10 Декември, 2018 20:13 5 955 46

Откриха куп нарушения при връщането на Иванчева в ареста

  • десислава иванчева-
  • апелативен спецсъд-
  • върховни съдии

Прокуратурата атакува проверката на ВКС

Връщането на бившата кметица на „Младост” Десислава Иванчева и на заместничката й Биляна Петрова обратно в ареста часове след решението да бъдат освободени е инцидентен случай на неправилна съдебна практика. Това е заключението на комисията от съдии от Върховния касационен съд, които провериха действията на колегите си от спецсъда.

На 16 ноември на първа инстанция двете бяха пуснати под домашен арест, но след веднага последвал протест на прокуратурата Апелативният специализиран съд спря изпълнението на това решение до произнасянето на втора инстанция. Това стана със закъснение чак през миналата седмица, като магистратите оставиха двете в ареста.

От ВКС са установили, че стопирането на решението за освобождаване е дошло без разписаната в Наказателно-процесуалния кодекс процедура, която дава право на подсъдимия да направи възражение. Освен това са били нарушени и разпоредбите на Правилника за администрацията в съдилищата, тъй като искането за спиране на изпълнението на първоинстанционния съд не е дошло в рамките на редовно образувано производство.

Освен всичко друго, в хода на проверката се разбира, че Апелативният спецсъд на 16 ноември е действал без да разполага с протокол от заседанието на по-долна инстанция, проведено на същия ден. Налице е бил само „частичен” протокол, който не е официален документ. На практика не е имало и годен съдебен акт за атакуваното определение, с което Иванчева и Петрова излизат от ареста.

Прокуратурата атакува проверката на ВКС от момента на нейното обявяване, като призоваха спецсъдиите да я саботират. Днес, малко преди публикуването на заключенията й, в някои медии се появиха откъси от СРС-тата, с които държавното обвинение твърди, че се показват корупционните схеми, заради които е била арестувана и подведена под отговорност Иванчева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    108 1 Отговор
    И какво излиза, че прокуратурата нарушава законите.Само съда може да каже кое решение е законно.Прокуратурата е страна при съдебният процес.Ха сега да видим кой може да разследва прокуратурата.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 прокуратурата

    95 1 Отговор

    До коментар #1 от "Темида":

    никога в най новата ни история НЕ била независима,а винаги е била поръчкова!
  • 3 Иванчева

    72 4 Отговор
    Поръчах ме и това е ОЧЕВАДНО!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Bubbles

    103 8 Отговор
    Четете статията за новите 60 блока в Младост, това е истината за Иванчева и защо я накиснаха така.
    Жената не даваше на строителните боклуци да си веят байряците както си щат, санкционираше ги за всяко нарушение и ЛИЧНО се отзоваваше на всеки граждански сигнал, има и достатъчно видео материали показващи как поставя на място наглите строители, очевидно капака е бил когато им е резнала мераците да строят огрмния комплекс на мястото на Аскоденица.
    Затова й скроиха тая шапка, сега Младост е обречен да се превърне в кочина като Лозенец, Ст. Град и т.н.

    Коментиран от #9, #31

  • 6 Гост 1

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Темида":

    прокурорът има фигурата на своеобразен адвокат на държавата

    Коментиран от #26

  • 7 DianeBell

    1 28 Отговор
    Аз правя $ 86 на час, работейки от дома. Бях шокиран, когато съседът ми каза, че средно е $ 95, но виждам как работи сега. Сега чувствам толкова свобода, че съм мой шеф.

    посетете.......>>>> www.Trade46.Com

    Коментиран от #10

  • 8 Западните Балкани

    69 7 Отговор
    Жертва на ГЕРБ, на Фандкова, Борисов, Цъфналия ГЕРБ и други.
  • 9 Дедо Грую

    69 3 Отговор

    До коментар #5 от "Bubbles":

    Да, ама е попречила на доходите на рапоня и неговата банда гроб, затова са толкова нагли и безмилостни. По този начин демонстрират могъщество и безнаказаност. Още сме под робството на потомствени поколения престъпници от 1944г. до сега
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Дебела Цаца

    50 3 Отговор
    Пак ни разкриха че сме престъпници,но отново нищо няма да стане.Всяко чудо за 3дни.Иванчева я смазахме вече и другото няма значение.Никой не давам да бие ГЕРБ на избори.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    64 0 Отговор
    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
  • 13 Уъъ567

    41 2 Отговор
    Не законно задържана
  • 14 Българин

    5 41 Отговор
    Тъкмо нещо хубаво да видя и че става и ще я изкарате светица а олигарсите и те вече са най невинните браво “независима “ медия сте

    Коментиран от #19, #34

  • 15 Иванка Петрова

    45 4 Отговор
    Ами няма доказателства че е виновна бе Българин!!!!!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Балгарин

    2 26 Отговор

    До коментар #15 от "Иванка Петрова":

    Иванке ти от Марс ли падаш
  • 17 Стратега

    36 1 Отговор
    До половин година ще заведат дело срещу България в Страсбург, което разбира се ще спечелят, и от ЕС пак ще бъдем критикувани за неадекватна съдебна система. И ако това не е фарс за отвличане на вниманието на народа.....
  • 18 Стратега

    44 3 Отговор
    Тия са в ареста , не заради подкупи и т.н., просто пречат на някой, или по точно с работата си пречат,и за това ги наредиха така, на едни се оптитват да заграбят бизнеса, други които са на държавна позиция и не са от ТЕХНИТЕ ги “нареждат”, ама рано или късно всеки си намира майстора...

    Коментиран от #22

  • 19 ха ха ха

    28 1 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Герберастски джендърианец
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ужас

    21 2 Отговор
    Ясна е работата БЪЛГАРИ, бих казал да се готвите да плащате солидни суми за осъдителна присъда от страна на г-жа Иванчева, но тя има по-големи топки от управляващите и няма да осъди България, а просто ще докаже невинността си и ще се върне на работа и ще им €б€ проектчетата! Дано!
  • 22 Българин

    3 27 Отговор

    До коментар #18 от "Стратега":

    Като си голям стратег знаеш ли колко хора са работили по този случай и те ли са лошите и никой ли от екип от 20 30 човека ще я “нагласят” и няма да се чуе защо не искате промяна който и да е стройтеля знайте ли на колко човека заплати ще дава после защо нямало инвестиции заради такив като Иванчева балгарите бягат от страната

    Коментиран от #24, #25, #27, #38

  • 23 Varna

    16 1 Отговор
    Кажете само България,повече не нужно
  • 24 Стратега

    22 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Колкото и хора да са работили, те изпълняват нечии поръчки,работят за някой, т.е.за ТЯХ /ОНИЯ ГОРЕ/., Тук се търсят изкупителни жертви. Питал ли си се този дето им е “дал подкупа”, кой е, кой му е “работодателя”или той си е обикновен бизнесмен без покровители ....
  • 25 Цуци

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Ти от мургавите герберогласоподаватели ли си..личи от простите ти натегачески коментари..споко , цвъцко ще ти донесе баничка и боза утре сутрин , айде завивай се с две родопски одеяла и нункай ..
  • 26 Све

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост 1":

    Или на Цв. Цв… .и мутрите
  • 27 Бачо Киро

    20 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Алооо бастуняк, всички институции са инструменти! Да не мислиш, че като слушаш баретата, оцеляла в "Белите брези", ако изобщо знаеш за какво става въпрос, да ти казва, че са били ползвани като маша, това е останало в миналото? Бунак... Работели 30 човека... Ми ше работят. На заплата са. Ще записват. После ще предадат записаното и може да са глупости, но съответните 10ина човека ще скалъпят нещо. Що мислиш 7-8 месеца се мотаха? Щото имат нещо? Само Дюлгеров говори за пари. Самият Ваклин пред съда казва, че тя никога не му е искала пари, а преди делото тръбеше, че го изнудвала... В някакъв сапунен мехур живееш, неадекватен към ситуацията около теб и си мислиш, че понеже работят за държавата, всички са читави...

    Коментиран от #33

  • 28 Derk

    7 15 Отговор
    Те ръцете и светеха като коледна елха, ама не е виновна. Колко е хубаво бързо да забогатееш, това може да стане само като искаш по-големи суми. С малки рушветчета не се купуват имоти.
  • 29 Значи е невинна

    3 4 Отговор
    Направо я пускайте😂😂😂😂

    Коментиран от #30

  • 30 Адвокат

    8 8 Отговор

    До коментар #29 от "Значи е невинна":

    Разбира се, че е невинна, всички това казваме, нищо, че ръцете и светеха, те светят от алчност, не от кражба или друго.
  • 31 Велев

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Bubbles":

    Аз съм строител приятелю, и мога да ти кажа какво ще се строи в младост - няма никакви 60 блока, това е само в мечтите ти.
    Турците строят на това петно и проекта е за няколко милиарда. Хубаво е поне като пишеш да си запознат или като минаваш от там да видиш рекламите какво ще се строи.
    Който не се развива остава недоразвит.
    А Иванчева е един балон, който като се спука пак ще светне.

    Коментиран от #40, #42

  • 32 DanielleGalvan

    0 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг: Аз правя $ 86 на час, работейки от дома. Бях шокиран, когато съседът ми каза, че средно е $ 95, но виждам как работи сега. Сега чувствам толкова свобода, че съм мой шеф.

    посетете.......>>>> www.Trade46.Com
  • 33 Българин

    0 6 Отговор

    До коментар #27 от "Бачо Киро":

    Браво защитихте си надника
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Guðmundsson

    1 3 Отговор
    Съвсем скоро към тия ще се присъединят кУРнелийа ниноwa и Илейена Joн4еwa!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 олигарх

    6 0 Отговор
    ние сме от винпрома. лека полека завзехме държавата. плащаме си и никой не ни закача. никой не споменава че ние сме олигарсите на българия. спонсорираме правителства и всички си мълчат. имаме пари повече от държавата. завземаме и пловдив. имаме над 200 човека лична охрана. имаме стотици джипове. половината пловдив вече е наш. никой не може да ни пипне защото ние сме олигарсите на българия!
  • 38 Хрис

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    А бе Бунак гербераски, тия твои инвеститори никога няма да избягат от България и да отидат да строят в чужбина. Там (в чужбината) трябва пунктоално да се спазват, законите, нормативите и правилата. Там например, немогат да пробутат бакшиш на някой фактор да си затвори очите, че за дадена сграда не са осигурени, предвидените по норматив парко места.
  • 39 гощо

    4 0 Отговор
    Излиза,че ако не разписваш правилно документи и разрешителни и не си взимаш чинно подкупите държавата те атакува и вкарва в ареста и започва да те съди и тормози??!? Какви хора са на свобода без проблем а тия точно голямо напъване да седят в ареста. Това ако съд аз съм космонафт тцтцтцтцт.....Някой им се е обадил и разпоредил как да отсъдят.
  • 40 Хрис

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Велев":

    Това за което пишеш е типов проект, такива са постоени на няколко места в Истамбул, има ги и в други вилаетски цетове на Турция. Хубави са и много практични. Относно милиярдите, би ли уточнил колкоса и във каква валута. Освен това, защо не се поразходиш от този обект в посока общината още 300 м и да видш в какъв огромен котлован,непосредствено до тротоара, се налива бетон? Иди и в т.н. парк "Въртопа" ("Младост-2"), там нещо се пдготвя СтроителЮ.
  • 41 бял

    0 0 Отговор
    Цецо пъпеша е в основата ,що се чудим
  • 42 Bubbles

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Велев":

    Новината за 60-те блока се намира в раздел Имоти на този сайт, отвори и прочети.
    Ако не е вярно пиши на автора на статията, аз коментирам информацията която съм прочел в новините.
  • 43 Да прогоним мутрите от пловдив

    0 0 Отговор
    "Олигарх "е прав . Докато мутрите от Винпром Пещера са на свобода,народа ще обеднява докато не изчезнем. Тези мутри контролират България. Защо проверяваха другите винпроми а не тях.Защо никой не говори за тях. Защо половината Пловдив вече е тяхен и всеки мълчи. Защо вече тези мутри разполагат с повече пари от държавата? Кой ги прикрива пещерняците? Още колко поколения ще трябва да изживеят живота си в мизерия. Колко ще продължи порочния преход? Да се обединим заедно срещу мутрите! Не искам Пловдив да е мутренски град. Не искам по улиците да гледам конвои от джипове за стотици хиляди с петдесет човека охрана,които пазят шефовете на България. България не е за мутрите. Ние заслужаваме да ни управляват истински Българи,които да дават и на народа,а не да живеят на гърба ни. Стига вече! Колкото по бедни ставаме ,те толкова повече живеят в разкош. Плащат си спокойствието на политиците и никой не споменава нищо за тях. Не искам да се страхуваме от тях ,а да си вземем всичко което те ни взимаха 30 години. Те са олигарсите на България. Докато са те,ние ще живеем в нищета,ще се избиваме един-друг докато не изчезнем. Те това искат. И го постигат,защото нашите пари са в тях. Те държат живота ни в ръцете си. Който не вярва,нека сам се увери. Нека не се страхуваме да се опълчи срещу мутрите,защото те живеят от нашия страх
  • 44 Възмутен

    1 0 Отговор
    Защо не протестираме за правата на човека, които са потъпкани? Протестираме за по-големи придобивки, но за справедлив процес и човешко, нормално отношение към личността, не протестираме. Не може да оковават жените като от 12 век, с белезници на ръцете и краката. Само синджири за роби и окови на вратовете им липсваха. Толкова е трагично това отношение! Ще тръгнат да бягат ли обкръжени от полицаи и журналисти. Такава пошлост и показаност не е имало и към убийци.
  • 45 Емил

    1 0 Отговор
    За пореден път тук в този сайт доказвате-колко сте ограничени,смешни и жалки-спрете да се вайкате пред компютрите.женчовци страхливи-събудете се и си извоювайте хубав и нормален живот
  • 46 Балгарин

    0 0 Отговор
    Абе “факти” няма ли да пишете нещо за новите СРСта 3дни ви чета и нищо ама ако има уж някой нарушения в съда една след друга бълвате статий бараво как да се управи България с такива медии
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове