванати от 5-годишната давност и по които застрахователите вече са изплащали обезщетения.

Според Несторова от сегашната ситуация печелят определен кръг адвокати, които много лесно взимат пълномощно да представляват близките на загиналите и вече има случаи, в които се възползват от тяхната наивност и присвояват парите. Застрахователите обаче не пожелаха да кажат нито едно име.

На много места в Европа действително има професионални методики, по които да се изплатят обезщетенията по начин, който адекватно се посрещат медицинските разходи и други последващи на пострадалите ПТП-та.

От Асоциацията отново призоваха за въвеждане на системата бонус-малус, както и на по-фина методика за определяне размера на обезщетенията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С ПАРТИЯ ГРОБ ДО ГРОБ

    101 4 Отговор
    ДААААА МУТРИТЕ СА ВЪВ ВИХЪРА СИ.
  • 2 хаха

    37 4 Отговор
    che to v chujbina sa po 300-400 evro godishna polica ,pak nie kato po bogati shte plashtame poveche....I toq zakon go izmisliha .....

    Коментиран от #54

  • 3 Коментиращ

    47 1 Отговор
    Или отговорните от МВР, КФН и всякакви министерства почват да работят и правят така, че значително намалява нуждата да се плаща, тоест по-малко жертви, по-малко катастрофи, по-малко мутри на всички нива свързани с тези нещастия. И да сложат бонус за хората които карат нормално, не правят мизерии по пътищата и им се ЖИВЕЕ
  • 4 Синдикат на Ало Измамниците

    68 1 Отговор
    Ха ха, ай да видим колко хора ще спрат да си плащат застраховката?

    Коментиран от #79

  • 5 Буко Баламата

    61 3 Отговор
    Гарантирано от герб
  • 6 ормв

    47 4 Отговор
    герберасите вдигнаха цената на тока и хората се запалиха сега трябва пенда да си ходи
  • 7 ivan4o

    39 2 Отговор
    Де сте бре петриоти, дет прюете по чужди държави?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НЯКОЙ СИ

    75 3 Отговор
    това ще бутне правитеството на 100%.. този проблем дълбоко ще засегне всички граждани в тази държава.. това ще ескалира
  • 10 Седерасти яжте лайна

    31 5 Отговор
    Конституционният Съд е управляван от Лазар Панов, който беше настанен там от Сорос и Да Бълхария.

    Коментиран от #44

  • 11 НЯМАЛИ КАЛАШНИЦИ В ТАА

    26 2 Отговор
    ТЕРИТОРИЯ ТУКА...?,:;??;::
  • 12 Кълвач

    56 3 Отговор
    Малко са 1000лв. 10000-20000 ще е още по добре. Само заможни хора да се возят в коли, както е било в началото на 20 век.
    А най добре е да остане само кортежът на г-н Борисов, никой да не му се пречка!
  • 13 От другата страна

    18 22 Отговор
    Средната цена на застраховка тип "Граждаска отговорност" в Канада е около 2200 лева на година. Доходите са около 5 пъти по високи. Значи е нормално тази цена в Бг да е около 450 лева. Лошото е, че когато става дума за разходи по имуществени компенсации, цените в света са еднакви. Излиза, че в БГ единствения начин да се икономисат пари е да се компенсират с по-малки суми пострадалите и починалите.

    Коментиран от #22, #43

  • 14 1234

    54 1 Отговор
    Лакомията на застрахователите -мафиоти стана огромна.След като ВИС и СИК станаха застрахователи,апетита им стана чудовищен .Държавната мафия иска само да взема,без да дава..Колко държавни предприятия плащат на работниците си МИНИМАЛНАТА работна заплата?Колко и кои от частните работодатели също плащат минимални заплати.Еее,до кога с тия минимални заплащания,а иначе повишавате цените на всичко в пъти.Време е вече мафията да влиза където и е мястото,или в затворите,или в гробищата.Те наядане нямат ами поне да ги отбиваме от държавната хранилка.
  • 15 BAIHUI

    17 2 Отговор
    sh ma fanat za RQZANIQ hui 1000 leva grajdanska da go duhat murshi
  • 16 Ганю Ганев

    34 0 Отговор
    Като прескочат психологическата граница и хората ще спрат да плащат- нормална реакция. Един полицай до тогава ако е спирал един автомобил на смяна без ГО, като почне да спира по 30 на ден, ще му писне и няма да спира повече.

    Коментиран от #31

  • 17 Файтона

    35 0 Отговор
    За каруци, ще има ли?
    Че да се връщеме вминалото.
  • 18 Именно

    10 0 Отговор
    Малко е!
  • 19 Зайо Байо

    35 1 Отговор
    Още малко и ГЕРБ извън парламента веднъж завинаги. И Червените крадци да идват все тая . Тези се ос.аха.
  • 20 на босия цървулите

    35 0 Отговор
    Ааа ,напревете я не 1000 ами 10 000 лева ,то сега всяка втора кола е без ГО ,А ПА КАТО Я НАПРАВИТЕ 1000 ЛЕВА - ЩЕ Е ВСЯКА КОЛА.
  • 21 Не застрахован

    33 0 Отговор
    И как да стане,че да им дам
    1000лв.? Ще си карам колата
    до като ме хванат, апосле да му
    мислят застрахователите,от
    къде ще си пълнят джобовете.
    Да му мислят нарушителите!
  • 22 Азисосс

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "От другата страна":

    С други думи доходите месечно ли са 5 пъти по-високи или 5 пъти годишно по-високи 😆 не разбрах

    Коментиран от #24

  • 23 АНАНИ от ЧАКАНЧЕВО

    27 1 Отговор
    Какви 1000лв гражданска? Вижте какви заплати и бонуси получават тези застрахователи СТИГА МАРОДЕРСТВАЙТЕ тоя НАРОД ЕДИН ДЕН ЩЕ МУ ПИСНЕ и ще стане СТРАШНО! КАКВИ ПРОЦЕНТИ ВЗЕМАТ МАРОДЕРИТЕ от АСОЦИАЦИЯТА на ПОСТРАДАЛИТЕ от ПТП прдставлявана от Владимир Тодоров МАРОДЕРИ който се облагодетелстват от нещастието на хората. ТОВА ако не е МАРОДЕРСТВО здраве му кажи
  • 24 От другата страна

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Азисосс":

    Ако месечния доход е 5 пъти по-висок, съответно и годишния е така. По принцип тук ги изчисляват годишно, няма как да стане месечно. Застрахователаната стойност е до 2 милиона, като има таван за отделните неща. Често застраховката, особено при момчета да 25 години, е по-скъпа от самата кола, която е взета на лизинг например

    Коментиран от #27

  • 25 Николов

    18 0 Отговор
    Стига глупости! Някава дама е взела едни 5 нули за да бутне едно текстче. Всяка застрахователна компания си презастрахова риска и както тя плаща, така и взема пари от големите компании за всяко обезщетение. Даже вземат пари и за направените разходи по делата. Гражданската е изкуствено завишена, а с този лобистки текст желаят да играят по страховете на хората, че ще им бръкнат в джоба. Това е явен сговор срещу потребителя, сиреч НАС!
  • 26 ГЕРБаха ни майката

    40 0 Отговор
    800 им бяха малко и вдигнаха мизата на 1000 за да може Боко, като "реши" проблема и всички да въздъхнат облекчено "400 за ГО бива и по-добре от 1000" Нали се сещате, как ни работи Боко вече 3 мандата, ако не се сещате е казвам ви го ! Неговите мутрортаци вече доволно пориват ръце ! Никога не съм очаквал, че българина има толкова кожи за дране... лук направо, белиш, белиш няма свършване само сълзи !

    Коментиран от #42, #51

  • 27 Валери

    25 2 Отговор

    До коментар #24 от "От другата страна":

    Доходите в Канада са около 7 пъти по-високи за нископлатените работници, а за високоплатените още повече т.е. гражданската им от около 2200 лв е еквивалентна на гражданската ни в момента, която е около 320 лв средно. Всяко едно покачване на сегашната гражданска у нас ще значи, че имаме по-висока гражданска от Канада и други страни от първия свят, а по покупателна способност на населението образувана от отношението цени/заплати сме на ниво третия свят. Гарантирано от ГРОБ! Да живей пожарникаря!
  • 28 ВЪЗМУТЕН

    28 0 Отговор
    1000лв струва един калашник
  • 29 Хаха

    18 0 Отговор
    Аз бих си купил,ако струва толкова.Къде ги продават?

    Коментиран от #55

  • 30 селянин 1

    13 0 Отговор
    А бе че ги нодеме..ще гледаме,,Време разделно,,
  • 31 герб

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ганю Ганев":

    Ще вдигнем и заплатите на полицайте та да ви бият и глобяват още повече ако не си плащате застраховката.

    Коментиран от #39, #45

  • 32 Лойдс

    28 2 Отговор
    А системата Бонус-Малус защо не я въведете? Не ви отърва нещо? Защо този който няма нарушения плаща толкова колкото и този, който има 200 акта, а. М*** ви стара, мародери
  • 33 Иванов

    21 0 Отговор
    Бойче, тези застрахователи май ти клатят клона на който висиш? Да не стане като с оня ток!
  • 34 Гост

    25 1 Отговор
    Тези искат зорлем да си ходят, но не разбирам защо искат и да ги бием!?

    Коментиран от #37

  • 35 ХАСИГЯ

    10 0 Отговор
    Е и какво стана съда и мафията / мутро застрахователите / са заедно. Мафията си плаща и всичко се урежса като тя иска, правителството и Бойко не пеят или има и за тех.
  • 36 Нови избори

    16 0 Отговор
    Явно от ГЕРБ са решили да сдават властта!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 анонимен

    0 2 Отговор
    Считам, че при добър инвестиционен портфейл има възможност да се урегулират ценовите равнища на застрахователната полица ГО, защото не е лошо да не забравяме за този момент от Кодекса за Застраховането.

    Коментиран от #46

  • 39 Закони на джунглата

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "герб":

    И като тръгне полицая да ме спира го прегазвам с барутника си с фалшивите номера и отпрашвам като в GTA(ако избягам кеф,ако ме хванат правя се на луд и минам с условна...)
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 анонимен

    0 3 Отговор
    облигациите са хубави ценни книжа, които биха натрупали средства за акции, които могат да донесът доходност в n години :)

    Коментиран от #47

  • 42 ванката

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБаха ни майката":

    браво колега много добре казано!!!
  • 43 Цирей

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "От другата страна":

    Заради такива умни изчислители, като тебе сме в наведено положение.Смяташ засстраховката спрямо доходите
    а не отчиташ, че горивата там са по- евтини а храните на същите, че и по-ниски цени и всичко това трябва да го покриваме с 5 пъти по ниски доходи.И, като извадиш от доходите у нас по големите суми за храна и гориво отколкото в Канада, какво получаваме тиквичке.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Маркиз дьо Отзад

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "анонимен":

    Ти много считаш, ама мафията ГЕРБ не счита така, а ти, аз, ние, вие (без Те) сме последна дупка на кавала, сещингс? Само г-н Калашников оправя нещата, но при тоя умрял народ - надали..искам да трепя гербаджии!!! Искам мнооого муниции!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 мамавидаеба

    9 0 Отговор
    Ох горкичките, толкова време работят на загуба. Без една стотинка са останали, натрупаха се с кредити. Да ги съжалиш направо...
  • 49 Олимпия

    7 0 Отговор
    1000 лв. за застраховка.....доста нови Олимпика ще се пръкнат.
  • 50 Селянина с колелото

    9 0 Отговор
    ДААААА ТОЧНО НЯКОЙ ИСКА ДА ЗАПАЛИ РЕВОЛЮЦИЯТА....ДОСЕГА ХВЪРЛЯХА ПОДПАЛКИ, МА КАТО ВЗЕМЕШ ДА НАЛИВАШ БЕНЗИН СТАВА ЛОШО. 1000лв. при заплата 350 лв. май искат да си намалят трафика ама на тези мърши това решение ще запали народния гняв и Господ да им прощава тогава. Никоя валст не е порсъществувала когато се обърне против народа си, и навремето и кралски глави са хвърчали....ама някой не си е бил в час по История на света май. То като им гледаш мутрите ти ставя ясно дали могат името да си напишат праилно.
  • 51 Селянина с колелото

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "ГЕРБаха ни майката":

    ЕВАЛАТА ЧОВЕК....ИСТИНАТА КАЗА! БРАВО!
  • 52 Пфф

    7 1 Отговор
    Усещам че след още няколко промени на законите ,ще се напълни с автомобили с чужди регистрации.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Хаха":

    В Казанлък са по 200€
  • 56 гост

    2 10 Отговор
    Кво само роптаете на всякъде е скъпо да имаш кола в Холандия за кола плащаш 1500€ на год. заплата 1500 само по заможните имат 2 и 3 коли тук всяка шматка паркирала по 5 кенефа и вика глеаиии бе къв автопарк хаха за 1000лв и места за паркиране ще има и трафика ще намалее
  • 57 Не си в Холандия

    3 0 Отговор
    Ша барате кабела да вземете 1000 лева за гражданска
  • 58 Иван

    4 0 Отговор
    МУТРИНСКА ДЪРЖАВА
  • 59 Дявола

    3 0 Отговор
    До 56: Ум*ри бе хлебарко ш*ибана.
  • 60 Не така бре..

    7 0 Отговор
    Днес четох и курортна такса да е по висока..ами правителството на Бойко Борисов на кое не е вдигнало цените..Ел . енергия,горива..,екотакси, винетки и с готовност за тол система,застраховки от 150 миналата година..250лв. и давай още.и от там съответно инфлация..a за соц.политика,здравеопазването..,не виждам кое ни е в ред и онова да ни е отпред..и да добавя за застраховките че ако блъсна някой аз покрива щетите на пострадалия..мдааа..
  • 61 SAAB

    3 1 Отговор
    Искате пожарникар ......получавате го !
    :)
  • 62 123

    2 0 Отговор
    но без каско
  • 63 Ванко

    2 0 Отговор
    Мерси. Аз фалирам а адвокатите милионери. Сигурен съм че е мангалите ще се възпозлват до 5 то коляно
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 пламен илиев

    4 0 Отговор
    1000 лв. ще им плащам, когато ми направят заплата 5 бона. Аман от схеми...
  • 66 адвокатска мафия

    3 0 Отговор
    Адвокатската мафия, която дебне за жертви по спешните отделения да изкара още някой лев от блъснати хора, много жалка схема, но успешна за съжаление
  • 67 Петър Христов

    4 0 Отговор
    Силно се надявам в четвъртък на обсъждането това предложение да отпадне, защото само болен мозък може да иска такова нещо от обикновенния гражданин
  • 68 Меги Дермм

    4 0 Отговор
    Зачетох се в коментарите и съм напъно съгласна с повечето, че адвокатската мафия прекали този път, отдавна се знае за схемите с болниците и как си намират "клиенти", за да източат колкото се може повече от застраховки
  • 69 цигания до шия

    3 0 Отговор
    хахахаа циганите в Ботев сами ще се мятат пред колите, за да изкярат някой лев с "добър" адвокат и не 1000, а 2000 лева да стане застраховката пак ще има схеми
  • 70 Черната овца

    2 0 Отговор
    Застрахователите са прави да казват, че гражданската не трябва да се качва. И без това вече тия адвокати редят такива схеми, къде ли не, с много пари, а ако се качи печалбите им ще станат в пъти повече!
  • 71 гост

    2 0 Отговор
    Не 1000 лева, а 1000 четвъртити за вас ! Не се наситихте !
  • 72 крими

    2 0 Отговор
    то и в градския транспорт повечето вече се возят гратис, заради покачващите се цени, сега и без гражданска ще почнем да караме...никой няма да плаща такива космически суми, дано не я вдигнат
  • 73 Нане

    1 0 Отговор
    Боклуциии, не се наядохте!
  • 74 БОН

    0 0 Отговор
    Застрахователите са прави в тоя случай. Би имало доста по-големи злоупотреби, ако се качи цената
  • 75 sea vagner

    2 0 Отговор
    досега само съм си плащал гражданската и не съм ги ощетявал, нямам никакви нарушения, но такива пари няма да им платя!
  • 76 Tup Narod

    0 1 Отговор
    Mai mai shte pochnite vsichki da karate karuci tapaciii vsichki si mulchite do kato si malchat vsichki i ne se digat na protesti ki vidigat tok zastraxovki vinetki i t.n.. :D kakto se izrazi edin ki spirat ki spirat i ki im pisne NE nqma da im pisne a ki apirat oshte poveche zashoto vzimat pari ot tova taka che ili ki si plashtate 1000 lv zastraxovka ili ki plashtate aktove po 1000 lv i ki lejite po zatvoritee SHMATKIII tup tup narod iztreshteli ste vsichki do koga ki malchite vsichko bee proshlqci ne se oplakvaite samo a vzemete se v ruce malko
  • 77 зъболекар

    0 0 Отговор
    Карам си внимателно, ама на всеки може да се случи инцидент, а разни нагли и корумпирани типове искат да намажат, ако не дай си боже ти се случи нещо на пътя...
  • 78 тралала

    2 0 Отговор
    никога няма да плащам толкова много за застраховка, а на гърба на пострадали хора някой да се гуши с пари
  • 79 гроб

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Синдикат на Ало Измамниците":

    Аз вече съм спрял , цяла година изкарах без гражданска и преглед на колата. Само една годишна винетка съм купил и съм залепил да не бие на очи като карам по България.
  • 80 хаha

    1 0 Отговор
    Ние само за държавате ще работиме :@
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове